hosting vs serwer WWW - co bezpieczniejsze?
hosting vs serwer WWW - co bezpieczniejsze?
Napisany 03 luty 2012 - 12:59
Planuje osadzic aplikacje webowa napisana standardowo w php, mysql, javascript.
teraz pytanie od strony bezpieczenstwa (jako ze tu moja wiedza jest raczej podstawowa):
1) czy bezpieczniej jest postawic serwer WWW w intranecie z zainstalowanym php, mysql itd. (zalozmy ze intranet jest dobrze zabezpieczony). Instalacje i konfiguracje takiego serwera wykonalaby firma zewnetrzna, wiec teoretycznie powinna zrobic tak zeby bylo bezpiecznie...
2) czy lepiej wykupic jakis bezpieczny hosting i tam wrzucic aplikacje - powycinac IP, tak aby bylo dostepne tylko dla okreslonej grupy uzytkownikow itd.
Ktore rozwiazanie jest lepsze?
-Czy rozwiazanie 1 jest lepsze pod warunkiem poprawnej konfiguracji serwera? zakladam, ze serwer w intranecie jest niewidoczny na zewnatrz(a wiec niepodatny na ataki osob zewnetrznych), chyba ze ktos wlamie sie do intranetu.
-Rozwiazanie 2 ma ta zalete, ze o bezpieczenstwo dba host, ale aplikacja jest chyba jednak bardziej dostepna z zewnatrz.
Prosze o pomoc czy moje rozumowanie jest prawidlowe i jakie proponujecie rozwiazania.
Pozdrawiam
Napisany 03 luty 2012 - 13:14
GolGraf - usługi różne
Napisany 03 luty 2012 - 18:46
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm
Napisany 04 luty 2012 - 12:40
http://forum.php.pl/...ze_t192683.html
co o tym myslicie?
btw: zastanawiam sie nad zainstalowaniem XAMPPa w intranecie i wrzucenie tam aplikacji - udostepnic ja grupie uzytkownikow w celach testowych. Wiem, ze XAMPP jest zalecany tylko do celow tworzenia ze wzgledu na domyslne luki w bezpieczenstwie. Ale zamiast od razu stawiac porzadna i skonfigurowana maszyne, czy pare dni odpalonego XAMPPa w intranecie zeby zobaczyc jak to chodzi byloby az tak zabojcze?
Napisany 04 luty 2012 - 14:21
Co do XAMP-a (domyślam się, że chodzi o Windowsowego), to jasne, dla testu do użytku wewnętrznego w intranecie może być, ale tak jak sam napisałeś - wyłącznie dla testu, pod środowisko robocze wybierz jednak inne środowisko (Linux, BSD etc.).
GolGraf - usługi różne
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników