[dyskusje] chmurka.pl
[dyskusje] chmurka.pl
Napisany 24 kwiecień 2012 - 19:50
Napisany 24 kwiecień 2012 - 19:52
Napisany 24 kwiecień 2012 - 20:07
Chmurka.pl, o 24 kwiecień 2012 - 19:52, powiedział:
Dla klienta nie robi to większej różnicy, serwer nie działa= awaria.
Odnośnie dostępu do panelu, to nie jest to samo działanie usługi...i bez tego usługa może działać sprawnie, więc net-graf Twoje żądania są raczej bezpodstawne...
W regulaminie mają 99% w skali roku, czyli niedostępność może być na poziomie jakichś 87 godzin...
Napisany 24 kwiecień 2012 - 20:30
Pienio69, o 24 kwiecień 2012 - 20:07, powiedział:
Odnośnie dostępu do panelu, to nie jest to samo działanie usługi...i bez tego usługa może działać sprawnie, więc net-graf Twoje żądania są raczej bezpodstawne...
W regulaminie mają 99% w skali roku, czyli niedostępność może być na poziomie jakichś 87 godzin...
Bez podstawne? Płacę za hosting z dostępem do panelu, a go nie mam, więc wydaje mi się, że jak najbardziej podstawne.
Co do inwestycji w biznesowe rozwiązanie - proszę mi powiedzieć, czym się różni serwer klasy "biznes" od zwykłego? Poza pojemnością FTP oraz transferem? Niczym. Tak więc, jeżeli powierzchnia w Chmurka.pl nam odpowiadała, to skorzystaliśmy z usług tej firmy.
Zresztą, teraz najbardziej nam zależy na dostępie do FTP. Pobierzemy wszystkie nasze pliki i przechodzimy do konkurencji. Chmurka.pl zawiodła nasze zaufanie i oczekiwania.
Ten post był edytowany przez net-graf dnia: 24 kwiecień 2012 - 20:36
Napisany 24 kwiecień 2012 - 20:39
Napisany 24 kwiecień 2012 - 20:44
Napisany 24 kwiecień 2012 - 20:49
Nawet gdyby brak dostępu do konta/strony trwał 24 godziny to nie jest to żadna tragedia, przecież to w końcu zwykła strona.
Tak wiem, zaraz napiszesz, prowadzisz biznes i tracisz dużo pieniędzy.
Niestety, jak prowadzisz biznes to powinieneś mieć świadomość, że wszystko kosztuje. Czy to jest wyższy uptime, czy szybszy czas reakcji, czy też może całodobowy monitoring i backup. Wszystkie te opcje kosztują, im więcej zarabiasz, tym więcej wydajesz. Jeśli płacisz za serwer 1000 złotych miesięcznie to masz prawo krzyku, ale to w przypadku gdyby firma zamiast naprawiać w tym czasie oglądała jakiś mecz i to jak Polska przegrywa
Z drugiej strony wystarczyło uruchomić nawet drugi serwer u konkurencji, systematycznie aktualizowany i w razie awarii delegować domenę na ten drugi serwer, nie byłoby żadnego problemu.
Niestety na tym świecie nic nie ma za darmo, a profesjonalne rozwiązania kosztują.
Ten post był edytowany przez www.mzone-net.eu dnia: 24 kwiecień 2012 - 21:01
| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |
| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |
Napisany 24 kwiecień 2012 - 20:56
Napisany 24 kwiecień 2012 - 21:05
nrm, o 24 kwiecień 2012 - 20:39, powiedział:
Doskonale zdaje sobię z tego sprawę, ale nie szukam, czegoś co będzie wiecznie działać. Uptime na poziomie 99% nam odpowiada, ale nie dotrzymywanie terminów i zbywanie klienta już nie.
Decyzja o przeniesieniu się do konkurencji została dokładnie przemyślana - przeanalizowaliśmy wszystkie za i przeciw, no i niestety tych pierwszych było więcej.
Odnośnie postu mSurf.eu - uwierz mi, ale nic nie wnosisz do tematu także jeżeli każdy Twój post ma być w podobnym tonie, to proszę Cię - daruj sobie.
Odnośnie postu mzone-net.eu - wiemy, że jakość zawsze idzie w parze z ceną. Krzyku nie podnosimy - opisujemy jedynie to, co odczuwamy po dość długiej współpracy z Chmurka.pl.
Odnośnie dwóch serwerów i delegacji domeny - dokładnie taki sposób działania dzisiaj został przyjęty w firmie. Jeden serwer o średniej (ok. 20-30GB) powierzchni jako serwer do hostowania strony firmowej oraz przesyłu plików miedzy klientami a firmą oraz drugi, o mniejszej pojemności (1-2GB) jako serwer awaryjny.
Ten post był edytowany przez net-graf dnia: 24 kwiecień 2012 - 21:14
Napisany 24 kwiecień 2012 - 21:25
net-graf, o 24 kwiecień 2012 - 21:05, powiedział:
Skoro odpowiada Ci takie uptime, to czemu narzekasz, że coś nie działa? Tak jak pisałem, ta gwarancja to ponad 3 dni, więc jeszcze zostało około dwóch.
W regulaminie ani na stronie nie jest nigdzie napisane, że integralną częścią usługi jest dostęp do panelu.
Napisany 24 kwiecień 2012 - 21:40
W regulaminie owszem, nie ma, ale jak dla mnie to logiczne, że panel klienta wchodzi w skład usługi. Albo napiszę inaczej - w regulaminie ani na stronie nie jest nigdzie napisane, że panel nie jest integralną częścią usługi. Nie mniej, z naszej strony temat wyczerpany, znaleźliśmy najlogiczniejsze rozwiązanie, w chwili obecnej przenosimy firmową stronę na nowy serwer. Na razie tylko tyle, bo jedynie stroną firmową dysponujemy od ręki. Reszta naszych serwisów zostanie przeniesiona gdy Chmurka.pl zacznie działać.
Pozdrawiam!
Napisany 25 kwiecień 2012 - 08:05
Dziękujemy za cierpliwość.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników