konar, o 25 styczeń 2012 - 16:01, powiedział:
A kei.pl czy iq.pl nie kucnie jak poleci na nich DDoS?
Powiem tak - nie ma firm niezawodnych. Fakty są natomiast takie, że w firmach budżetowych ataki zdarzają się notorycznie (w jednych 2 razy w miesiącu w innych 2-3 razy w roku) - tak przynajmniej tłumaczone są wszelkie awarie. W firmach typu kei/iq nie przypominam sobie sytuacji, aby były jakieś informacje o atakach. Jedyna awaria jaką pamiętam/odczułem miała miejsce w kei kilka lat temu.
Nie wiem czym to jest spowodowane - czy ataki są tylko wymówką firm, czy też większe firmy łatwiej sobie z nimi radzą bo mają przygotowaną na to infrastrukturę/ludzi, czy cokolwiek innego - faktem jednak jest, że od tych firm nie dostają informacji w stylu "problem są związane z atakiem" bo tych problemów po prostu tam nie mam.
Czym jeszcze różni się dla mnie usługa biznesowa od budżetowej? Przewidywalnością.
Jak ustawiam sobie na swoim vps w iq pingdoma to request do mojej strony prawie zawsze zajmuje x +/- 20% czasu, analizując w skali roku to średnia wypada mi co miesiąc praktycznie taka sama.
W firmie budżetowej (polecanej tu na forum) analogiczna sytuacja wygląda tak, że znacznie więcej jest requestwów trwających znacznie dłużej niż średnia (czyli obrazowo mówiąc z pewnych powodów serwer co jakiś czas muli). Natomiast analizując średnie z miesięcy widać, że czas się wydłuża (czyli prawdopodobnie przybywa obciążenia u sąsiadów co wpływa na moją stronę).
Nie mówię, że mam o takie rzeczy do firmy pretensje bo wiem za co płacę i że serwery nie są z gumy. Dlatego właśnie czasami wolę zapłacić więcej (o ile mi się to opłaca).
Obecnie mogę powiedzieć, że 80% swojego dobytku trzymam na serwerach budżetowych, a 20% to strony, dla których wolę wykupić coś na czym wiem, że mogę polegać w 100%. Kiedyś próbowałem podejścia z tanimi i polecanymi na forum firmami i zawsze w perspektywie roku zdarzała się przynajmniej jedna większa awaria i od czasu do czasu okresy gdy serwer zamulał.