chciałbym się dowiedzieć czy mając firmę z kapitałem zakładowym około 3mln zł oraz doświadczenie w zarządzaniu serwerami dedykowanymi jest sens wchodzić na rynek hostingu? (bo np. taki NetArt ma 125mln)
Dlaczego pytam?
Przeczytałem wiele tematów, w którym omawiany został powyższy biznes, ale wszystkie sprowadzają się do sedna, że przy takiej konkurencyjności trudno być rentownym przy starcie z mniejszego szczebla.
Oczywiście, można by włożyć potężne pieniądze i spróbować wygryźć konkurencje poprzez lepsze warunki za tę samą cenę (Np. kupując hurtowo sprzęt i kolokacje - uzyskując na tym duże rabaty), dokładając do tego reklamę.
Jednak przy takich pieniądzach przychodzi pytanie czy nie lepiej myśleć w kierunku np. małego data center?
Moja subiektywna ocena wygląda tak:
Obecnie nowa mała firma ma szanse gdy posiada się znajomość w hurtowniach sprzętu elektronicznego (dodatkowo w data center) i może kupić maszyny czy podzespoły do nich z dużym rabatem przez co będzie konkurencyjna.
Duża nowa firma ma szanse na dwa sposoby, pierwszym jest hurtowy zakup sprzętu i miejsca, a drugi oparcie się na kapitale i poprowadzenie stratnego biznesu przez pewien okres (oferując dużo lepsze warunki od konkurencji). Mając nadzieję, że część konkurencji się wykruszy,
Oczywiście mówię o firmach, które mają być zyskowne, a nie wychodzić trochę ponad kreskę.
Zapraszam do dyskusji, bo jestem bardzo ciekawy waszych opinii.
Pozdrawiam.
Ten post był edytowany przez Szef dnia: 07 styczeń 2012 - 21:51