Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

[PHP] Dodanie pól w formularzu.

php skrypt formularz xhtml css

6 odpowiedzi na ten temat

[PHP] Dodanie pól w formularzu.

#1 Najs

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 48 postów

Napisany 07 luty 2012 - 01:27

Witam ponownie.

Tuż znów chciałbym poprosić Was o pomoc, a mianowicie:
Wgrałem formularz kontaktowy na swoją stronę, wszystko działa, wysyła, jest okej. Troszkę się z tym męczyłem i nic mi się nie udało więc piszę tutaj. Chciałbym do mojego formularza dodać kilka wolnych pól, które przychodziły by w mailu w treści wiadomości, nie idzie mi gdyż nie znam się ani trochę na php. Myślę, że nie jest to trudne i nie zajmie to dłuższej chwili dla zaawansowanych.

Formularz obecnie wygląda tak:
Dodany obrazek

Chciałbym dodać kilka pól identycznych jak pole pod napisem Temat:, tylko zależy mi aby wszystko co do nich zostało wpisane przychodziło w treści wiadomości. Jeszcze raz proszę o pomoc, poniżej kod całego formularza.

ustawienia.php
Spoiler

formularz.php
Spoiler

mail.php
Spoiler

formularz.css
Spoiler

Pozdrawiam.

#2 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 07 luty 2012 - 02:01

W formularzu dodajesz pola, nadajesz im nazwy a później w mail.php dodajesz $_POST i doklejasz je do pola gdzie masz treść.

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#3 Najs

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 48 postów

Napisany 07 luty 2012 - 11:46

Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi to napisał bo samemu mi to nie wychodzi, niby dodałem to pole ale to co tam wpiszę na email mi nie chcę przyjść. Przepraszam za moją nie "kumatość" :P

#4 regdos

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1509 postów
  • Firma:regdos.com
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Regdos

Napisany 07 luty 2012 - 11:54

To pokaż co zrobiłeś to podpowiemy co jest źle.

#5 Najs

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 48 postów

Napisany 07 luty 2012 - 12:03

Nie wiem w ogóle jak dodać to pole gdyż jestem zerem w php!
Mam coś takiego, to jest kod tego pola, które widać na screenie powyżej.
Spoiler
Chcę zrobić takie same pole aby przychodziło w treści, więc z racji tego że nie kumam tego ani trochę, kopiuję ten kod i zmieniam tak:
Spoiler

Następnie w mail.php zmieniam część kodu na taki:
Spoiler
Po czym ładnie pole jest widoczne w formularzu, lecz gdy coś tam wpiszę i wyślę to na email to zawartość tego pola nigdzie się nie ukazuję, proszę o pomoc.

Ten post był edytowany przez Najs dnia: 07 luty 2012 - 12:04

#6 regdos

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1509 postów
  • Firma:regdos.com
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Regdos

Napisany 07 luty 2012 - 12:05

w
$zmien_na = array(
$komunikat,
$_SERVER['REQUEST_URI'],
$_POST['nick'],
$_POST['mail'],
$_POST['temat'],
$_POST['tresc']
);
tam też musisz dodać $_POST['tresc2'] w tej samej kolejności co #tresc2# czyli przed $_POST['tresc'].

i w
if(mail($adres_odbiorcy,"=?UTF-8?B?".base64_encode($_POST['temat'])."?=",'<p>Od: <b>'.$_POST['nick'].'</b></p><pre>'.$_POST['tresc'].'</pre>','From:'.$_POST['mail']."\r\nContent-Type: text/html; charset=utf-8")){ //sukces
też musisz gdzieś dodać $_POST['tresc2'] bo to służy do wysyłki maila.

#7 Najs

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 48 postów

Napisany 07 luty 2012 - 12:10

@up Już dodaję w mail.php, czy mógłbyś mnie wyręczyć i dodać mi $_POST['tresc2'] w tym drugim podanym przez Ciebie kodzie gdyż jest tam dużo znaczników i nie mogę tego ogarnąć wzrokowo, nie wiem po prostu gdzie to wcisnąć.

@edit Poradziłem sobie metodą dedukcji, dzięki za pomoc, bardzo mi pomogłeś. Pozdrawiam :)

Ten post był edytowany przez Najs dnia: 07 luty 2012 - 12:16

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników