Webhostingtalk.pl i Community Projects
Webhostingtalk.pl i Community Projects
Napisany 28 styczeń 2012 - 16:29
O jakie projekty chodzi? Oto kilka moich propozycji:
- monitoring stron/serwerów (eg. pingdom.com)
- statystyki (eg. woopra.com, google analytics)
- email delivery/email marketing (eg. sendgrid.com, mailchimp.com)
- małą CDN
Na WHT mamy przekrój specjalistów praktycznie z całej branży IT. Niech każdy programista dorzuci kilka linijek kodu na SVN, grafik poskleja garstkę pikseli, firmy udostępnią kawałek serwera, a reszta dorzuci rady i przemyślenia i będziemy mieli kilka unikalnych, darmowych usług oferowanych dla forumowiczów.
Ile przy tym może być dyskusji, wymiany ciekawych poglądów/idei, zabawy i ogólnej integracji społeczności forum.
Jak myślicie, czy jest możliwe w naszej szarej polskiej forumowej rzeczywistości szansa na rozpoczęcie czegoś takiego? Wiecie na przekór stereotypowemu myśleniu Polaków ().
Zainwestuję w ciekawe startupy! - do 10 000zł na start.
Podejmę stałą współpracę z programistami (Java/J2EE, PHP), grafikami, webmasterami, pozycjonerami - praca zdalna.
Napisany 28 styczeń 2012 - 17:17
Hosting www/VPS/serwery dedykowane - Biznes-Host.pl
Hosting www - Castpol.pl
Chmurka - e24cloud.com
Napisany 28 styczeń 2012 - 18:47
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud
Napisany 28 styczeń 2012 - 19:19
Napisany 04 luty 2012 - 00:04
Napisany 04 luty 2012 - 00:12
Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 04 luty 2012 - 00:12
Napisany 04 luty 2012 - 00:15
Projekty - jak zwykle ktoś musi zacząć
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl
Napisany 04 luty 2012 - 00:42
Napisany 04 luty 2012 - 14:06
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl
Napisany 04 luty 2012 - 14:56
Hosting www/VPS/serwery dedykowane - Biznes-Host.pl
Hosting www - Castpol.pl
Chmurka - e24cloud.com
Napisany 05 luty 2012 - 16:10
Napisany 05 luty 2012 - 16:18
SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.
Napisany 05 luty 2012 - 17:14
Napisany 10 luty 2012 - 18:14
Insider, o 28 styczeń 2012 - 16:29, powiedział:
Pomysł ciekawy.. Myśle, że szansa by była. Jednak ktoś by musiał zacząć przewodzić, bo znając życie wzajemne patrzenie na siebie kto zacznie... ;-)
Podałeś same przykłady rzeczy, które pożerają zasoby. Strzelam, że bardzo szybko padłby pomysł również komercyjnych abonamentów, a jak wchodzi w grę kasa to chyba ciężko o spontaniczną wspólną pracę - zaczęłoby się więcej dyskusji nad podziałem zysków niż pracy.
Do tego trzeba albo zgranego zespołu, albo dobrego.. z braku lepszego słowa - przewodniczącego.
Ew. firmy, która zacznie robić i przyjmie chętnie pomoc w zamian za darmowe konta/dużą zniżkę dla userów forum.. ale w sumie nie wiem czy ktoś by chciał firmie pomóc.
Napisany 13 luty 2012 - 19:03
Bartosz Gadzimski, o 04 luty 2012 - 00:15, powiedział:
pajter, o 10 luty 2012 - 18:14, powiedział:
Jeżeli już zaczynać, to wpierw trzeba mieć na czym. Kilka dni temu u mnie w zespole padła idea odpalenia darmowej chmury. No trochę za dużo powiedziane, chmurki albo obłoczku bardziej.
O co chodzi?
Kupić ze trzy serwery w OVH, powiedzmy 1x HG XL (Control Panel i Data store) + 2x EG BestOf AMD (Hypervisor Servers). Zestawić na tym OnApp lub CloudStack.
Mając już taką infrastrukturę można zacząć myśleć:
- aby dawać do niej darmowy dostęp zasłużonym userom z forum (na podobnej zasadzie jak robi to McNeal dla serwerów dedykowanych)
- aby dawać do niej darmowy dostęp osobom z ciekawymi pomysłami na strony, startupami (na przykład Kamikadze i jego pinguj.pl)
- nad tworzeniem darmowych usług (jak wymienione w pierwszym poście)
Po co to komu?
Jako projekt społeczności to głównie do zabawy, nauki, rozwijania projektów, wygody. Ja bym z radością odpalił sobie VM JumpBoxa i w kilka minut miał gotowy praktycznie każdy soft potrzebny do rozpoczęcia ciekawego startupu. Ale to ja...
Czy to się może udać?
No i tu jest pies pogrzebany. Jeżeli nie będzie się tego trzymać twardą ręką, to w ciągu tygodnia wyrośnie ładny potworek typu:
- 20 sieci serwerów CS, OTSów, Minecraftów
- 500x rtorrent
- IRC i wojenki (ja tobie 5gbps ddos, ty mi 10gbps ddos)
- spamiarki (listing w SpamCop w ciągu kilku godzin)
- tu wstaw 100 innych, typowych, destrukcyjnych zastosowań darmowych hostingów
Finanse.
Jeżeli robić to na sprzęcie z OVH to pierwsze co przychodzi na myśl to przycisk "Donate", co i tak pewno nie pokryłoby 10% miesięcznego kosztu maszyn. Robić coś takiego na sponsorowanym hardware, koszt oczywiście znacząco spada, a sponsorzy maszyn dostają jakieś bonusy w postaci reklamy. Zawsze też można dla komercyjnych projektów działających w obrębie chmury tak filtrować ruch wychodzący, że w miejsce ad tagów dużych sieci reklamowych wstrzykiwać ileś % reklam sponsorów - pure evil
Wnioski.
Wyciągnijcie sami. Mnie to chyba przerosło, nie tyle finansowo, co organizacyjnie.
Zainwestuję w ciekawe startupy! - do 10 000zł na start.
Podejmę stałą współpracę z programistami (Java/J2EE, PHP), grafikami, webmasterami, pozycjonerami - praca zdalna.
Napisany 13 luty 2012 - 20:29
Napisany 13 luty 2012 - 21:35
Toż to spore koszta maszyny, transfer + administracja. Że o jakimś supporcie nie wspomnę. I to z dobroci serca dla userów forum? Czy tylko mi wydaje się to nierealne?
Insider, o 13 luty 2012 - 19:03, powiedział:
- nad tworzeniem darmowych usług (jak wymienione w pierwszym poście)
Do zabawy nauki? Vpsy za $5, albo rootnode?
Reklamy? To dlaczego ktoś miałby sobie nie kupić vpsa w chmurze za paredziesiąt złotych?
Nie widze trochę sensu przyznam. To sporo pracy administratorskiej - zwłaszcza jak zasłużeni userzy i inni zaczną mieć pytania i prośby - i w imię czego, reklam? Spójrz na rootnode, na początku dwóch adminów bodajże i pomysł, obecnie masa kont. A Ty mówisz o czymś ala rootnode, tylko bezpłatne, jeśli dobrze rozumiem..?
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników