Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

VPS Xen + Centos 6.2 + vsftpd 2.2.2 = problem z passive mode

vps xen centos vsftpd

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
3 odpowiedzi na ten temat

VPS Xen + Centos 6.2 + vsftpd 2.2.2 = problem z passive mode

#1 majkelfirst

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 25 postów
  • Firma:Pierwszywgoogle.pl

Napisany 06 luty 2012 - 14:02

Witam serdecznie,

testuję sobie obecnie VPS'a z najnowszą wersją systemu Centos 6.2, wirtualizacja na Xen - problem dotyczy na 100% vsftpd 2.2.2 (sprawdzone gruntownie na wiele możliwych sposobów) oraz z pewnością innych serwerów FTP (sprawdziłem, że tak samo ma pure-ftpd v1.0.21) - nie mogę połączyć się w trybie pasywnym.

Admin twierdzi, że nie blokuje nic z moich połączeń do maszyny na routerach/firewallach - sprawdziłem tcpdump'em - wygląda na to, że nie kłamie ;) Sprawdzałem też z iptables, bez iptables, z modułami conn_track oraz z najnowszą kompilowaną wersją vsftpd - problem występuje.

=> Czy spotkał się ktoś z problemem tego typu na w/w dystrybucji ?

Widziałem na stronach dewelopera dystrybucji zgłoszone tego typu błędy dotyczące starszych wersji i są oznaczone jako "RESOLVED" - nie wiem czy to nowy błąd czy coś z moimi ustawieniami:S

#2 tym

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 767 postów
  • Firma:DG

Napisany 06 luty 2012 - 14:47

A co na to logi?
Szukasz ciekawych ofert serwerów VPS? Sprawdź na www.kuptanioserwer.pl
Masz problem z serwerem? Szybka reakcja, najlepsze rozwiązania, dobre ceny, faktura VAT. Kontakt PW.

#3 majkelfirst

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisany 07 luty 2012 - 10:52

tym dzięki za zainteresowanie!

Problem rozwiązany, jednak do końca nie wiem co go powodowało. Czasem warto zbudować konfiga od podstaw testując kolejno opcje - vsftpd ma pokrętną logikę jeśli chodzi o różne opcje i to jak jeden przełącznik wpływa na działanie innych. Gdyby ktoś miał podobny problem zapraszam na PRV. Postaram się doradzić ;)

#4 majkelfirst

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisany 10 luty 2012 - 08:48

Update: problem jak się okazało był sprzętowy na poziomie rutera - gdyby ktoś korzystał TP-Link TL-WR340G potrafi czynić cuda, dosłownie ;)

Koniec tematu.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników