Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Oszukany w sieci

16 odpowiedzi na ten temat

Oszukany w sieci

#1 Radu5

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 10:29

Witam zostałem oszukany w sieci na kwotę 15zł majątek to nie jest ale liczy się sam fakt.
Na policje żeby isc to chyba od 200zł jest przestępstwo coś słyszałem
Jak zostałem oszukany? Zapłaciłem za produkt którego nie otrzymałem. W rozmowie na gg byłem informowany że produktu narazie nie ma ale będzie, to ja mówie zaczekam, właściciel sklepu napisał mi czy ma odesłać pieniądze lecz także że produkt do kilku dni powinien być dostępny, ja powiedziałem ze zaczekam.
Znudziło mi sie czekanie napisałem dane do przelewu, ten mnie zablokował, wysyłałem maila i 0 odzewu.
Zbanował mnie na forum wraz z jakimś innym użytkownikiem za to że chcieliśmy sie dowiedzieć co z naszą kasą. Prosze o pomoc oraz o wasze rady
Jeżeli hosting to tylko: Chmurka.pl
RefLink: Chmurka.pl

#2 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 25 styczeń 2012 - 10:32

Na stronie ma dane firmy albo adres?

Jak ci nie szkoda pieniędzy możesz się przejechać :)

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#3 Radu5

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 10:34

Niestety nie ma nic. w kontakcie jest nick, gg oraz mail i tylko tyle

#4 dmho

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 88 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 10:45

Nie wiadomo czy nie jesteś kolejną osobą na 15 złotych, jemu mogła się uzbierać większa kwota, więc może podejść już pod przestępstwo(?)

#5 Igorek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 161 postów
  • Firma:jeszcze nie ma
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Bator

Napisany 25 styczeń 2012 - 10:45

To masz problem i szansa na odzyskanie kasy zerowa
Jeśli serwer to tylko biznes-host (reflink). Naprawdę solidne serwery

#6 N0Name

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 367 postów
  • Firma:magicts.pl
  • Imię:Szymon

Napisany 25 styczeń 2012 - 10:55

Jeżeli nic nie ma na stronie chodzi tu o dane firmy, to jest to firma krzak, jest to przestępstwo lecz 15zł to za mało aby policja podjęła jakąkolwiek interwencje min. 200zł, jeżeli znajdą się ludzie, więcej osób które on oszukał to myślę policja podejmie się poszukiwań tego delikwenta, jeżeli nie ma danych na stronie, to trochę to potrwa.

Ten post był edytowany przez N0Name dnia: 25 styczeń 2012 - 10:56

Szukasz Darmowego Kanału na Serwerze Teamspeak3? Zajrzyj na MAGICTS.pl - IP TS3: ts3.magicts.pl:9987

#7 SaVaGe123

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 96 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 10:58

Poszukaj adresu IP jego
http://whatismyipaddress.com/ip-lookup
Jechać obić ryj albo pogadaj z Policją przez telefon i podaj nr konta bankowego.
Szczegółów dowiesz się u nich. Jeśli jest to niezarejestrowana firma może nie przekracza 200 zł i nie trzeba odprowadzać od podatku ale musi wpisać w PIT. Na czymś go "udupią" o ile będzie im się chciałoDodany obrazek

Ten post był edytowany przez SaVaGe123 dnia: 25 styczeń 2012 - 10:58

#8 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2480 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 25 styczeń 2012 - 11:09

Zobacz postN0Name, o 25 styczeń 2012 - 10:55, powiedział:

jest to przestępstwo lecz 15zł to za mało aby policja podjęła jakąkolwiek interwencje min. 200zł,
Ta? Taki pewien jesteś? Czy gdzieś tam usłyszałeś? Niedawno w sieci musiałem wskazać osobę, która zrobiła wałek na niecałe 15 zł. I jakoś policja nie miała problemu się tym zająć. NIecała kasa się gościowi zgadzała i wyszło, że został oszukany na kilkanaście zł.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#9 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 25 styczeń 2012 - 11:48

Zobacz postSaVaGe123, o 25 styczeń 2012 - 10:58, powiedział:

Szczerze to co ci to da? Wystarczy wskazać adres strony, oni skontaktują się z hostingiem a ten z kolei będzie musiał dać dane o ile będą prawdziwe i ewentualnie IP.

Ale takie wyszukanie nie poda ci przecież 100% lokalizacji gdzie na jakiej ulicy ktoś mieszka. Z tym to już do ISP

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#10 N0Name

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 367 postów
  • Firma:magicts.pl
  • Imię:Szymon

Napisany 25 styczeń 2012 - 12:10

Zobacz postMiłosz, o 25 styczeń 2012 - 11:09, powiedział:

Ta? Taki pewien jesteś? Czy gdzieś tam usłyszałeś? Niedawno w sieci musiałem wskazać osobę, która zrobiła wałek na niecałe 15 zł. I jakoś policja nie miała problemu się tym zająć. NIecała kasa się gościowi zgadzała i wyszło, że został oszukany na kilkanaście zł.

Raczej słyszałem, ale znając polski kraj to za 15zł policji nie będzie chciało się ugrzaną dupę ruszyć. jeżeli na stronie nie ma jakikolwiek danych, to trudno będzie go znaleźć, jednak jak mu przelał kasę to ma jakieś dane więc niech leci na policje i się dowie co i jak .
Szukasz Darmowego Kanału na Serwerze Teamspeak3? Zajrzyj na MAGICTS.pl - IP TS3: ts3.magicts.pl:9987

#11 Radu5

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 12:31

przelewy były na dotpay

#12 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3656 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 25 styczeń 2012 - 13:01

Policja ma obowiązek przyjąć każde zgłoszenie, nawet gdyby chodziło o 5 złotych. Druga jednak sprawa czy oni będą się zajmować zgłoszeniem o kradzież 5 złotych, czy łapać prawdziwych bandytów co oszukują na 5 mln złotych.

Tu masz nauczkę dla siebie i niech to będzie przestroga dla innych, jeśli już musisz wykonać taka transakcję rób to poprzez Ebay lub Allegro lub wtedy masz zapisane wszystko czarne na białym.

Na dot pay każda transakcja jest zapisywana u nich w systemie, więc masz dowód i muszą mieć prawdziwe dane tego gostka.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#13 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów
  • Firma:FragArena.pl
  • Imię:Kamil

Napisany 25 styczeń 2012 - 13:06

Wyłudzenie a kradzież to dwa niezależne wątki, nauczcie się tego.
W przypadku wyłudzenia kwota nie ma znaczenia.

#14 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 433 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 19:48

Dokładnie, to kradzież nie jest, więc kwota nie ma znaczenia. Zbierz dokumentacje i zgłoś.

#15 Kolopik

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1042 postów
  • Firma:CT8.pl
  • Imię:Kacper
  • Nazwisko:Dmochowski

Napisany 25 styczeń 2012 - 20:07

Dla jednych tylko, dla drugich aż 15zł. Prawdę mówiąc sam zostałem oszukany już na kilkaset złotych w sieci, niestety nie chce mi się bawić w takie "łapu capu". Choć zawsze miałem ochotę wydrapać takiemu oczy, nieważne, że 5 czy 10zł kara się należy. Jednak zachęcam do takich działań, ponieważ możesz uchronić przyszłych klientów rzekomego krzaka, a na pewno nie oszukał tylko Ciebie.

#16 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2544 postów

Napisany 26 styczeń 2012 - 07:24

Prawdę mówiąc sam zostałem oszukany już na kilkaset złotych w sieci, niestety nie chce mi się bawić w takie "łapu capu"
No i takie postępowanie w naszym kraju przoduje. M.in. dzięki niemu oszuści czują się bezkarni.
Bo lud zamiast zglosic to tam, gdzie trzeba, to woli to zglaszac poprzez biadolenie na forach dyskusyjnych, wykopach, etc.

#17 glanpolnet

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 44 postów
  • Firma:glanpolnet
  • Imię:Michał

Napisany 26 styczeń 2012 - 08:49

Kilka razy trafiłem na allegro na oszustów , w 5 przypadkach policja załatwiła sprawę w ciągu 3-4 msc.
Jedna sprawa trwa już 7 msc i leży w sądzie :/ za to staram sie o jakieś odszkodowanie od gościa kto wie może pierwszy raz uda się coś zyskać na oszuście :)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników