Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Dell z H700 - potrzebne pilne opinie

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
15 odpowiedzi na ten temat

Dell z H700 - potrzebne pilne opinie

#1 1976wro

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisany 24 styczeń 2012 - 18:40

Witam,
jakiś czas temu przymierzałem się do zakupu serwera na początek brałem pod uwagę Actina ze względu na cenę. Ale po zagłębieniu się w temat okazało się, że to taki składak... Ostatecznie orzymałem przyzwoitą ofertę na serwer Dell serii PowerEdge 510 z raidem H700.
W internecie znalazłem kilka postów na tamt tego, że kontroler jest przeznaczony tylko pod dyski dedykowane z Della. Znalazłem także informację, że można zaktualziować bios (LSI) i problemy mijają.

Czy macie jakieś doświadczenia z tym kontrolerem ? Będę chciał pod niego podpiąć dyski:
Seagate constellation ES.2 (3x 3TB) i spiąć w Raid 5 oraz dwa dyski SSD ale nie wiem jakie wybrać....

Reasumując proszę o opinie o tym raidzie H700 czy można pod niego podpinać także nie brandowane dyski oraz jakie dyki SSD wybrać pod ten kontroler ?

Sprawa pilna.

ps. jest tam zainstalowana także karta iDRAC6 Embedded BMC (zgodna z IPMI 2.0) - do diagnostyki serwera. Te sformułowanie do diagnostyki trochę mnie niepokoi czy to oznacza, że nie jest to karta do zdlanego zarządzania over IP ?

Pozdrawiam
1976wro

#2 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2031 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 24 styczeń 2012 - 21:05

ee normalnie wejdą dyski sas/sata.
ssd ? zobacz na vertexy od ocz.
.

#3 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2480 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 24 styczeń 2012 - 21:36

Zobacz postpatrys, o 24 styczeń 2012 - 21:05, powiedział:

ssd ? zobacz na vertexy od ocz.
Ja mam OCZ Vertex 2, świetnie chodzą. Ale warto rzucić okiem na Agility. Są dostępne w obudowach 3.5'' i 2.5''
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#4 lazy

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 109 postów

Napisany 24 styczeń 2012 - 23:13

Zobacz post1976wro, o 24 styczeń 2012 - 18:40, powiedział:

ps. jest tam zainstalowana także karta iDRAC6 Embedded BMC (zgodna z IPMI 2.0) - do diagnostyki serwera. Te sformułowanie do diagnostyki trochę mnie niepokoi czy to oznacza, że nie jest to karta do zdlanego zarządzania over IP ?

to zalezy czego oczekujesz, jesli konsoli graficznej, virtualnych napedow itp. to tylko na iDrac Enterprise,
tu masz IPMI 2.0 SerialOverLan + przekierowanie biosu na ta konsole,
oraz zarzadzanie sprzetem, on/off, info z sensorow (temperatura, wiatraki itp), podglad dziennika sel

iDrac od zwyklego bmc rozni sie tym ze masz interfejs webowy w ktorym mozna czesc rzeczy ktore sie robi ipmitoolem poklikac przegladarka

--
Lazy

#5 1976wro

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 19:39

Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Dokonałem zakupu tego Della wraz z kartą iDrac enterprise. Natomiast nad SSD jeszcze myślę bo waham się pomiędzy SSD OCZ MAX IOPS 120GB x2 a Kingston Hyper-X 120GB x2...

#6 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów
  • Imię:Sebastian

Napisany 27 styczeń 2012 - 22:33

Jeśli chcesz dyski które będą wysoce awaryjne, wybierz OCZ Vertex lub tego Kingstona, oba są na tym samym awaryjnym kontrolerze SandForce 2281. W innym przypadku poszukaj czegoś innego.

#7 idhosting.pl

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 169 postów
  • Firma:IntegraDesign
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Barczyk

Napisany 27 styczeń 2012 - 23:20

Podaj jakis model dysku, ktory jest ok. Sam jestem ciekawy, bo kiedys tez sie przymierzalem do Vertexa z OCZ.
Profesjonalny hosting w dobrej cenie - www.idhosting.pl
Serwery WWW, VPS, dedykowane

#8 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2031 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 27 styczeń 2012 - 23:36

Jeśli chcesz dyski które będą wysoce awaryjne, wybierz OCZ Vertex
Vertex 3 z aktualnym firmware?
Ten Vertex miał problem z firmware od poprawki dyski śmigają.

Może to podobna sytuacja jak z Intel 320 i słynnym "8MB", co dziwne mam ich sporo i żaden nie padł.
.

#9 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów
  • Imię:Sebastian

Napisany 28 styczeń 2012 - 01:02

@patrys słynny błąd "8MB"jest sprawą mocno nadmuchaną i nie występującą w warunkach normalnego użytkowania, chyba że masz wielkiego pecha. A z racji że to jest to Intel, sprawa została mocno rozdmuchana.

Pomimo tego, dyski intela maja dużo mniejszy % zwrotów niż dyski Ocz. Sama firma OCZ, szuka innych rozwiązać, które pozwolą produkować jej dyski z pominięciem kontrolera SandForce. Chodzą spekulacje, że kolejne Vertexy nie będą już oparte o ten kontroler.

#10 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1096 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 28 styczeń 2012 - 01:13

Ocz ma już własny kontroler który niedawno zakupił http://www.benchmark..._SSD-33854.html

#11 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 28 styczeń 2012 - 04:34

Zobacz postwebh.pl, o 28 styczeń 2012 - 01:13, powiedział:

Ocz ma już własny kontroler który niedawno zakupił http://www.benchmark..._SSD-33854.html

No no w zeszłym roku podchodziłem specyficznie do SSD i OCZ, ale widzę że "coś" działają nad rozwojem technologii na pewno prędzej czy później przejdę na tę drogą technologię która ma duuuużą przyszłość :)

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#12 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 3129 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 28 styczeń 2012 - 10:10

Mam tak samo jak Kamikadze. Czekam na dobrej jakości (firma, kontroler, itd.) 128GB za 400zł i mogę kupić.

#13 1976wro

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisany 28 styczeń 2012 - 12:10

Osobiście w domu mam OCZ Vertexa 3 po zmianie firmware komputer działa wyśmienicie a często pracuje 2-3 tygodnie bez wyłączania i na obciążeniu procesora na około 70%-80%. Bez żadnych zwiech. Ze swojej strony nie mam uwag do OCZ Vertexa.

A może ktoś z Was się podzieli informacjami jakie dyski SSD warto zastosować ? W miarę szybkie , bezpieczne i z jak największą liczbą IOPS. SSD chcę zastosować do bazy danych więc wszystkie te 3 parametry są potrzebne jak najlepsze.

Ten post był edytowany przez 1976wro dnia: 28 styczeń 2012 - 11:40

#14 devilMedia.pl

Często na forum

• Firma Bronze
  • 60 postów
  • Firma:devilMedia.pl S.C.
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Łuczak

Napisany 08 luty 2012 - 22:42

Perc H700 od firmware Q2FY11 ma już usuniętą blokadę dla dysków bez znaczka "Dell". Więc jak sobie zrobisz aktualizacje to przyjmie inne dyski niż te od brandowane by Dell.
Co do iDRAC6 Embedded BMC to jeżeli masz bez karty Express lub Enterprise to zostaje Ci okrojony wachlarz możliwości, w sumie głównie diagnostycznych. Z tego co piszesz, pewnie nie masz tych kart. Dopiero Enterprise ma zarządzanie zdalne serwerem.
Nasza oferta: hosting WWW od 49zł/rocznie && serwery VPS od 49zł/miesięcznie plus nadzór i pomoc techniczna gratis && domeny z mini pakietem Hosting za darmo!

#15 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 08 luty 2012 - 23:26

Czlowiek cale zycie sie uczy na czym dell potrafi zarabiac... (odblokowanie ipmi ktore jest w chipie na plycie w pelni albo wogole, karta raid pod ktora mozna tylko dyski dell wpiac)

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#16 lazy

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 109 postów

Napisany 08 luty 2012 - 23:37

Zobacz posttheONE, o 08 luty 2012 - 23:26, powiedział:

Czlowiek cale zycie sie uczy na czym dell potrafi zarabiac... (odblokowanie ipmi ktore jest w chipie na plycie w pelni albo wogole, karta raid pod ktora mozna tylko dyski dell wpiac)

ipmi jest zawsze wlaczone

iDrac 6 Express to webowy interfejs do czesci funkcji
--
Lazy

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników