Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Automatyczne ściąganie pliku z www - jak zrobić?

3 odpowiedzi na ten temat

Automatyczne ściąganie pliku z www - jak zrobić?

#1 europrezes

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 170 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 14:42

Na stronie www zamieszczana jest podstrona w konkretnym rozszerzeniu pliku np. .xls.
Jakim narzędziem dałoby się zrobić coś takiego, aby np. program/skrypt wchodził pod
przykladowa-domena/konretny-plik.xls i ściągał mi ten plik co określony czas np. codziennie na mój FTP?
Chodzi o to, że na określonej stronie zmieniają się dane i chciałbym sobie archiwizować wersje strony, najlepiej by to się np. zapisywało na moim serwerze w katalogu z odpowiednio nadanymi uprawnieniami.
Dzięki temu bym raz na jakiś czas ściągał z FTP pliki w różnych wersjach, a nie musiał codziennie wchodzić na stronę i ją zapisywać.
Ewentualnie zadowoli mnie także jakiś pomysł na narzędzie zczytujące treść ze strony html i spisujące ją np. codziennie.

Ten post był edytowany przez europrezes dnia: 20 grudzień 2011 - 14:47

#2 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1173 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 20 grudzień 2011 - 14:54

W cronie ustawiasz np. co godzinne i dajesz "wget http://adres.do/pliku.xls"

#3 inzaghi89

Często na forum

• Użytkownicy
  • 54 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 21:38

mSurf: no tak, ale ten plik się będzie nadpisywał ciągle, więc nici z archiwizacji.

Musisz napisać skrypcik, który wykonasz co godzinę, on zamieni nazwę tego pliku na datę. Albo zawrzeć to jakoś w jednym poleceniu, w stylu:
wget -o `date`.xls http://adres.do/pliku.xls

Bardzo możliwe, że tym powyższym przekombinowałem coś.

#4 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2540 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 21:53

mSurf: no tak, ale ten plik się będzie nadpisywał ciągle, więc nici z archiwizacji.
Sprawdzałeś swoje teorie?
Wg mojszych obserwacji, to jeśli plik istnieje, to wget go nie nadpisuje, tylko dodaje sufiksy w postaci numerków.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników