Słowem wstępu dodam, że sprzęt z tematu nie jest dla mnie - pomagam jedynie w rozeznaniu
Opis wymagań specyfikacji:
1) Łączna kwota - 92,865zł brutto (nieprzekraczalna)
2a) Dwie identyczne maszyny
LUB
2b) Dwie identyczne maszyny (produkcyjne) + trzecia trochę słabsza (produkcyjno/developerska) - które rozwiązanie wg was lepsze?
====== Dalsza specyfikacja jest per maszyna ======
3) Co najmniej dwa procesory cztero-rdzeniowe, z pełną obsługą wirtualizacji, mile widziane więcej rdzeni i/lub możliwość wsadzenia więcej procków
4) Minimum 16 GB RAM z możliwością rozbudowania do minimum 128 GB RAM - ogólnie pamięci będzie zjadane sporo, więc tutaj im więcej na starcie i w potencjale tym lepiej
5) Napęd 16X DVD+/-RW Drive SATA (ewentualnie żeby była możliwość dokupienia i wsadzenia go w obudowę)
6) Wbudowana karty sieciowa
7a) Macierz dyskowa oparta o kontroler sprzętowy, minimum 300GB, zbudowana z dysków SAS (min 10k RPM) lub SSD
LUB
7b) SAN (Storage Area Network), również oparta o dyski SAS lub SSD, wtedy pojemnośc min w okolicach 1 TB (będzie obsługiwać wszystkie serwery) + wszystko potrzebne do podłączenia jej do 2/3 maszyn
8) Budowa typu RACK (ogólnie nie ważne ile U)
9) Gwarancja, najlepiej 36 miesięcy, + BARDZO pożądana usługa typu "Mission Critical 4h" jaką dają do DELLÓW lub inny rodzaj wsparcia serwisowego "na miejscu" w krótkim czasie (HP też chyba coś takiego ma, nie wiem jak inni)
10) Co do systemu to jeszcze nie ma 100% pewności, ale prawdopodobnie będzie to darmowy XEN lub płatny XEN w wersji Enterprise (wtedy trzeba odliczyć jakieś 7,500zł)
Czego NIE obejmuje cena (tzn. będzie zakupione osobno):
- szafa serwerowa
- UPS
- Router
Jeszcze pytanie końcowe: wiem, że lada dzień (początek lutego?) mają wyjść nowe procesory serwerowe intela - czy warto czekać na produkty na nich oparte, czy kupować, tak jak planujemy, na początku lutego to co jest dostępne aktualnie?
Dziękuję z góry wszystkim za pomoc