Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Zdalny dysk twardy, ok. 500 GB, ftp - na backup zdjęć

ftp

10 odpowiedzi na ten temat

Zdalny dysk twardy, ok. 500 GB, ftp - na backup zdjęć

#1 KubaZ

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 5 postów
  • Firma:JZ FOTO MEDIA
  • Imię:Jakub

Napisany 25 styczeń 2012 - 14:27

Witam,

poszukuję (mam nadzieję że to właściwe miejsce) oferty na zewnętrzny dysk twardy (zewnętrzny dla mnie :) ) na serwerze. Jestem fotografem i jest mi potrzebny dodatkowy backup na zlecenia foto. Jedyne co potrzebuję od takiej usługi to możliwość wgrania do ok. 500 GB danych (niestety RAW-y dużo zajmują miejsca) i posiadać możliwość wgrania zdjęć na ftp, i w razie fakapu - ściągnięcia (mam szybkie łącze - zatem transfer po ftp z i do serwera - od strony serwera - też powinien być szybki). Pliki nie będą nikomu udostępniane. Nie interesują mnie panele dostępowe i inne tego typu sprawy. Grunt to bezpieczne miejsce na przechowywanie zdjęć, pojemność i szybkość na serwerze.

Pozdrawiam, Kuba.

Użytkownik zgadza się na otrzymywanie propozycji od użytkowników oraz ofert od firm (oferty wysyłane nie z kont firmowych będą usuwane).

#2 maniektme

Często na forum

• Użytkownicy
  • 75 postów
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szafran

Napisany 25 styczeń 2012 - 15:22

Nie wiem, czy gdzieś bedzie taniej, ale pierwsze, co przychodzi mi do głowy to Kimsufi 2G za 60 PLN netto/miesiac za 1TB miejsca na dysku. Minusem tego rozwiązania jest to, iż masz jeden dysk w serwerze, ale dodatkowo masz 100 GB na backup danych z tego serwera. Jeśli nie umiesz postawić sobie sam serwera FTP to napewno ktoś z forum będzie Ci w stanie pomóc odpłatnie lub nieodpłatnie.

#3 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 25 styczeń 2012 - 15:22

Po 1. jakiś budżet :)

Proponowałbym jakiegoś dedyka z dyskami np. 2x500GB spięte w RAID1 z nieograniczonym transferem.

Coś w Polsce:
http://castpol.pl/of...erydedykowanepl

Francja:
http://www.ovh.pl/se...owane/index.xml

Budżetowa wersja z jednym dyskiem spokojnie styknie ci 2G
http://www.kimsufi.pl/

Taki serwer zapewni ci napewno szybkość ze względu na brak podziału podzespołów serwera, szybkość łącza no i w miarę duża pojemność względem ceny :)

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#4 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 669 postów
  • Imię:Łukasz

Napisany 25 styczeń 2012 - 15:48

http://aws.amazon.com/s3/
Czy to nie będzie się bardziej opłacało?
Jeśli hosting w Polsce to tylko Castpol, a jeśli w Holandii/UK bez limitów to tylko Site5 - (a kod FREETRIAL przy zamówieniu na 1 miesiąc pozwala testować za darmo!).
Jeśli VPS'y to jedynie Ultimahost - VPS_50 - 50% rabatu na pierwszą płatność za serwer VPS.
Otrzymaj 100% więcej pieniążków z pierwszej wpłaty w e24cloud!

#5 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 433 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 16:20

Z kimsufi za 99pln /miesiąc jest jeszcze:

2x500GB co jest ciekawym rozwiązaniem

http://www.kimsufi.p..._cena/index.xml

#6 KubaZ

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 17:55

Dziękuję za odpowiedzi.

"Kimsufi 2G za 60 PLN netto/miesiac za 1TB miejsca na dysk"
- To jest jakaś propozycja, choć potrzebuję tylko połowę tego co oferują. Jeśli cena byłaby na pół to mamy 442 zł i to jest jednak za dużo. Ja mam backup zleceń na jednym zew. dysku w domu więc opcje 2x500 spięte w raid dla jeszcze większego bezpieczeństwa nie są niezbędne. Na takim serwerze nie będę nic absolutnie nic stawiać (w sensie strony itd) więc kwota w okolicach 80-100 zł brutto za miesiąc jest po prostu zecydowanie za duża do tego konkretnie celu (czyli przechowywanie danych, praktycznie tylko wgrywanie i kasowanie po oddaniu zlecenia).

"http://aws.amazon.com/s3/
Czy to nie będzie się bardziej opłacało?"
- kurcze, trudno wybrać mi w tym kalkulatorze odpowiednie opcje. Czy "First 1 TB / month $0.140 per GB" oznacza, że jeśli wyślę 50GB folder w miesiacu to zapłacę 7 dolarów czyli na dziś 24 zł ?

Generalnie, założyłem kwotę ok. 250-300 zł za wydzielone na jakimś dysku miejsce o pojemnmości 500GB, gdzie tylko będę wrywać dane i kasować (nie zakładam ściągania bo nie zakładam że tyle samo będę musiał ściągnąć - bo to by oznaczało ciągłe awarie dysków a i tak jakiś backup mam - a to ma być drugi).

Może jakieś inne propozycje ?

#7 Misiek08

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 275 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 19:00

W takim razie musiałbyś mieć kilku takich jak Ty na kimsufi.

#8 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 433 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 19:27

Zobacz postKubaZ, o 25 styczeń 2012 - 17:55, powiedział:

Dziękuję za odpowiedzi.

"Kimsufi 2G za 60 PLN netto/miesiac za 1TB miejsca na dysk"
- To jest jakaś propozycja, choć potrzebuję tylko połowę tego co oferują. Jeśli cena byłaby na pół to mamy 442 zł i to jest jednak za dużo. Ja mam backup zleceń na jednym zew. dysku w domu więc opcje 2x500 spięte w raid dla jeszcze większego bezpieczeństwa nie są niezbędne. Na takim serwerze nie będę nic absolutnie nic stawiać (w sensie strony itd) więc kwota w okolicach 80-100 zł brutto za miesiąc jest po prostu zecydowanie za duża do tego konkretnie celu (czyli przechowywanie danych, praktycznie tylko wgrywanie i kasowanie po oddaniu zlecenia).

"http://aws.amazon.com/s3/
Czy to nie będzie się bardziej opłacało?"
- kurcze, trudno wybrać mi w tym kalkulatorze odpowiednie opcje. Czy "First 1 TB / month $0.140 per GB" oznacza, że jeśli wyślę 50GB folder w miesiacu to zapłacę 7 dolarów czyli na dziś 24 zł ?

Kosztuje miesięcznie tyle ile masz danych, jeśli będziesz mieć 50GB, to będzie 7 dolarów za miesiąc, jak będziesz mieć 500 to pewnie 70.

#9 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2480 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 25 styczeń 2012 - 20:03

KubaZ, jeśli potrzebujesz tylko samego dostępu do FTP, to odezwij się na bok@castpol.pl. Spróbujemy dobrać jakieś rozwiązanie do Twojego budżetu.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#10 KubaZ

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisany 26 styczeń 2012 - 11:30

"KubaZ, jeśli potrzebujesz tylko samego dostępu do FTP, to odezwij się na bok@castpol.pl. Spróbujemy dobrać jakieś rozwiązanie do Twojego budżetu. "
- odezwałęm się na ten adres :) A ja rzeczywiście potrzebuję tylko ftp.

#11 Insider

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisany 27 styczeń 2012 - 17:15

Jeżeli potrzebujesz jedynie backupu tych zdjęć to polecam http://www.backblaze.com/. Gdy Twój HDD zaliczy zgon, to bez problemu pociągniesz sobie kopię plików od nich z serwerów.

Najlepsze, że:
- ich appka sama syncuje (w tle) zawartość Twojego HDD na ich serwery
- masz "File versioning", więc jak coś usuniesz przez przypadek u siebie lokalnie to odkopiesz kopię na ich serwerze
- brak limitów storage, tyle ile masz danych lokalnie, tyle możesz u nich trzymać

Ten post był edytowany przez Insider dnia: 27 styczeń 2012 - 17:22

Zainwestuję w ciekawe startupy! - do 10 000zł na start.

Podejmę stałą współpracę z programistami (Java/J2EE, PHP), grafikami, webmasterami, pozycjonerami - praca zdalna.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników