Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Multimedialny dom.

Kilka pytam związanych z siec

12 odpowiedzi na ten temat

Multimedialny dom.

#1 Devias

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 27 postów
  • Imię:Marcin

Napisany 18 grudzień 2011 - 17:53

Cześć zastanawiam się czy jest możliwość z Routera zrobić serwer www w sieci domowej.

Internet dostarcza mi prywatna firma (nie jest dość szybki, tylko 1Mbits), dodatkowo odbieram go bezprzewodowa anteną w technologi 5GHz, antena jest za oknem i tylko mam w domu kabel RJ45 który jest podłączony do zasilacza POE(do gniazda poe), a z wyjścia Lan(w tym zasilaczu) wychodzi kolejny kabelek RJ45 które jest doprowadzony do routera (Tp-Link TL-WR543G), później z tego routera idzie sobie kabel rj-45 do komputera stacjonarnego i przez WiFi (antena jest za oknem typu Yagi 2,4GHz, była mi ona potrzebna aby mieć dostęp do internetu w Garażu i ewentualnie czasami sąsiad używa internetu - zabezpieczona sieć) do laptopa,
Schematycznie wygląda to tak:
Dodany obrazek
Siwym kolorem zaznaczony jest kabel RJ-45, a fioletowym kabel od routera do anteny.
Tak jak napisałem, wejście w routerze WAN jest wolne, nic tam nie ma, tylko wtyczki są włożone do Lan 1 i Lan 2.
Nie ma zaznaczonego laptopa przez wifi na tym obrazku.

Teraz mam takie pytania:
1. Jak zrobić aby np wpisując adres ip komputera (np.: 192.168.1.101) zobaczyć jakąś stronkę, instalowałem na komputerze i WebServ i WAMP i dużo innych programów, nigdy nie mogłem się połączyć na laptopie z tym ip (jak wpisywałem w przeglądarce), mam IP wewnętrzne - Jak sobie z tym poradzić ?.

2. Czy można jakoś podłączyć do tego routera dysk twardy i udostępniać pliki w sieci prywatnej, czy można dokupić jakiś moduł który się przyłącza do wejścia RJ-45, czy trzeba wymienić router po prostu ? (dysk zewnętrzny na USB chce podłączyć, dodatkowo co taniej wyjdzie moduł czy nowy router).

3. Jeśli da się podłączyć dysk, to czy można utworzyć tam swoją stronę www i żeby ona była widoczna w sieci prywatnej ?.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.

#2 dmho

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 88 postów

Napisany 18 grudzień 2011 - 18:20

Ad. 1, firewall blokuje? Ping w ogóle przechodzi?
Ad. 2 Do 543G z tego co pamiętam, to nie.

#3 Devias

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisany 19 grudzień 2011 - 18:05

Własnie sprawdzałem z tym pingiem to na komputerze (PC) wpisałem w cmd, ipconfig wyszło, że jest ip: 192.168.1.139, wiec na lapku odpaliłem cmd i wpisałem ping 192.168.1.139 i wyszło 4 pakiety i każdy "upłyną limit czasu żądania"

Własnie nie wiem czemu, przecież to LAN.

#4 dmho

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 88 postów

Napisany 19 grudzień 2011 - 22:54

A wyłączyłeś na tym 1.139 firewalla? Jakie masz maski ustawione?

#5 regdos

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1507 postów
  • Firma:regdos.com
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Regdos

Napisany 20 grudzień 2011 - 08:25

A na lapku jakie jest IP, i komputer i laptop pingują bramę domyślną ?

#6 ABRH-

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • Firma:Telnet B Dunaj
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Dunaj

Napisany 20 grudzień 2011 - 11:27

AD2. Ja stosuję takie rozwiązanie :
http://www.zyxel.pl/...pNo=PDCA2009020
kupione u żony w zestawie z dyskiem 1TB. Niestety promocja się już skończyła pewnie dlatego iż rekomendują nowsze "serwerki"
Dostęp, zarządzanie jest bardzo przyjemne.. łącznie ze zdalnym dostępem praca - dom.

#7 Devias

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 17:31

Na lapku: 192.168.1.118.
Na lapku i na pc IP itp, są dobierane automatycznie
Bramka: 192.168.1.1 - 2 kompy takie same.

#8 Pienio69

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 140 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 18:22

Musisz skonfigurować dobrze serwer WWW, poszukaj dokładnych tutoriali w sieci.

#9 Devias

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 18:49

Ale mi pomogłeś... UP, bo jak bym był totalnym idiotą i tego nie potrafił ...

#10 murgal

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 124 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 20:45

A port 80 przekierowany?

Ten post był edytowany przez murgal dnia: 20 grudzień 2011 - 20:45

#11 Devias

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 21:39

Nie przekierowywałem właściwie, dodatkowo chciałbym się dowiedzieć który adres IP mam wpisać:
a) Swój który dostałem od dostawcy.
B) Adres ip routera (192.168.1.2 lub 192.168.1.1)
c) Adres IP który przydziela router mi.

I wpisać tam adres ip na którym chce udostępniać pliki itp ?.
Tylko jak bym chciał udostępnić np na 2 kompach pliki, to mogę tam tylko jedno IP wpisać dla danego portu, jak chce dodać już drugie IP to wyskakuję błąd.

Jeszcze mam takie pytanie, czasami w szkołach są dyski sieciowe, tzn że w komputerze chyba dysku w ogóle nie ma, tylko wszystko przez internet leci i na każdym komputerze jest dokładnie to samo, czy jest możliwe zrobienie takiego czegoś, abym na lapku widział dysk (tylko jak jest PC włączony oczywiście) w "Mój Komputer" ?

#12 SaVaGe123

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 96 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 22:07

Chodzi ci pewnie o serwer. Poszukaj w necie jak krok po kroku zrobić domowy serwer

#13 murgal

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 124 postów

Napisany 21 grudzień 2011 - 00:15

Tak, wystarczy zmapować dysk sieciowy z innego PC.

Co do pierwszego pytania, przekierowując port pod IP komputera w sieci lokalnej. I ten adres IP będzie zbierał wszystko co idzie na twoje publiczne IP na port załóżmy 80.

Jeśli chcesz udostępniać pliki tylko w sieci lokalnej, nie potrzebujesz przekierowywania portów. W sieci LAN zwykle wszystkie porty są odblokowane i nie ma z tym problemów.

Nie ma problemów ze sparowaniem komputerów?

Moim zdaniem szuka ci adresów lokalnych z ruotera PoE, a powinno w obrębie routera 543G, o to chodzi? Jeśli tak, zmień sobie adres bramy na 543G i pule adresów DHCP, chodź nie sądze by to pomogło. Dodatkowo, czy po odpięciu kabla od PoE wszystko działa poprawnie? Zresetuj dodatkowo router.

Ten post był edytowany przez murgal dnia: 21 grudzień 2011 - 00:16

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników