Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Reboot/kvm/reinstalacja/monitoring serwera przez internet

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
Brak odpowiedzi na ten temat

Reboot/kvm/reinstalacja/monitoring serwera przez internet

#1 Desavil

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 15 styczeń 2012 - 09:09

Witajcie!

Ostatnio postanowiłem pobawić się z moim starszym PC.
Ma on kartę sieciową wyposażoną w opcje: wake on lan, wake on modem.
Wiem, że dzięki tej pierwszej opcji mogę włączyć serwer jeżeli jest wyłączony, przez internet, czy można też odwrotnie, czyli wyłączyć go w podobny sposób, nie ingerując przy tym w system.
Niestety nie wiem jakie może być zastosowanie opcji wake on modem.

Czy można również, w jakiś sposób mieć dostęp do biosu, edycji urządzeń startowych, reinstalacji systemu również przez internet? Bez używania jakiś dodatkowych drogich kart PCI REMOTE IP, jest możliwość stworzenia czegoś podobnego samemu?

Monitorować serwer mógłbym za pomocą polecenia ping, ale niestety nie zawsze. Jeżeli użytkownik zablokuje port ICPM, cały monitoring leży, macie pomysł na jakąś alternatywę?

Wszystko to chcę, aby dało się tym zarządzać z poziomu strony www, przez internet.
Na programowaniu dosyć dobrze się znam (głównie języki stron www, PHP, MySQL, itp.).

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników