Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Co wybrać do domu? IBM czy Cisco

30 odpowiedzi na ten temat

Co wybrać do domu? IBM czy Cisco

#21 FriendlyHost.pl

Regularny użytkownik

• Firma Bronze
  • 76 postów
  • Firma:Imperialis
  • Imię:Bartosz
  • Nazwisko:Zięba

Napisany 31 grudzień 2011 - 00:56

Co do chłodzenia cieczą - tak rozwiązane mają na przykład w OVH z tego co mówią.. Gdyby zamiast wody zastosować olej? Jest to dość ekonomiczne rozwiązanie Dodany obrazek

Ten post był edytowany przez FriendlyHost.pl dnia: 31 grudzień 2011 - 00:56

FriendlyHost.pl - Tani hosting WWW już od 2,88zł miesięcznie!

#22 idhosting.pl

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 169 postów
  • Firma:IntegraDesign
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Barczyk

Napisany 31 grudzień 2011 - 11:12

Zobacz postAimer, o 30 grudzień 2011 - 22:54, powiedział:

Ja bym nie ryzykował, raz że drogie, dwa że jak się coś popsuje to maszynka pizdu. Może olejem zalać Dodany obrazek ?

Poza tym nie ma jak sterowac takim chlodzeniem. Serwer to nie desktop, tam wszystko jest wyliczone pod dana konfiguracje i szczegolnie w obudowach 1U wepchniete w kazdy centymetr powierzchni.

Takie stare graty faktycznie rycza niesamowicie, ale nowe serwery da sie juz przezyc. Tak na poziomie desktopa sprzed 10 lat. ;)
Profesjonalny hosting w dobrej cenie - www.idhosting.pl
Serwery WWW, VPS, dedykowane

#23 damekr

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów
  • Imię:Damian

Napisany 31 grudzień 2011 - 11:40

Mnie zabiło stwierdzenie cytuje: "potrzeby domowe Apacz itp" Rozumiem być może zdrobnienie:D. A co do tematu kolego raz że taka stara maszynka zjada bardzo dużo prądu, gdzieś był mój temat o serwerze w domu. Dwa lepiej postawić coś na Atomie, płyt z tymi procesorami na allegro jest dość dużo już. Za 300zł masz wydajną i mało prądożerną maszynkę. Gdyby nie to że kupiłem mojego Tp-Linka WR1043 ND to na pewno kupił bym coś z atomem. Procek D525 jest bardzo wydajny jeżeli chodzi o taką kwotę. A i chyba porty 1Gbps mają takie płyty no i obsługę pamięci DDR3, która jak wiadomo jest jeszcze wmiare tania.

Pozdr

#24 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 658 postów

Napisany 31 grudzień 2011 - 11:42

Asrock wypuścił też ekonomiczną płytę, ale z AMD. Obsługuje do 16 GB pamięci RAM.
Biznes-Host.pl - Servery VPS, Hosting www, http://logout.pl/polecam/aimer
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud

#25 damekr

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów
  • Imię:Damian

Napisany 01 styczeń 2012 - 17:16

Aimer tylko takie rozwiązanie ma być pod względem wydajności a AMD z tego raczej nie słynie coś słyszałem o porównaniu AMD do Atomów ale Atomy lepiej wychodzą pod takie zastosowania. Kupić taką płyte z atomem podpiąć pod LANa wrzucić w szafkę zainstalować Debiana skonfigurować i zapomnieć że istnieje:) U siebie w desktopie mam athlona 4800+ i jest on tylko niecałe 2 razy wydajniejszy od tego atoma D525. No i 16GB ramu nie potrzebne jest spokojnie 2GB max 4 GB wystarczy:)

Pozdr

#26 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 01 styczeń 2012 - 18:05

Jak do domu na testy to kupil bym budżetowo atoma z pasywnym chłodzeniem cisza jest najważniejsza, jeżeli ma być to coś więcej to lepiej wydać 3k na coś w obudowie od PC i mieć jako takie warunki i ciszę oraz mocną maszynę, serwerów starszych niż 4 lata nie polecam, szkoda kasy na prąd przy każdym zastosowaniu

chłodzenie olejem jest fajne i są już przemysłowe systemy chłodzenia olejem do DC (cały sprzęt pływa sobie w oleju), rozwiązanie jest fajne bo bardzo wydajne i odpada masa kasy na zasilanie wiatraczków itd oraz ciche, tylko jak się wyleje szafa to trzeba posprzątać.. .

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#27 kaszub1136

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 697 postów

Napisany 01 styczeń 2012 - 18:13

jeżeli DC będzie praktykować chłodzenie olejem to przy niektórych serwerkach będzie można smażyć frytki
gratuluje pracownikom nocnej zmiany :P
Polecam sprawdzone firmy:
Hosting www/VPS/serwery dedykowane - Biznes-Host.pl
Hosting www - Castpol.pl
Chmurka - e24cloud.com

#28 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 01 styczeń 2012 - 19:12

No co może DC+Smażalnia ryb to dobry interes :)

Ale jak technologia się rozwinie to naprawdę dobry pomysł takie chłodzenie :)

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#29 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 01 styczeń 2012 - 19:36

Ech poczytajcie zamiast pieprzyć od rzeczy... olej nie przekracza w takich zastosowaniach większej temperatury niż dwadzieścia kilka stopni, a ponieważ odbiera temperature DUŻO lepiej niż powietrze (kilkaset razy) jest wydajniejszy niż chłodzenie powietrzem, problemem jest serwis i gwarancja na sprzęt...

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#30 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 01 styczeń 2012 - 19:49

Ale ja nie wątpie że w praktyce jest to dużo tańsze i lepsze a moje pierwsze zdanie w poprzednim poście było w formie żartu :)

Tylko tak jak pisałeś gorzej jak się rozleje i napisałem że technologia tego musi się trochę rozwinąć (może większe szafy, jakaś metoda "wstawiania" oraz "wyjmowania" serwerów do/z takiej szafy aby nie uszkodzić innych pewnie jeszcze jakaś kontrola temperatury cieczy itd. :)

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#31 sshd

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 108 postów

Napisany 01 styczeń 2012 - 20:00

No zawsze jest od czego zacząć:

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników