[dyskusje] masternet.pl
[dyskusje] masternet.pl
Napisany 26 grudzień 2011 - 21:02
Nie do końca szydzę (jak ktoś to napisał), ale piszę tutaj o niedziałającym serwerze, ponieważ do supportu MasterNetu już nie zamierzam pisać... Trzymam tam tylko jedną stronę (serwer s2), mało aktualizuję (1-2 aktualizacje na miesiąc) i niemal za każdym razem mam problem z serwerem.
I zgadnijcie dlaczego teraz o tym piszę...
Pisanie do supportu nic nie daje, jedynie cierpi mój układ nerwowy... Pisane tutaj nie nie ma na celu zgłoszenia, a jedynie pokazanie potencjalnym nowym waszym użytkownikom, jaki poziom obsługi reprezentujecie. Na rynku jest obecnie wiele konkurencyjnych firm... moja irytacja Masternetem jest już tak duża, że chętnie dzielę się tymi spostrzeżeniami na forum, a nie mailem do supportu. I nie zamierzam tego przestać.
Kończę pisać, serwer nadal nie działa... TO JUŻ 61 MINUT!!!!!!!!!!!!!!!!!! (odkąd Ja wiem)... swooją drogą, mamy drugi dzień świąt, support nie pracuje od dwóch dni, ciekaw jestem, ile serwer nie działa naprawdę... i na koniec panie Adrianie, zamiast wypowiadać się na temat mojego posta, prosze wypowiedzieć się na temat działania serwera w dniu dzisiejszym??? Pozdrawiam...
Napisany 27 grudzień 2011 - 13:18
Nie 61 minut (co za dokładność), a znacznie szybciej działanie serwera zostało przywrócone, ale o tym taki użytkownik już nie napisze bo po co.
Serwer s2 jest jednym z najstarszych serwerów na którym już nic nowego nie jest instalowane, firma prócz tego posiada wiele wiele innych serwerów pod usługi.
Wielu było Klientów którym coś nie pasowało, ale w przeciwieństwie do Twojego podejścią, oni poświęcili dosłownie parę minut, wysłali zgłoszenie do supportu. sprawa została raz dwa załatwiona i więcej nie zgłaszali problemów, a z usług korzystają intensywnie, ale skoro Ty nie chcesz wysłać prostej wiadomości e-mail ze swoim zgłoszeniem do BOK to przepraszam bardzo ale taka współpraca nigdy nie będzie miała sensu, zwyczajnie nie dajesz sobie pomóc, nie wiadomo kim jesteś, jakie masz ID, nic.
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce
Napisany 27 grudzień 2011 - 13:28
Zresztą, co ja tam wiem...
Jeśli VPS'y to jedynie Ultimahost - VPS_50 - 50% rabatu na pierwszą płatność za serwer VPS.
Otrzymaj 100% więcej pieniążków z pierwszej wpłaty w e24cloud!
Napisany 27 grudzień 2011 - 14:26
http://masternet.grd...wum/?2011-02-22
Jeśli VPS'y to jedynie Ultimahost - VPS_50 - 50% rabatu na pierwszą płatność za serwer VPS.
Napisany 27 grudzień 2011 - 16:53
theqkash, o 27 grudzień 2011 - 14:26, powiedział:
http://masternet.grd...wum/?2011-02-22
Nie wiem czy Pan Adrian ma coś z tym wspólnego ani czy o tym wie.
Od tamtego dnia - 22-ego lutego 2011 - IP mojej maszyny monitorującej jest zbanowane na serwerze s2/ns2 Masternetu. Prawdopodobnie z automatu (czasem tak się dzieje w przypadku mojego monitoringu, niektóre hostingi musiały dodać moje IP do "whitelisty", moje połączenia nie są w żaden sposób szkodliwe, jednak tak mogą być przez różne automatyczne firewall'e postrzegane - w zależności od bardziej lub mniej restrykcyjnych ustawień), choć oczywiście bez wyjaśnienia sytuacji nie mogę być pewien. Jakiś czas później nastąpiła podobna blokada na s5, jednak tam nie na IP, a na frazę w wysyłanym przeze mnie nagłówku HTTP_USER_AGENT (mój monitor się przedstawia w ten sposób).
Ja ze swojej strony nigdy tego problemu do Masternetu nie zgłaszałem ze względu na znikomą ilość osób odwiedzających mój serwis w tamtym czasie (jak i po części inne sprawy po mojej stronie zupełnie nie związane z tym ani z jakimkolwiek innym hostingiem).
Wszystkie osoby, które jednak z mojego serwisu monitorującego korzystają - przepraszam. Powinienem był postarać się o to, by monitoring wznowić lub przynajmniej sprawę wyjaśnić.
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Napisany 27 grudzień 2011 - 17:18
Tak czy inaczej - wykresy dla okresu czasu przed lutym wyglądają dość niepokojąco na s2
Napisany 28 grudzień 2011 - 15:21
Nawet jeśli taka blokada dostępu dla mnie (albo przynajmniej niechęć zdjęcia blokady nałożonej automatycznie) spowodowana byłaby celowym zamiarem ukrycia faktycznej, nie najlepszej dostępności do usług serwera, to i tak nikt tego nigdy się nie dowie. Podkreślam: "nawet jeśli" - ot, tylko taka sobie hipoteza bez żadnego potwierdzenia, stworzona pod wpływem stwierdzenia "teorie spiskowe". ; )
Niestety nie przywrócę monitoringu serwerów s2 i s5 ze swojej strony. Prawdopodobnie też nie rozszerzę monitoringu na inne (istniejące obecnie lub przyszłe) serwery tego hostingu. Podążając za odpowiedzią, jaką uzyskałem z BOK MasterNET.pl, odniosłem wrażenie, że "ciągłe notoryczne odpytywanie usług (...), zaśmiecanie logów" i tym podobne sprawy przeszkadzają administracji hostingu (jest to jedno zapytanie poprzez HTTP i jedno poprzez FTP do każdego z serwerów raz na dwie minuty). Ponadto w ich ocenie nie służy to bezpośrednio klientom hostingu - z tym akurat stwierdzeniem nie do końca się zgadzam, przecież po to właśnie wyniki mojego monitoringu udostępniam publicznie dla każdego (obecnego i potencjalnego przyszłego) klienta, ale oczywiście każdy ma własne zdanie na temat użyteczności takich monitoringów.
Uzyskałem też informację, że każdy klient MasterNET.pl posiadający usługę serwera wirtualnego ma możliwość monitorowania dostępności usług dzięki specjalnej nowo udostępnionej przez sam hosting funkcji.
Sam ze swojej strony jednak bardziej polecałbym zewnętrznych usługodawców. Jeden z klientów mógłby dla przykładu uruchomić monitoring ze strony np. pingdom.com lub jakiegokolwiek innego usługodawcy (mam nadzieję, że Ci nie będą blokowani) dla swojej strony i udostępnić wyniki publicznie, w ten sposób wszyscy klienci mogą korzystać z jednego monitora, zamiast uruchamiać dziesiątki czy setki monitoringów, każdy dla własnej strony prywatnie, i odpytywać serwer bardziej intensywnie niż jeden monitoring z publicznie dostępnymi wynikami.
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Napisany 28 grudzień 2011 - 15:55
Piotr GRD, o 28 grudzień 2011 - 15:21, powiedział:
Dzisiaj w ręce wleciał mi monitoring S2: http://stats.pingdom...upg5frmt/468580
Nie ja założyłem ten monitoring, ale autora nie podam
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm
Napisany 28 grudzień 2011 - 15:59
Napisany 28 grudzień 2011 - 16:08
Ja odnoszę wrażenie, że ludzie coraz częściej nie czytają to co się pisze ze zrozumieniem.
Jeżeli firma ma coś do ukrycia to udostępnia takie funkcje?
Sądze, że każdy dorosły człowiek potrafi sobie sam na to pytanie odpowiedzieć pod warunkiem, że chociaż trochę pomyśli.
Przepraszam ale musiałem to podkreślić, może wtedy coś do niektórych tu autorów postów coś dotrze.
Ten post był edytowany przez MasterNETpl dnia: 28 grudzień 2011 - 16:09
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce
Napisany 28 grudzień 2011 - 16:12
Napisany 28 grudzień 2011 - 16:17
Poprawność działania monitoringu udostępnianego przez usługodawcę bardzo prosto sprawdzić, nie działa Ci np tylko strona www, a poczta działa, logujesz się do panelu, wchodzisz w monitoring i masz czarno na białym.
Jestem przekonany, że to zrozumieć potrafi nawet gimazjalista, a jeżeli nadal taka osoba będzie widziała śmiedzące teorię to już nic nie da się tu zrobić, są ludzie co po prostu tak mają.
Napisany 28 grudzień 2011 - 16:21
I pewnie zaprowadziłeś specjalny serwer do prowadzenia logów i sprawdzania czy czasem monitoring GRD nie powoduje zbytniego wzrostu obciążenia. Szkoda mi czasu nerwów na takiego ignoranta, także żyj dalej w przeświadczeniu cudowności i niezawodności. Ja w każdym razie domeny od Ciebie zabieram wkrótce do ovh, bo jeśli takie masz podejście do klientów to nie mamy za bardzo o czym rozmawiać. I żyj dalej w przeświadczeniu, że to wszyscy "nie czytają ze zrozumieniem", a nie, że Ty "nie rozumiesz z czytaniem" ;-)
Skąd wczorajsze downtime'y zanotowane przez pingdom? Czy to jakieś anomalia pingdomu?
Ten post był edytowany przez theqkash dnia: 28 grudzień 2011 - 16:24
Napisany 28 grudzień 2011 - 16:27
Reszty Twoje postu nawet nie skomentuje, wyżej wszystko napisałem i wszystko jest czarno na białym, a jeżeli nie wierz w dane wyświetlane w czasie rzeczywistym oraz widocznie znasz bardzo mało firm które blokują lub znacznie ograniczają takie ciągłe odpytywania niech się inna firma z Tobą męczy
Napisany 28 grudzień 2011 - 16:30
Chcesz być powiedzmy wiarygodny to udostępnij takie dane publicznie, ale tego nie zrobisz. Chyba, że się mylę. Pewnie zbytnio obciążali by Ci klienci wejścia w taki panel jak ten: http://www.site5.com...current-status/ dla kilku serwerów.
Jak będziesz blokował pingdom'a na s2 to daj znać publicznie, że Ci obciąża serwer, albo coś. Poprawię sobie humor :-) Tu masz przydatne narzędzie do wykonania tego: https://www.pingdom....obe_servers.xml ;-) Podpinasz sobie jakiegoś cudaka do banowania żeby pobierał z RSS i już, nawet Święty Paweł nie sprawdzi sobie czy na prawdę uptime jest taki jak piszesz.
O, a to jakie piękne: http://syslog.warten...-probe-servers/
Ten post był edytowany przez theqkash dnia: 28 grudzień 2011 - 16:40
Napisany 28 grudzień 2011 - 22:05
Napisany 29 grudzień 2011 - 08:55
kafi, o 28 grudzień 2011 - 22:05, powiedział:
Ten post był edytowany przez theqkash dnia: 29 grudzień 2011 - 09:28
Napisany 29 grudzień 2011 - 11:26
Ja na prawdę nie rozumiem, dlaczego ludzie opisujący swoje problemy na forach, nie prześlą zgłoszenia z dokładnym opisem sytuacji do BOK - w ten sposób BOK takiemu użytkownikowi na pewno nie pomoże (firma jasnowidza nie zatrudnia) i będzie ciągle wypisywać się na forum, to jest normalne zachowanie? raczej nie.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, wątpliwości, zachęcam do kontaktu z supportem -> info@masternet.pl
Ten post był edytowany przez MasterNETpl dnia: 29 grudzień 2011 - 11:33
Napisany 29 grudzień 2011 - 11:48
Zadam jeszcze pytanie w formie zapytania dot. oferty czy dostępne w panelu klienta rozwiązanie pozwala na wyliczenie dokładnego uptime na dany okres czasu oraz określa całkowity czas niedostępności, czy może jedynie wyświetla bieżący status usług.
btw. Sytuacja o której mówiłem z próbą kontaktu telefonicznego miała miejsce niecały rok temu, przy przedłużaniu jednej z moich domen. Tyle na temat.
Dziękuję z góry za odpowiedź na zadane pytanie dot. panelu i pozdrawiam.
Ten post był edytowany przez theqkash dnia: 29 grudzień 2011 - 11:52
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników