Zakładam, że codziennie na backupowanym serwerze zmianie ulegnie 10 procent danych (sądzę, że jest to szacowanie z dużą górką), a więc miesięczny transfer powinien być trzykrotnie większy niż używana pojemność - powiedzmy więc, że dla bezpieczeństwa pięć razy większy.
Znalazłem ofertę 50GB za $5 miesięcznie w volumedrive.com, ale w świetle długiego oczekiwania na serwer mogę się spodziewać, że reszta oferty też będzie przeciętna. To po prostu jedna z wielu szemranych firemek i tyle (a szkoda, bo oferta idealna).
Mój system robienia backupów to rsync + rsnapshot, dzięki czemu mam to, co najlepsze z dwóch światów - transfer obejmuje tylko przesłanie zmienionych danych (rsync), a na serwerze mam obrazy danych z dowolnej liczby poprzedzających dni bez konieczności rezerwowania pełnego miejsca na wielokrotność rozmiaru pełnego backupu (rsnapshot). Dlatego też S3 Amazonu nie spełnia wszystkich warunków (kopie z poprzednich dni zajmują zbyt wiele miejsca).
Nie zaznaczam zgody na otrzymywanie ofert od firm, bo nie interesuje mnie oferta przykrajana specjalnie pode mnie - takie oferty czasem znikają podczas reorganizacji serwerów, już się na tym przejechałem. Poza tym piszę bardziej w celu porozważania, niż otrzymywania ofert.
Idealna byłaby taka oferta w jednej z firm z renomą i wieloletnią historią, typu IQ (Provps) albo Home. Z drugiej strony, szansa na jednoczesne zniknięcie i backupu i oryginału jest niewielka, a więc i oferty w mniejszych, lecz wciąż renomowanych firmach typu Statnet byłyby mile widziane. Niestety, ofert VPS-ów są wszędzie podobne, tzn. najtańszy ma 10GB, zaś VPS z największym dyskiem to koszt połowy taniego serwera dedykowanego z dużym CPU i dużym RAM-em, co nie jest mi do niczego potrzebne.
A może to dysk stanowi największy koszt? Nie prowadzę firmy hostingowej, nie mam pojęcia o udziale zasobów w kosztach.