Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Wieszający się serwer hetzner

11 odpowiedzi na ten temat

Wieszający się serwer hetzner

#1 tiaro

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 15:57

Witam
Mam pytanie do klientów hetznera. Od przedwczoraj mój serwer świruje, zawiesza się lub wczytywanie strony trwa kilka minut!!! Resetuje go ręcznie przez „robot”, jednak takie rozwiązanie jest bez sensu, bo nie będę całą dobę siedział przed laptopem i sprawdzał czy "serwer is dołn". Ostatnio podobną sytuację miałem kilka miesięcy temu, zgłosiłem sprawę do supportu i według nich wymienili "wadliwe podzespoły" cokolwiek to znaczy, a sprawa ciągła się 11 dni!

Już ciśnień dostaje, jak pomyśle, że znowu czeka mnie podobna sytuacja.

Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami? Jeśli tak jak je rozwiązaliście? Nic w ustawieniach "fabrycznych nie zmieniałem".

Na kilka stron jakie tam posiadam dziennie wchodzi około 1 tysiąca osób, co nie powinno zamulać tak strony. Mój serwer to Root Server X2.

Użytkownik zgadza się na otrzymywanie propozycji od użytkowników oraz ofert od firm (oferty wysyłane nie z kont firmowych będą usuwane).

#2 dofrian

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 48 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 16:01

Zmień serwer WWW, zgaduje, że masz Apacza, skoro się ciągle zawiesza.
Może i nie zbyt nie jestem zaznajomy w takich sprawach, ale miałem takie doświadczenia, że przy Apache serwer świrował i w trybie natychmiastowym zmieniłem serwer www do lighttpd, ale z ukryciem wersji miałem problemy, więc skorzystałem z nginx'a i do dnia dzisiejszego jestem zadowolony z niego, a z Nginxem spotykam się ok. 2 lata korzystając z webhostingu, vps'ów, dedyków dupereli, blablablalbla. Jeśli to nic nie da, to na pewno koledzy z WHT pomogą.

#3 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1095 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 11 styczeń 2012 - 16:13

Dobrze skonfigurowane apache bez problemu pociągnie duży ruch :-) Zmiana serwera www to nie rozwiązanie, a ucieczka od problemu. Powiedz mi co zrobiłbyś w przypadku problemów z MySQL-em? Przepisywałbyś wszystko pod postgreSQL?

Zmień ustawienia "fabryczne" bo przy nich nic dobrze nie będzie działać.

Zgaduje, że masz pieknie ustawiony keep-alive :-)

Pozdrawiam :-)

Ten post był edytowany przez webh.pl dnia: 11 styczeń 2012 - 16:14

#4 tiaro

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 17:04

Zobacz postwebh.pl, o 11 styczeń 2012 - 16:13, powiedział:

Zmień ustawienia "fabryczne" bo przy nich nic dobrze nie będzie działać.

Zgaduje, że masz pieknie ustawiony keep-alive :-)

ustawienie, na jakie? co konkretnie zmienić?

#5 nesti

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 42 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 17:16

Musisz poszukać kogoś kto się na tym zna, wyceni i wykona usługę. Zarządzanie serwerem i optymalizacja to już wyższy poziom wtajemniczenia. Zawsze możesz pogooglować i próbowac samemu Dodany obrazek

Ten post był edytowany przez nesti dnia: 11 styczeń 2012 - 17:16

#6 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 11 styczeń 2012 - 17:55

Idąc dalej, to ty jako administrator masz wszystkie narzędzia potrzebne żeby stwierdzić że komponent serwera nie działa poprawnie, możesz nie być w stanie stwierdzić czy problemem leży np po stronie RAMu czy gniazda na płycie ale samą awarię komponentów jesteś w stanie diagnozować. Serwerownia wymieni ci sprzęt szybko jeżeli zgłosisz konkretny problem zamiast "nie działa"

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#7 tiaro

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 21:36

małe pytanie jak wyłączyć keepalive na hetzner? serwer przy bliższych oględzinach się nie zawiesza, coś tak ustawia użytkowników w kolejce, strona ładuje się raz od razu, a czasami wyświetla sie po kilku minutach....

#8 Biszkopcik

Regularny użytkownik

• Firma Bronze
  • 87 postów
  • Firma:Heroot
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Piotrowski

Napisany 11 styczeń 2012 - 21:40

Keep-Alive to funkcja Apache... Masz ją w pliku konfiguracyjnym serwera...
E-Mail: biuro@heroot.pl || JID: biszkopcik@heroot.pl || GG: 22146818
Heroot.pl - Administracja, konfiguracja, monitoring serwerów Linux (Dedykowane, RPS, VPS)

#9 tym

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 767 postów
  • Firma:DG

Napisany 11 styczeń 2012 - 21:41

Zatrudnij admina, bo samym keepalive nie zoptymalizujesz serwera.
Szukasz ciekawych ofert serwerów VPS? Sprawdź na www.kuptanioserwer.pl
Masz problem z serwerem? Szybka reakcja, najlepsze rozwiązania, dobre ceny, faktura VAT. Kontakt PW.

#10 tiaro

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 21:50

od czegoś muszę zacząć, według gościa z hetznera nie dostane dostępu do httpd.conf gdzie mógłbym to zrobić, a przez ssh da rade? a htaccess ( wiem, że to hardkorowe rozwiązanie) ma może ktoś kod?

admin się przyda, ale nie zostawie tak strony na kilka dni zanim ktoś się tym zajmie i szukam rozwiązania problemu bym mógł spokojnie się położyć ;)

#11 Biszkopcik

Regularny użytkownik

• Firma Bronze
  • 87 postów
  • Firma:Heroot
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Piotrowski

Napisany 11 styczeń 2012 - 21:54

Panie kolego, z twoich postów wnioskuję że za dobrze na obsłudze serwerów się nie znasz. Nie ma sensu tłumaczyć Ci WSZYSTKIEGO jak zaoptymalizować serwer no bo po prostu tak się nie da. Kolega wyżej wspomniał żebyś zatrudnił administratora i tak zrób. Jak nie masz kasy na takie rzeczy to uzbrój się w czas i czytaj manuale.

Nie rozumiem jak możesz nie mieć dostępu do httpd.conf skoro to twój serwer a plik ten edytujesz jedynie przez ssh...
.htaccess'em nie zaoptymalizujesz nic...

Ten post był edytowany przez Biszkopcik dnia: 11 styczeń 2012 - 21:54

E-Mail: biuro@heroot.pl || JID: biszkopcik@heroot.pl || GG: 22146818
Heroot.pl - Administracja, konfiguracja, monitoring serwerów Linux (Dedykowane, RPS, VPS)

#12 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2480 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 11 styczeń 2012 - 21:55

Zobacz postdofrian, o 11 styczeń 2012 - 16:01, powiedział:

Zmień serwer WWW, zgaduje, że masz Apacza, skoro się ciągle zawiesza.
Może i nie zbyt nie jestem zaznajomy w takich sprawach, ale miałem takie doświadczenia, że przy Apache serwer świrował i w trybie natychmiastowym zmieniłem serwer www do lighttpd, ale z ukryciem wersji miałem problemy, więc skorzystałem z nginx'a i do dnia dzisiejszego jestem zadowolony z niego
Tja.. nie mogłeś ustawić server.tag i zmieniłeś na nginx? yhy..

Dobrze skonfigurowane apache bez problemu pociągnie duży ruch :-)
Dokładnie. Da się :)

Zmiana serwera www to nie rozwiązanie, a ucieczka od problemu. Powiedz mi co zrobiłbyś w przypadku problemów z MySQL-em? Przepisywałbyś wszystko pod postgreSQL?
Zastosować ORM? :D

Zobacz posttiaro, o 11 styczeń 2012 - 21:50, powiedział:

admin się przyda, ale nie zostawie tak strony na kilka dni zanim ktoś się tym zajmie i szukam rozwiązania problemu bym mógł spokojnie się położyć Dodany obrazek
No to szukaj jak najszybciej jeśli chcesz spokojnie spać, bo się nie wyśpisz ;)
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników