Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Zarobek z firm hostingowych.

59 odpowiedzi na ten temat

Zarobek z firm hostingowych.

#41 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 11 styczeń 2012 - 16:06

@is_wm, przeczytaj to co napisałem jeszcze z kilkanaście razy, może zrozumiesz ideę tego postu i jego przesłanie, jak nie to szkoda :)

@seoholik, można brać admina na stałe, a można dorywczo, jak się dobrze raz skonfiguruje to potem wystarczy raz na jakiś czas zaglądnąć, ewentualnie coś zmienić, naprawić jak się popsuje i jest już niezła oszczędność. Można też działać na resellerze, kwestia jaki to reseller, co można na nim zrobić no i jest też kwestia ego. Jeden zrobi na resellerze i nie będzie to dla niego hańba, inny minimum dobry VPS na start weźmie, a jeszcze inny z miejsca dwa dedyki bo VPS to dla niego będzie hańba. Im większe ego tym większe koszra

@Edart, plan może nie jest zły tylko jest mocno uproszczony, nawet nieco za mocno, ale jakbym brał wszystkie czynniki pod uwagę w kilku wariantach (co nie jest dla mnie problemem bo uwielbiam siedzieć w Excelu i liczyć) to bym to do jutra pisał żeby osoby które nie mają dużego pojęcia o zasadach w branży, a zastanawiają się nad wystartowaniem, mogły to zrozumieć.

Liczę rocznie, kalkuluję w taki sposób aby mieć stabilność finansową i móc ładować kasę (to się nazywa inwestowanie) przez rok. Postawa może nieco asekuracyjna ale lepiej mieć więcej odłożone niż po paru miesiącach splajtować bo coś tam wypadnie...

Pesymistyczne założenia ? Tutaj się nie zgodzę do końca. Uprościłem wyliczenia i podałem warianty tylko przy założeniu gdy klienci kupują tylko dane pakiety czyli albo A, albo B, albo C. Przy założeniu że część klientów kupi pakiet A, kilkunastu kupi B i kilku kupi C wyliczenia wyglądają zupełnie inaczej, przy dobrych wiatrach pół roku od startu można być na plusie jak nie szybciej. I nie potrzeba zakładać zebrania 150 klientów w 3 lata (choć takie przypadki pewnie się da znaleźć) co zostało mi zarzucone przez @is_wm. Dorobię formułki liczące ilość klientów w każdym z wariantów i wyniki zaprezentuję tutaj.

@Irek, dobrze ujął jak to wygląda. Nie jest wstydem założyć firmę na resellerze, sam nawet coś takiego rozważałem, bo po co mi na start dedyk którego przez rok nie zapełnię do 100%. Chociaż zawsze się znajdą tacy co woleliby kupić z miejsca dedyka a nie na jakimś tam resellerze startować. To jest zbędny wydatek, chyba że się jest geniuszem i żeby nie robić sobie po 3 miesiącach problemów z przenoszeniem wszystkiego na dedyka to można go na start kupić.

@Marek607, nie zgodzę się z tobą. Można kupić takiego lepszego resellera, prawie jak VPS jeżeli chodzi o możliwości ale nie jest to VPS Managed. W takim wypadku najlepiej oferta indywidualna, droższa niż reseller ale dalej taniej niż zarządzany VPS.

@Regdos, nie zgodzę się. Kwestia firmy, odpowiednich umów i ceny. Indywidualnie można się dogadać nie bawiąc się w układy i układziki.

@Miłosz, z jednej strony tak, z drugiej strony nie. VPS jest przeznaczony dla klientów którzy posiadają wiedzę jak to ogarnąć albo posiadają admina któremu zapłacą za ogarnianie tego. Dlatego są dwie kategorie VPS: root i managed. W przypadku root firma zajmuje się tylko tym żeby maszyna działała a reszta to sprawa klienta, jak zepsuje to jego wina i niech płaci, w drugim to firma dba żeby to działało. Ograniczenia ? Da się klientowi dostęp do root, ten coś zepsuje, firma naprawi, potem klient znów coś zepsuje... Nie o to chodzi. Klient pisze co chce mieć zmienione i jak ustawione i root i ssh go w ogóle nie interesują, w końcu płaci kasę żeby mieć to zrobione wedle życzenia.

@kafi, błędne postrzeganie klienta jako osobę idioty. OK, można tak twierdzić ale nie publicznie bo to poniekąd pokazuje to że firma to Bruce Wszechmogący i ma zawsze rację a klient to taka menda która się na niczym nie zna, ma płacić i siedzieć cicho. Klient to tylko człowiek, czasem zachowaniem przypominający Mariana Paździocha, strojący fochy etc, ale jednak płaci kasę. OK nie można pozwolić sobie na to żeby klient płacił grosze za VPS i domagał się admina 24/7, chyba że zapłaci to będzie miał. Klienci bywają różni, jeden będzie spokojny i konkretny, inny będzie niereformowalnym imbecylem ale nie można z góry wszystkich tak traktować.

#42 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2543 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 16:36

Pawle i Marku - póki jedyną konsekwencją tego, że klient będzie dłubał po swojemu jest to, że trzeba mu będzie backup przywrócić, to jeszcze można takich delikwentów faktycznie tolerować.

Ale niekiedy zaczyna się odpowiedzialność. Prawna.
Ot konfigurujesz system rekrutacji elektronicznej dla instytucji bankowej.
Zabezpieczasz go jak tylko możesz, żeby nic nie wyciekło.
Po czym pan jinformatyk bankowy ze swojej wrodzonej leniwości zakomentuje wpis Deny from all w ~/upload/,htaccess i dołoży tam od siebie linijkę Options +Indexes. Żeby łatwiej im było. Ktoś to znajdzie i wrzuci na jakiś wykop czy coś w ten deseń. No i zaczyna się szukanie kozła ofiarnego. GIODO i inne służby pójdą do banku. Bank pokaże umowę, że ma zarządzalnego przez firmę XYZ vpsa. No to służby idą przetrzepywać firmę XYZ. A osoby z firmy XYZ będą się dość gorąco tłumaczyć, czemu to nie dołożyły odpowiednich starań do zabezpieczenia systemu. A gdy powiesz im, że to bankowiec pozmieniał, to pójdą do niego. A on na to, że skoro się dało, to kliknął. A skoro to takie niebezpieczne, to nie powinno się dać, więc i tak winna jest XYZ bo umożliwiła taką ingerencję.

#43 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 11 styczeń 2012 - 16:47

Albo klienta ze sklepem/sklepami gdzie jest kilkadziesiąt bądź kilkaset zamówień dziennie. Powiedz takiemu wieczorem, że trzeba przywrócić backup sprzed 24h Dodany obrazek

Zobacz postkafi, o 11 styczeń 2012 - 16:36, powiedział:

więc i tak winna jest XYZ bo umożliwiła taką ingerencję.
Kafi, ale niektórzy tego nie rozumieją, bo najwidoczniej mają tylko klientów z forami CS (nikogo konkretnie sie nie czepiam), gdzie pad serwera, włamanie, zniszczenie danych przez atakującego czy przywrócenie backupu sprzed 10 dni to pikuś niestanowiący żadnego problemu. Ale tak jak napisałeś, schodki zaczynają się przy bardziej skomplikownych usługach. Możesz sobie pisać i pisać. To jest ich polityka i tyle. Jak sprzedaja półzarządzane VPSy to ich sprawa.
IMO obecnie mało jaka firma oferuje vpsy zarządzane, które faktycznie sami konfigurują i nie wciskają tam DA.
Akurat z jednym klientem migrujemy serwer (w sumie dwie maszyny) z DA na konfigurację customową.

U mnie jak Klient chce mieć na VPSie zarządzanym DA, to musi sam dostarczyć licencję lub oczywiście ekstra dopłacić za licke. Nie wciskamy DA, bo tak jest "prościej". Nie wszyscy na VPSach potrzebują www. Więc po co im DA jeśli chcą mieć tylko dostęp do samby, ftp i sql?
Większość rzeczy konfigurujemy w cenie zakupu serwera na początku. No chyba, że są jakieś wymyślne i dość niestandardowe, to negocjujemy z klientem cenę.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#44 www.biznes-host.pl

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 162 postów
  • Firma:Biznes-Host.pl sp. z o.o.

Napisany 11 styczeń 2012 - 17:41

Zobacz postkafi, o 11 styczeń 2012 - 16:36, powiedział:

Po czym pan jinformatyk bankowy ze swojej wrodzonej leniwości zakomentuje wpis Deny from all w ~/upload/,htaccess i dołoży tam od siebie linijkę Options +Indexes. Żeby łatwiej im było. Ktoś to znajdzie i wrzuci na jakiś wykop czy coś w ten deseń. No i zaczyna się szukanie kozła ofiarnego. GIODO i inne służby pójdą do banku. Bank pokaże umowę, że ma zarządzalnego przez firmę XYZ vpsa.

Ten przykład raczej nie jest trafiony. Większość serwerów wirtualnych pozwala swoim użytkownikom na takie konfiguracje przez .htaccess także stawianie tego jako argument w tym czy dać roota czy nie nie ma sensu. Z drugiej strony większość firm jak nie wszystkie ogranicza swoją odpowiedzialność w umowach z klientem.

Można oczywiście sprzedając samochody z serwisem zabronić klientowi zaglądania pod maskę, czy zabrać mu klucz do kól by czasm zmieniając koła nie przykrecił go za słabo doprowdzając do wypadku, ale nikt tego nie robi bo klienci nie chcą czuć się ograniczani.

Klienci chcą wszystko zrobić z panelu, czy będzie to DA, CP czy cokolwiek innego nie chcą za każdym razem pisać/dzwonić do supportu. Fajnie jest pokazać klientowi, że jest się nieastąpionym i że be twojej intrwencji nic nie może zrobić, ale uwierz mi oni tego nie chcą - wybierają takie oferty, które im odpowiadają.

Chcą zamówić taki jak to nazwaliście półzarządzalny VPS, skoro im odpowiada i spełnia ich oczekiwania to czemu nie, wkońcu to ich wybór.

Podobnie jak oprogramowaniem, klienci chcą wiedzieć co w nim jest, chcą mieć możliwość poprawiania itp to wybierają opensource - tam też można coś sobie dopisać co niszczy pierwotną funkcjonalność, jednakże nikomu to nie przeszkadza...

#45 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 18:00

Zobacz postPawel_15, o 11 styczeń 2012 - 16:06, powiedział:

@is_wm, przeczytaj to co napisałem jeszcze z kilkanaście razy, może zrozumiesz ideę tego postu i jego przesłanie, jak nie to szkoda Dodany obrazek
Ty chyba sam swoich postów nie czytasz, więc nie wymagaj tego od innych Dodany obrazek

Jeżeli gdzieś się pomyliłem w obliczeniach, proszę dać znać.

Daję Ci znać. Skupiłeś się na pierdołach, nie wiem kto Cię uczył robić takie wyliczenia. Gdybyś uwzględnił nakłady na reklamę i promocje (które oczywiście mogą być różne - od 100 zł /mc do kilkunastu tysiecy zł/mc), to i w przychodach byś otrzymał inne wyniki, bo wtedy 150 klientów nie miałbyś w ciągu 3 lat, tylko w ciągu miesiąca.

Prosty przykład z forum - chmurka. 550 klientów od maja. Oferta całkiem zwykła, niewiele się wyróżniająca - przecież tych 550 klientów nie wzięło się z kosmosu/wht, tylko m.in. (lub przede wszystkim - takich szczegółów nie znam) z adwords.

Te Twoje wyliczenia przypominają mi trochę chłopaka, który w kamienicy, w której mieszkam otworzył pizzerię. Wynajął lokal, urządził go (piec, stokiki), na szybę dał napis "pizza po 5 zł"... po czym siedział tam jak kołek przez pół roku. W tym czasie widziałem u niego może z 5 klientów. Interes zamknął, prawdopodobnie z dużymi stratami. Po prostu świadczenie usługi nie sprowadza się tylko do samej usługi - trzeba też pomyśleć, jak z tą usługą trafić do klienta (sposobów jest oczywiście multum). Inaczej nawet najlepszy fahman z nieprawdopodobnie wspaniałym pomysłem polegnie na starcie.

Ten post był edytowany przez is_wm dnia: 11 styczeń 2012 - 18:05

#46 Marek607

Weteran WHT

• WHT+
  • 1053 postów
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:Drzewiecki

Napisany 11 styczeń 2012 - 18:27

Skoro tak sie chwalisz publicznie, to tez napisze jak to u Nas wygląda.

U mnie jak Klient chce mieć na VPSie zarządzanym DA, to musi sam dostarczyć licencję lub oczywiście ekstra dopłacić za licke. Nie wciskamy DA, bo tak jest "prościej". Nie wszyscy na VPSach potrzebują www. Więc po co im DA jeśli chcą mieć tylko dostęp do samby, ftp i sql?

U nas sprawa jest jeszcze prostsza- klient ma do wyboru 5 opcji:
1)Gotowy pakiet vps+ DA + administracja
2)VPS root+ dokupienie DA
3) VPS + administracja
4) VPS + zlecenie jakiś prac - wtedy stawka godzinowa
5) VPS root

Więc też nie ma problemu, jak klient chce ISPConfig czy webmin, czy nawet bez panelu.
Jedyne co nasza oferte rózni to to że nie mówimy klientowi że "musi sam dostarczyć licencję" bo by się załamał jakby zobaczył ceny na DA External, tylko oferujemy mu ją praktycznie po cenie ze źródła (19 miesięczna/200 za lifetime).

@is_wm:
Akurat Paweł fajnie to opisał ,może i nie zapisał wszystkiego dokładnie ale chociaz da to niektórym pojęcie ogólne co do kosztów.

Zawsze doceniam takie ciekawe inicjatywy i wyliczenia, nawet jeśli odbiegają od rzeczywistości. Tym bardziej że nie jest to jego biznesplan ktory idzie dac do urzędu Pracy aby dostał dotacje, a zwykłe obliczenia.
Zamiast więc tak pisać, lepiej dopisać jakieś swoje dodatkowe spostrzeżenia, i uwagi.
Piszesz o reklamie - faktycznie można wydać xx tys. złotych na dzien dobry by wejśc w ten rynek z reklamą, ale można też samemu reklamowac swoje usługi po forach, zawierać wspólprace itp.

Tak samo panel - można kupić WHMCS-a i DA, ale też jak ktoś zna troche php może powoli pisać własne rozwiązanie.
Wszystko tu opiera sie o umiejetności, do tego dochodzi budżet no i czas.
XX zmiennych któr mogą dezydować o sukcesie lub porażce własnej firmy Dodany obrazek

Ten post był edytowany przez Marek607 dnia: 11 styczeń 2012 - 18:29

Marek Drzewiecki - marek@biznes-host.pl - tel. 503 414 990 (24h) - Biznes-Host.pl

#47 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 18:43

Zobacz postMarek607, o 11 styczeń 2012 - 18:27, powiedział:

3) VPS + administracja
Dodany obrazek

edit:

I nie chwalę się. Po prostu nie idę na łatwizne i nie oferuję (czy tam wciskam) VPSa z DA po kosztach. A potem "sorry memory", możesz wymagać tyle za ile płacisz..
Jeśli klient sobie życzy ispconfig to proszę bardzo, mówi i ma. Poza tym ci, co maja u mnie customowe konfiguracje co chwilę nie piszą, że coś mam im tam zmienić, hasło, konto itd. Dostają dostęp do tego co potrzebuja i pasuje. No a jeśli coś trzeba zmienić to oczywiście robimy. Do godziny, dwóch, czy jeśli coś grubszego to umawiamy się z klientem na kiedy ma być zrobione.

I nagle wszyscy legalnie sprzedają DA... tja.. Dodany obrazek (tzn tylko na wht takie przekonanie panuje ;) )

Myślę, że na temat vpsów zarządzanych z mojej strony to tyle. Aby nie było, że czepiam się znowu jakiejś firmy Dodany obrazek

#48 ZooMpl

Stały użytkownik

• Support WHT
  • PipPipPipPipPip
  • 389 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Ostrowski

Napisany 11 styczeń 2012 - 18:53

Zobacz postMarek607, o 11 styczeń 2012 - 18:27, powiedział:

U nas sprawa jest jeszcze prostsza- klient ma do wyboru 5 opcji:
1)Gotowy pakiet vps+ DA + administracja
[...]
3) VPS + administracja
Z całym szacunkiem, ale już mieliśmy styczność z Waszą administracją serwerami.. przecież czego można wymagać, jak ktoś płaci 80zł/mc?:)

#49 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 18:55

Przyczepiłeś się tych 150 klientów w 3 lata i tej promocji/ reklamy jak rzep. Owszem można dorzucić 200 czy 300 zeta co miesiąc na reklamę i można robić wyliczenia nie w przedziale ilości klientów 1 do 100 tylko od 100 do 10 tysięcy. Widzę że zupełnie nie rozumiesz o co mi chodziło w moim poście no ale trudno, chyba się nie dogadamy...Ja na potrzeby pisanego postu przyjąłem jako formę reklamy pisanie na forach czy po znajomych (znajomy znajomego etc). I wskaż mi gdzie skupiłem się na pierdołach ? Serwer, panele, admin to są pierdoły ? To może w takim razie stwórz swój kalkulator, chętnie zobaczę jak ci to wyjdzie.

#50 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 19:04

Łukasz, spokojnie. To jest ich sposób na biznes. Każdy robi po swojemu. Ja nie miałem u nich VPSa, ale z tego co pamiętam to Ty miałeś, moi klienci mieli, i conieco wiem na ten temat.
Z dyskusją o BH z mojej strony EOT, bo to nie jest wątek główny tego tematu.

Miało być o zarobkach firm hostingowych. Paweł zrobił ciekawe wyliczenie. Is_wm, możesz zawsze coś do tego dodać, a nóż uda stworzyć się jakiś symulator Dodany obrazek

#51 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 19:17

Pawel_15, wcale się nie dziwię, że żaden biznes Ci nie wypalił skoro nie czujesz tej subtelnej różnicy, a jedyny sposób jaki widzisz na promocję to postowanie po formach. Koszta o których piszesz są względnie STAŁE (względnie, tzn. że zus/biuro - niezależny od dochodu, dedyk/panel/administrator - płatny w zasadzie tyle samo, niezależny od tego czy masz 1 klienta czy 1000), a przychód jest ZALEŻNY od promocji firmy. Pisząc obrazowo, żebyś zrozumiał: koszty roczne będziesz miał ZAWSZE na względnie stałym poziomie ~30k, a zyski w tym samym czasie możesz mieć zarówno 1k jak i 100k. Wszystko zależy od wspomnianej przeze mnie - ogólnie pisząc - promocji.

Miłosz - tak się nie da, bo reklama może być zgoła różna. Jeden pójdzie na łatwiznę i zatrudni agencję. Inny ma trochę zaplecza, zna się na SEO i sam się wypozycjonuje. Jeszcze inny kupi adwords, a następny będzie spamował fora podstawionymi klientami. Ta rozpiętość sprawia, że na promocję firmy można wydać 0 zł (przeliczone ewentualnie na swój cenny czas) lub dużo, dużo więcej. Sposób oraz budżet promowania będzie się przekładał na ilość klientów oraz przychodów.

Odrębną rzeczą jest to, że taki wydatek może być też jednorazowy. Wspomniana chmurka zyskała tych 550 klientów, już w adwords jej nie widzę, i jeśli nie wydarzy się jakaś tragedia, będą świadczyć dobre usługi, to pewnie 80-90% tych klientów pozostanie w firmie na dłużej.

Ten post był edytowany przez is_wm dnia: 11 styczeń 2012 - 19:22

#52 Marek607

Weteran WHT

• WHT+
  • 1053 postów
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:Drzewiecki

Napisany 11 styczeń 2012 - 19:27

I nagle wszyscy legalnie sprzedają DA... tja.. ../..//public/style_emoticons/default/biggrin.png (tzn tylko na wht takie przekonanie panuje ../..//public/style_emoticons/default/wink.png )

Nie mówie że wszyscy legalnie je sprzedają - ale po co kogoś zmuszać do łamania licencji skoro może kupić tam , gdzie ma maszynke??

Z całym szacunkiem, ale już mieliśmy styczność z Waszą administracją serwerami.. przecież czego można wymagać, jak ktoś płaci 80zł/mc?../..//public/style_emoticons/default/smile.png

Nie kojarze by ktoś z SYS-COM był naszym klientem na VPS z administracją lub też upoważniony przez właściciela serwera do kontaktu z nami. Chyba nie chcecie napisać że jako (nie)uczciwa konkurencja nagabujecie klienta przeciwko nam?? Dodany obrazek

Łukasz, spokojnie. To jest ich sposób na biznes. Każdy robi po swojemu. Ja nie miałem u nich VPSa, ale z tego co pamiętam to Ty miałeś, moi klienci mieli, i conieco wiem na ten temat.

Tak, rozmawiałem z Łukaszem na PW i faktycznie miał u nas serwer VPS.rok temu o ile dobrze kojarze.
Myśle że sobie wszystko wyjaśniliśmy i faktycznie, zamiast off-topu skupmy sie na wątku przewodnim :)

is_wm, z tego co obserwowalem to chmurka prócz reklamy zainwestowała odrazu w odpowiednie zaplecze techniczne.
Więc tu akurat sądze że duże koszty początkowe teraz sie powoli zwracają.

@Miłosz: z tym symulatorem ciekawy pomysł, tylko jak zmieścić to wszystko?? Nawet w zwykłym exelu można by to ogarnąc, 2 piwka, czipsy i do przodu :D
Marek Drzewiecki - marek@biznes-host.pl - tel. 503 414 990 (24h) - Biznes-Host.pl

#53 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 19:35

Można zrobić rozbudowaną tabelkę na dwa arkusze nawet, albo też zrobić wersję .exe z opcją zapisu do pliku i ponownego wczytania. Tyle że przy .exe to bym się musiał do Miłosza uśmiechnąć :)

#54 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 20:42

Zobacz postMarek607, o 11 styczeń 2012 - 19:27, powiedział:

Nie mówie że wszyscy legalnie je sprzedają - ale po co kogoś zmuszać do łamania licencji skoro może kupić tam , gdzie ma maszynke??
Bo ktoś nagle zwrócił uwagę na to, że taka sprzedaż jest niezgodna z licencją. No i wielkie poruszenie się stało na WHT. Nikt oficjalnie nie sprzedaje internali Dodany obrazek Teraz sprzedaż zeszła do podziemia.

Zobacz postMarek607, o 11 styczeń 2012 - 19:27, powiedział:

Nie kojarze by ktoś z SYS-COM był naszym klientem na VPS z administracją lub też upoważniony przez właściciela serwera do kontaktu z nami. Chyba nie chcecie napisać że jako (nie)uczciwa konkurencja nagabujecie klienta przeciwko nam?? Dodany obrazek
Przecież ja bym klientom nie kupił VPSa u was. To logiczne Dodany obrazek Więc nic dziwnego, że nikt z Sys-Comu nie był waszym Klientem.

is_wm, tylko patrz na to, że nie każdy, kto prowadzi firmę ma czas na zabawy w pozycjonowanie czy reklamy. Od tego jest outsourcing.

#edit:
co do porównywarki.. chyba już były takie cenowarki hostingu? Ale one raczej raczej były do tego kto da mniejszą cenę.

#55 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 11 styczeń 2012 - 22:54

Zobacz postMiłosz, o 11 styczeń 2012 - 20:42, powiedział:

is_wm, tylko patrz na to, że nie każdy, kto prowadzi firmę ma czas na zabawy w pozycjonowanie czy reklamy. Od tego jest outsourcing.
przecież napisałem...

Jeden pójdzie na łatwiznę i zatrudni agencję.

#56 Hekko.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1273 postów
  • Firma:HEKKONET
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Gałązka

Napisany 11 styczeń 2012 - 22:57

Każdy ma inne wymagania, każdy czego innego oczekuje od swojego dostawcy więc nie można jednoznacznie wskazywać resellera/vpsa czy dedyka jako usługę konieczną do założenia firmy. Inwestycja jednak może się opłacić. Przykładowo, można uniknąć zbędnego przenoszenia danych po wyczerpaniu limitów, jeśli akurat usługi nie da się skalować a przyrost klientów będzie szybszy, niż zakładaliśmy.

Wracając do tematu początkowego, to jeśli ktoś chce, to i tak założy firmę. Ten z mniejszym budżetem zrobi to ostrożnie, polegając na tańszych (niekoniecznie gorszych) usługach a ten z większym od razu kolokując szafę z hordą serwerów i odpowiednimi ludźmi do obsługi tego.
W waszych kalkulacjach zapomnieliście o jednej ważnej rzeczy. O ile dostępne zasoby pod nowych klientów można skalować w dowolny sposób (nowe serwery, dodatkowy ram/cpu itp), o tyle siebie już nie. Koszta gdzieś wyliczone przez Pawła może są ok na początku jak ktoś startować chce z niewielkim budżetem ale później zaczynają się schody. Miejsce pracy, media, pracownicy, zus, szkolenia bhp, promocja to tylko część z kosztów, które również trzeba uwzględnić w biznesplanie lub "biznesplanie". Nie jest ważne to, czy będziecie to robić sami czy weźmiecie w outsourcing. Wszystko będzie kosztować pieniądze i/lub czas. A czas to pieniądz.

#57 Mikołaj FC.pl

Regularny użytkownik

• Firma Bronze
  • 78 postów

Napisany 25 styczeń 2012 - 11:09

A gdybyś komuś się jednak nie udało, zapraszam do nas zapewniamy bezpieczne "wyjście" z biznesu hostingowego.

Wszystkie firmy/osoby zainteresowane przejęciem ich hostingu, a jednocześnie zapewnieniem ciągłości dla ich klientów zapraszam do kontaktu. Zapewniamy dotychczasowe warunki dla wszystkich klientów do końca ich okresu abonamentowego. Korzystamy z cPanelu i DirectAdmin więc przejęcie hostingu opartego na tym oprogramowaniu nie wymaga konwersji.

Mamy duże doświadczenie w tego typu przejęciach, ostatnio przejęliśmy wszystkich klientów z hostingu grandhost.pl. Wszystko przebiegło szybko i sprawnie, konta zostały przeniesione bez problemu, jak również konwersja danych billingowych do naszego autorskiego panelu (futureworks.pl) zakończyła się pełnym sukcesem. Zadowoleni byli zarówno jego poprzedni właściciele, jak i klienci, którym zapewniliśmy ciągłość w działaniu.

Zapraszam!

Ten post był edytowany przez Mikołaj FC.pl dnia: 25 styczeń 2012 - 11:09

#58 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1766 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 25 styczeń 2012 - 12:02

Zobacz postMikołaj FC.pl, o 25 styczeń 2012 - 11:09, powiedział:

do naszego autorskiego panelu (futureworks.pl) zakończyła się pełnym sukcesem.
hmm, WTF? To jakiś meblowy spam ;)

#59 hgpanel

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 13 postów

Napisany 11 kwiecień 2012 - 23:24

Zobacz postdom, o 09 styczeń 2012 - 00:36, powiedział:

Witam.
Chciałem rozpocząć tą dyskusję czy z samej firmy hostingowej da się wyżyć, czy da się zarobić tak aby starczyło człowiekowi na podstawowe rzeczy oraz na coś jeszcze?
Myślę, że może powstać z tego ciekawa dyskusja, w której każdy może wziąć udział, ci mniejsi i ci więksi! Dodany obrazek

Da się dopóki dopóty ktoś z Twojej "Firmy" nie zrobi w Internecie gnoju :) bo gdy nastanie ten moment... to najlepszym rozwiązaniem jest sprzedanie jej :)

Ogólnie lepiej dać sobie siana z hostingiem w pojedynkę i nawet się tego nie podejmować.

#60 Krzysztof Baraniak

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisany 11 kwiecień 2012 - 23:41

Trudno wykalkulować cokolwiek. Zależy od rozległości planów, środków jakie chcemy włożyć na początek. Ta branża jest wyjątkowa, bardzo rozległa. Nigdy nie wiadomo czy jutro trendy hostingowe się nie zmienią, trzeba się stale rozwijać, dynamicznie. Wiele młodych firm upada przez brak odpowiednio rozległej wiedzy. Takie moje zdanie. :)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników