Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Directadmin - Domena główna, Server hostname

2 odpowiedzi na ten temat

Directadmin - Domena główna, Server hostname

#1 dom

Często na forum

• WHT Pro
  • 59 postów

Napisany 23 styczeń 2012 - 23:27

Witam.
Jako, że nigdy nie konfigurowałem samego panelu DirectAdmin a jedynie pracowałem na nim jako użytkownik w tej właśnie chwili przyszedł czas aby zadziałać w tej kwestii i skonfigurować serwer dla swoich usług.
Jest zainstalowany DirectAdmin (otrzymałem serwer z już zainstalowanym panelem).
Chcę stworzyć serwery ns w swojej domenie dla serwera oraz "server hostname" czyli jak przypuszczam coś w stylu "domeny głównej".

Aktualnie spróbowałem następujących czynności:
Administrator --> Server configuration
Zmiana server hostname na mojadomena.pl
Zmiana ns'ów na:
ns1.mojadomena.pl
ns2.mojadomena.pl

Następnie przekierowanie domeny na:
ns1.mojadomena.pl -- adres ip serwera 1
ns2.mojadomena.pl -- adres ip serwera 2

Prosiłbym o szersze informacje na temat konfiguracji tego oraz przekierowanie gdzie mogę coś na ten temat wyczytać, szukałem na directadmin ale bez skutku . Normalnie ludzie konfigurują to przy instalacji.

Dodam, że serwer tylko do własnego użytku, oby nie było spekulacji, że tworzę firmę krzak.

#2 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 24 styczeń 2012 - 00:07

Musisz najpierw utworzyć hosty ns1 i ns2 u swojego dostawcy domen ze wskazaniem na IP swojego serwera, zrobić strefę DNS na serwerze, a następnie dodać w panelu i przekierować na ns1 / ns2 :)

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#3 dom

Często na forum

• WHT Pro
  • 59 postów

Napisany 24 styczeń 2012 - 00:16

Właśnie skończyłem to robić. Marek mi pomógł :)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników