Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Szantaż jakby....

16 odpowiedzi na ten temat

Szantaż jakby....

#1 waz

Często na forum

• Użytkownicy
  • 59 postów

Napisany 21 styczeń 2012 - 12:09

Witam, jako iż jestem tu częstym gościem i korzystam z kilku waszych usług jako pozycjoner hobbysta, mam pewno sprawę.

Ktoś kiedyś zapytał czy bym mu strony nie pozycjonował. Jako osoba lubiąca informatykę podjołem się tego. Poczytałem, poczytałem i wypozycjonowąłem.
Ten ktoś płacił mi 200zł co miesiąc przez 3 lata, teraz jestem zmuszony podnieść cenę. A ten ktoś że nie ma mowy i jak bym zrezygnował z ich pozycjonowania to mnie podkablują do US czy tam ZUS. Oczywiście jasno mi tego nie powiedzieli ale ma to na myśli. Co robić?

Użytkownik nie zgadza się na otrzymywanie ofert od firm.

#2 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 21 styczeń 2012 - 12:10

Olej go i sam powiedz mu że nań uprzejmie doniesiesz, tacy są zazwyczaj silni w gębie i zwarci przy pijaństwie ;)

#3 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1175 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 21 styczeń 2012 - 12:17

Jak Ciebię podkabluje to i sam siebie wpędzi w kłopoty. Bo do oszustwa skarbowego trzeba dwóch stron.

#4 hdmagc

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 329 postów

Napisany 21 styczeń 2012 - 12:31

Zobacz postmSurf.eu, o 21 styczeń 2012 - 12:17, powiedział:

Jak Ciebię podkabluje to i sam siebie wpędzi w kłopoty. Bo do oszustwa skarbowego trzeba dwóch stron.

Nie do końca jest to prawdą.
Można odstąpić od ścigania (tak się czyni zwyczajowo) osoby, która poprzez zawiadomienie US donosi również na siebie, jeśli waga czynu byłaby niewspółmierna do kary oraz ciężar czynu jest niewspółmierny do czynu ujawnionego.

#5 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2480 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 21 styczeń 2012 - 12:36

No cóż.. tak się kończą umowy na tzw "krzywy ryj" z nieznajomymi. Podkabluj go szybciej i powiedz, że nie chciał podpisać z Tobą umowy zlecenia.
Po prostu robisz mu za grosze, więc dalej chce żebyś mu robił za grosze.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#6 Edart

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 880 postów
  • Firma:FHU EDART

Napisany 21 styczeń 2012 - 12:52

Miłosz dobrze gada, skoro to taki cfaniak,
Tobie i tak za to wiele nie zrobią, wytłumaczysz się że przychód tak niski że mieścił się w kwocie wolnej od podatku,
więc myślałeś że nie trzeba nic składać ;)

Najlepszy tani hosting
stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...

#7 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2480 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 21 styczeń 2012 - 12:55

Znajomy tak musiał zrobić z jedną kientką. Robił hydraulike w chacie, a potem klientka stwierdziła, że ona nie zapłaci. No to do US, że przyjeła darowizne w wysokości kilku tysięcy zł w postaci sprzętu i materiałów (i zapewne nie opodatkowała), a do tego nie chciała podpisać umowy o dzieło (czy tam zlecenia).

Z cwaniakami trzeba walczyć. Bo taka ich polityka - zastraszania. I potem gość siedzi cicho i dalej jest wyzyskiwany.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#8 waz

Często na forum

• Użytkownicy
  • 59 postów

Napisany 21 styczeń 2012 - 14:22

A z resztą szantaż jest karalny o ile się nie mylę

#9 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 21 styczeń 2012 - 16:07

Zawsze możesz mu odpisać w stylu

"Różne sytuacje się zdarzają i nie mogę zagwarantować, że pewnego dnia w sieci pojawi się 1 000 000 linków, co zapewne skończy się filtrem"

:P

#10 dmho

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 88 postów

Napisany 21 styczeń 2012 - 18:37

Zależy jeszcze ile na tym pozycjonowaniu zarabiasz, jak są jakieś grosze (czyt. tylko te 200zł/miesiąc) to jeszcze jakoś może się uda, ale jak jak masz te 2000 w sumie, to już robi się nieciekawie :P

#11 Square Host

Często na forum

• Firma Bronze
  • 67 postów
  • Firma:Square Host
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Bobrowski

Napisany 22 styczeń 2012 - 02:39

Zobacz postwaz, o 21 styczeń 2012 - 12:09, powiedział:

Ten ktoś płacił mi 200zł co miesiąc przez 3 lata, teraz jestem zmuszony podnieść cenę. A ten ktoś że nie ma mowy i jak bym zrezygnował z ich pozycjonowania to mnie podkablują do US czy tam ZUS. Oczywiście jasno mi tego nie powiedzieli ale ma to na myśli. Co robić?
200zł *12 = 2400zł
W 2010 roku kwota wolna od podatku wynosiła 3 091 zł więc albo się mylę albo miałeś prawo tyle zarobić i z nikim się nie dzielić.

1. Co innego jak udowodni że zarobiłeś więcej a nie raczyłeś się podzielić z US :)
2. W pewnym sensie usługi świadczyłeś ciągle można się więc przyczepić czemu nie zarejestrowałeś firmy.

#12 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 22 styczeń 2012 - 04:01

3. Nawet jeśli zarobiłeś mniej niż wynosi kwota wolna od podatku, to i tak masz obowiązek wykazać ten dochód w PIT.

GolGraf - usługi różne

#13 EneMy

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów
  • Nazwisko:Długosz

Napisany 22 styczeń 2012 - 16:56

Jeżeli Cię wyda, możesz mieć kłopoty :)

#14 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1175 postów
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 22 styczeń 2012 - 17:30

Zobacz postEneMy, o 22 styczeń 2012 - 16:56, powiedział:

Jeżeli Cię wyda, możesz mieć kłopoty Dodany obrazek
No co ty mówisz? Niby dlaczego?

#15 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2544 postów

Napisany 23 styczeń 2012 - 05:34

Zobacz postmSurf.eu, o 22 styczeń 2012 - 17:30, powiedział:

No co ty mówisz? Niby dlaczego?
Ano i dla tego samego powodu, co wszyscy inni robiący na czarno. Czy to na budowie, czy to w knajpach, czy to przy rwaniu truskawek.
Nawet, jeśli przy "śmieciowych" umowach nie przekraczasz kwoty wolnej od podatku, to musisz je wykazać w swoim picie.
Dodatkowo twój zleceniodawca zobowiązany jest pobrać odpowiednie zaliczki na ten poczet, tobie wystawić pit-11.
Wtedy ty w podsumowaniu swojego pita będziesz miał nadpłatę (czyt. zwrot) tego podatku.

Z tym, że akurat w tym przypadku sprawa jest bardzo śliska, bo owy zleceniodawca podkablowując ciebie, to także i sobie problemów narobi...

#16 Michael Dicson

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 106 postów

Napisany 03 marzec 2012 - 13:01

Kolega wyżej ma rację kiedyś pracowałem miesiąc czy 2 miesiące czasu w jednej wielkiej firmie i tak się złożyło ze po tym czasie nie miałem dalej pracy i zarobiłem nie całe 3000 zł przez rok a i tak musiałem rozliczyć ten dochód w US tylko że potem i tak otrzymuje się zwrot podatku, jaki firma wpłaciła dla us od sumy mi wypłaconej.

#17 ednet

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 788 postów

Napisany 03 marzec 2012 - 19:28

Zobacz postwaz, o 21 styczeń 2012 - 12:09, powiedział:

jak dostawałeś kase? Gotówka do ręki czy przelew na konto. Jak na konto to jaki tytuł miały te przelewy?

Gość Cie nie podkabluje, bo on straci na tym więcej.

Nie jestem księgowym ale kwota wolna od podatku niema tu nic do rzeczy, bo najpierw trzeba wystawiać co miesiąc faktury aby potem stwierdzić jaki jest dochód.
Nie słyszałem o odwrotnej kolejności :)

Ed

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników