Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Seria HG z OVH czy własna kolokacja?

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
11 odpowiedzi na ten temat

Seria HG z OVH czy własna kolokacja?

#1 internecik

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 149 postów

Napisany 03 styczeń 2012 - 19:08

Witam,

Co myślicie o serii HG z oferty OVH? Czy warto nad tym zastanawiać się, czy może ze względu na wysoki koszt instalacji wybrać własną kolokację?

Oferta OVH (serwer - instalacja - abonament - HDD)
XL - 8 518 PLN - 1 474 PLN - 12 x 3 TB
XXL - 16 035 PLN - 2 211 PLN - 24 x 3 TB HDD
XXXL - 22 549 PLN - 2 948 PLN - 36 x 3 TB HDD

Szybki rachunek i za koszt instalacji serwera XXL (16 035 PLN) mogę kupić sobie na własność około 16 dysków jak w tym serwerze.

Po opłaceniu instalacji klient płaci w OVH miesięczny abonament 2 211 PLN (serwer XXL) za łącze 10 Gbps i 4,76 PLN za każdy TB transferu. Czy za podobne pieniądze można znaleźć kolokację o podobnych parametrach? Oczywiście Europa, bo Polska to wiadomo, że nieosiągalne.

Użytkownik nie zgadza się na otrzymywanie ofert od firm.

Ten post był edytowany przez internecik dnia: 03 styczeń 2012 - 19:13

Hostingi.pl - pierwsza w Polsce tak rozbudowana wyszukiwarka oraz porównywarka ofert hostingowych.

#2 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 792 postów

Napisany 03 styczeń 2012 - 19:10

Po opłaceniu instalacji klient płaci w OVH miesięczny abonament 2 211 PLN (serwer XXL) za łącze 10 Gbps i 4,76 PLN za każdy TB transferu
Czy za podobne pieniądze można znaleźć kolokację o podobnych parametrach?

Nie.

#3 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • 658 postów

Napisany 03 styczeń 2012 - 19:10

Niech co do dostępności takiej usługi wypowiedzą się inni, ale pamiętaj, że jak coś padnie w serwerze to musisz to sam wymienić i kupić. Jak wynajmujesz maszynkę, masz to w cenie.
Biznes-Host.pl - Servery VPS, Hosting www, http://logout.pl/polecam/aimer
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud

#4 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2031 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 03 styczeń 2012 - 19:51

Szybki rachunek i za koszt instalacji serwera XXL (16 035 PLN) mogę kupić sobie na własność około 16 dysków jak w tym serwerze.
Nie 16, a 24.
Policz samą cene 24 x 3TB dysk Dodany obrazek
Już nie mówiąc o 2xcpu, płycie, kontrolerze i koszcie transferu.
Ba sieci 10Gb/s !
.

#5 internecik

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 149 postów

Napisany 03 styczeń 2012 - 20:09

Zobacz postpatrys, o 03 styczeń 2012 - 19:51, powiedział:

Nie 16, a 24.
Policz samą cene 24 x 3TB dysk Dodany obrazek
Już nie mówiąc o 2xcpu, płycie, kontrolerze i koszcie transferu.
Ba sieci 10Gb/s !

Chodziło mi o to, że za dość wysoki koszt instalacji mogę kupić sobie 16 dysków 3 TB do własnej maszyny, która nie przepada po zakończeniu korzystania z usługi.
Hostingi.pl - pierwsza w Polsce tak rozbudowana wyszukiwarka oraz porównywarka ofert hostingowych.

#6 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2031 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 03 styczeń 2012 - 20:17

A czego oprócz nich potrzebujesz ?
Bo jeżeli cpu może być i7,12GB ram i trochę łącza to faktycznie może lepiej to trzymać w kolokacji.

Ale gdy maszyna może wysycać 1Gb/s, potrzebny jest tani transfer spora moc przeliczeniowa i trochę ramu do cache to raczej opcja jest prosta Dodany obrazek
.

#7 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 433 postów

Napisany 03 styczeń 2012 - 23:18

Jak nie liczyłem, to OVH mi wychodziło taniej... dałem sobie spokój z kolokacją póki co.

#8 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 03 styczeń 2012 - 23:26

I szczerze mówiąc, prawidłowo, kolokacja obecnie się opłaca tylko w wyjątkowych sytuacjach :)

#9 internecik

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 149 postów

Napisany 03 styczeń 2012 - 23:58

Zobacz postelcct, o 03 styczeń 2012 - 23:18, powiedział:

Jak nie liczyłem, to OVH mi wychodziło taniej... dałem sobie spokój z kolokacją póki co.
A jak liczyłeś (jeśli można wiedzieć)?

#10 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 433 postów

Napisany 04 styczeń 2012 - 00:17

No chciałem kupić np. jakiegoś Xeona E3 16 GB z >100GB SSD x2, to by było jakoś koło 2500 funtów u Dell z tego co pamiętam - to jest 208 funtów na miesiąc za sam serwer.
Po roku taki serwer się zmienia jeśli strona się naturalnie rozwija - bo wychodzi coś nowego tańszego co obsłuży userów co w międzyczasie przyszli, potem dochodzi strata czasu na sprzedaż takiego złomu itd. albo się zostawia na serwowanie plików...
No w każdym razie podobny serwer OVH oferuje dwa razy taniej, wraz z łączem 1gbps i miejscem w serwerowni :)

#11 internecik

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 149 postów

Napisany 04 styczeń 2012 - 21:32

A tak na marginesie, to czy ktoś z użytkowników wht.pl ma serwer z oferty HG i mógłby podzielić się opinią na temat jego działania? Tzn. jak w praktyce wygląda ta przepustowość gwarantowana 10 Gbps? Czy często zdarzają się awarie sprzętu wymagające wyłączenie całej maszyny?

#12 nesti

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 42 postów

Napisany 09 styczeń 2012 - 21:04

Miałem długo serwer w OVH jeszcze zanim powstały te serie sp, eg itd. Miałem 2 awarie - wymiana dysku licząc od momentu awarii trwała godzinę. Za drugim razem był problem z płytą co trwała około 3 godzin. To miało miejsce jeszcze w starej lokalizacji, jeśli chodzi o nową serwerownie słyszałem dużo pochlebnych opinii - szybszy czas reakcji.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników