Niestety - 2 Radony 6970 (referencyjne), procesor przekręcony do 4.8GHz, jeden dysk SSD, 5 zwykłych talerzy, obudowa full-tower, dużo wentylatorów - niestety małych (średnica) zamiast kilku porządnych.
Wszystko na dało efekt - "pralki z piecem" pod nogami
Zainteresowałem się chłodzeniem LC - wybrałem dobre komponenty firmy EK Water. Chłodzenie wodne utrzymywało dobrą temperaturę przy niskim poziomie hałasu.
Jednak to mi nie dało spokoju - skoro procesory działają przy ciekłym azocie to czemu by nie doprowadzić do sytuacji gdzie procesor zawsze działa w temperaturze poniżej zera ?
Znalazłem w internecie info na temat Efekt Peltiera (zaobserowane w 1834 roku przez Jeana Peltiera) - szukałem tego modułu.
Znalazłem http://www.digitalst...?id=615823#tab3 - to PC który utrzymuje procesor poniżej zera.
Zbudowałem coś podobnego na komponentach EK oraz innym module Peltiera.
Koszt to około 1500 zł na serwer.
Moje pytanie jest następujące.
Zestawy LC, moduł Peltiera - co prawda zużycie prądu przez moduł i zestaw jest większe. Ale tak naprawdę jesteśmy w stanie budować ogromne zestawy LC opierające się na jednej szafie bez klimatyzacji. Żywotność/awaryjność - na to też wpływamy dość znacząco. Pełne obciążenie nie wpływa na zmianę temperatur - nadal można ją trzymać poniżej zera.
Co myślicie o wykorzystaniu zestawów LC do serwerów ? Na uczelni storzyłem drobny projekt ekoserwerowni. Jedna szafa bez klimatyzacji moduł na module (serwer na serwerze) Nie typowe rackowe ułożenie. - kieruje to do osób które mają doświadczenie na WHT i działają w hostingu
// Edit
Trochę źle opisałem
W skrócie. Jedna szafa w której mieści się duża ilość serwerów. Stawiamy ją w każdym miejscu - podłączamy internet, prąd i nie martwimy się o stan chłodzenia i konserwacji podzespołów (chłodzenie wodne + filtry kurzowe). Co do zarządzania to pomnimy je na razie bo tutaj też mam inny pomysł.
Ten post był edytowany przez Devil dnia: 29 styczeń 2012 - 04:06