Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Brak ofert o dużym dysku i małym CPU

backup rsync kopia zapasowa

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
7 odpowiedzi na ten temat

Brak ofert o dużym dysku i małym CPU

#1 fliegermaus

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 6 postów
  • Firma:n/a
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Kowalczyk

Napisany 29 styczeń 2012 - 13:43

Zastanawia mnie brak ofert serwerów VPS sprofilowanych na cele przechowywania plików, w szczególności dla kopii zapasowych. Z zasady nie interesuje mnie trzymanie kopii zapasowej w tej samej serwerowni, w której znajduje się mój serwer dedykowany lub VPS. Dlatego też, o ile z wielką przyjemnością miałem sobie serwer dedykowany w Hetznerze, a obecnie VPS w Ultimahost.pl (polecam Dodany obrazek ), to backupu szukam gdzie indziej.

Zakładam, że codziennie na backupowanym serwerze zmianie ulegnie 10 procent danych (sądzę, że jest to szacowanie z dużą górką), a więc miesięczny transfer powinien być trzykrotnie większy niż używana pojemność - powiedzmy więc, że dla bezpieczeństwa pięć razy większy.

Znalazłem ofertę 50GB za $5 miesięcznie w volumedrive.com, ale w świetle długiego oczekiwania na serwer mogę się spodziewać, że reszta oferty też będzie przeciętna. To po prostu jedna z wielu szemranych firemek i tyle (a szkoda, bo oferta idealna).

Mój system robienia backupów to rsync + rsnapshot, dzięki czemu mam to, co najlepsze z dwóch światów - transfer obejmuje tylko przesłanie zmienionych danych (rsync), a na serwerze mam obrazy danych z dowolnej liczby poprzedzających dni bez konieczności rezerwowania pełnego miejsca na wielokrotność rozmiaru pełnego backupu (rsnapshot). Dlatego też S3 Amazonu nie spełnia wszystkich warunków (kopie z poprzednich dni zajmują zbyt wiele miejsca).

Nie zaznaczam zgody na otrzymywanie ofert od firm, bo nie interesuje mnie oferta przykrajana specjalnie pode mnie - takie oferty czasem znikają podczas reorganizacji serwerów, już się na tym przejechałem. Poza tym piszę bardziej w celu porozważania, niż otrzymywania ofert.

Idealna byłaby taka oferta w jednej z firm z renomą i wieloletnią historią, typu IQ (Provps) albo Home. Z drugiej strony, szansa na jednoczesne zniknięcie i backupu i oryginału jest niewielka, a więc i oferty w mniejszych, lecz wciąż renomowanych firmach typu Statnet byłyby mile widziane. Niestety, ofert VPS-ów są wszędzie podobne, tzn. najtańszy ma 10GB, zaś VPS z największym dyskiem to koszt połowy taniego serwera dedykowanego z dużym CPU i dużym RAM-em, co nie jest mi do niczego potrzebne.

A może to dysk stanowi największy koszt? Nie prowadzę firmy hostingowej, nie mam pojęcia o udziale zasobów w kosztach.

Użytkownik nie zgadza się na otrzymywanie ofert od firm.

#2 Marek607

Weteran WHT

• WHT+
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1053 postów
  • Firma:Biznes-Host.pl sp. z o.o.
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:Drzewiecki

Napisany 29 styczeń 2012 - 13:59

Może napisz nam jeszcze ile potrzebujesz transferu do takiego dysku. Dobra, doczytałem :)
Nie sądze że ktorakolwiek firma z okazji reorganizacji przytnie lub zmieni ci zasoby.
Poza tym niektore firmy maja kalkulatory VPS, gdzie sobie zwiekszasz dysk i transfer, a reszte na minimum.
Skoro jesteś zadowolony z ultimahost to moze 2 vps u nich na innym serwerze??

Ogólnie teraz firma sie stosuje dla klienta a nie odwrotnie. Napisz do firm gdzie chciałbyś mieć vps i praktycznie każda ci zaoferuje cos sensownego.

Ten post był edytowany przez Marek607 dnia: 29 styczeń 2012 - 14:07

Marek Drzewiecki - marek@biznes-host.pl - tel. 503 414 990 (24h) - Biznes-Host.pl

#3 fliegermaus

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisany 29 styczeń 2012 - 14:14

Zobacz postMarek607, o 29 styczeń 2012 - 13:59, powiedział:

Nie sądze że ktorakolwiek firma z okazji reorganizacji przytnie lub zmieni ci zasoby.
Poza tym niektore firmy maja kalkulatory VPS, gdzie sobie zwiekszasz dysk i transfer, a reszte na minimum.
Skoro jesteś zadowolony z ultimahost to moze 2 vps u nich na innym serwerze??
Jestem z nich bardzo zadowolony, ale nie chcę mieć backupu w tej samej serwerowni lub w tej samej firmie. Taki ze mnie paranoik :-) Z kolei serwer utrzymywany w innej firmie backupuję właśnie na VPS w Statnecie, choć akurat w Vpsinn.pl

Zobacz postMarek607, o 29 styczeń 2012 - 13:59, powiedział:

Napisz do firm gdzie chciałbyś mieć vps i praktycznie każda ci zaoferuje cos sensownego.
Chyba tak faktycznie zrobię. Pisałem bardziej w wyniku zadumy, że takich ofert w ogóle nie widzę (tzn. widzę, ale w krzakach; po krótkiej lekturze dead poola na lowendbox.com szybko mi przeszło robienie backupu "po taniości", choć dużo płacić nie chcę - szansa na jednoczesny pad i backupu i właściwego serwera jest znikoma).

#4 gawl0wski

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 1 postów
  • Firma:Abventor
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Gawłowski

Napisany 31 styczeń 2012 - 17:32

Z jednej strony słusznie zauważyłeś, że prawdopodobieństwo awarii backupu i głównej lokalizacji jest minimalne. Z drugiej oczekujesz oferty od "renomowanych" tanio. Trochę to niepotrzebnie sprzeczne :).
Zawsze możesz sobie postawić serwer w taniej lokalizacji (np biurze, domu,..) i na tanim łączu robić backupy. Osobiście tak właśnie robię. Pcham dane z kilkunastu serwerów swoich i klientów na jeden mały serwer na atomie. Łącze 100/20mbit, 1.5 TB, newralgiczne dane szyfrowane, dyski w mirrorze.
Awaryjność? Bywa czasem offline. I co z tego? Skrypt ponawia upload co pewien czas. Cena/jakość/możliwości nie do pobicia :). No i mam support 24/7 ;).\

pozdrowienia
t.

#5 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 433 postów

Napisany 31 styczeń 2012 - 17:48

Wątpie aby coś obecnie mogło przebić tę ofertę: http://www.kimsufi.co.uk/

1TB, dużo transferu i to w cenie zbliżonej do VPS-a.

#6 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3656 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 31 styczeń 2012 - 17:54

Tak tylko weź pod uwagę, że tam masz tylko jeden dysk. Musiałbyś kupić dwie maszyny i zrobić rsync pomiędzy dyskami dla pewności ale i tak moim zdaniem oferta za ta cenę bardzo ciekawa.

Tam chyba jeszcze VAT dochodzi 20% do tej ceny.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#7 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 433 postów

Napisany 31 styczeń 2012 - 18:07

Zobacz postwww.mzone-net.eu, o 31 styczeń 2012 - 17:54, powiedział:

Tak tylko weź pod uwagę, że tam masz tylko jeden dysk. Musiałbyś kupić dwie maszyny i zrobić rsync pomiędzy dyskami dla pewności ale i tak moim zdaniem oferta za ta cenę bardzo ciekawa.

Tam chyba jeszcze VAT dochodzi 20% do tej ceny.

Można jeszcze dokupić dysk usb 2TB chyba za jednorazową opłatą, więc problem jednego dysku odpada.

#8 fliegermaus

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisany 01 luty 2012 - 17:44

Zobacz postgawl0wski, o 31 styczeń 2012 - 17:32, powiedział:

Z jednej strony słusznie zauważyłeś, że prawdopodobieństwo awarii backupu i głównej lokalizacji jest minimalne. Z drugiej oczekujesz oferty od "renomowanych" tanio. Trochę to niepotrzebnie sprzeczne Dodany obrazek.
No to inaczej - szukam ofert ciekawiej sprofilowanych. Wiadomo, że tanich, ale cena nie jest dla mnie najważniejsza, inaczej przeczytałbym sobie pierwsze z brzegu trzy wpisy na lowendbox.com i wybrał sobie coś stamtąd.

Chociaż ostatnio, szukając intensywnie serwera na backup znalazłem ze dwie firmy, które pozwalają w dość szerokim zakresie dopasować parametry VPS, jedna z nich to OVH. Szkoda, że to ich SLA 99,99% aż tyle kosztuje, no ale za jakość trzeba płacić.

Zobacz postgawl0wski, o 31 styczeń 2012 - 17:32, powiedział:

Zawsze możesz sobie postawić serwer w taniej lokalizacji (np biurze, domu,..) i na tanim łączu robić backupy.
Niestety, nie mam taniej lokalizacji, a w domu tylko Neostrada i lepiej za mojego życia tu nie będzie. Dlatego tanią lokalizacją ma być dla mnie możliwie tani VPS. Weź jeszcze pod uwagę, że serwer w serwerowni jest fizycznie bardziej bezpieczny niż komputer w domu lub w biurze.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników