Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Porównanie Paneli Hostingowych i Billingowych

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
32 odpowiedzi na ten temat

Porównanie Paneli Hostingowych i Billingowych

#21 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2540 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 21:50

i mogę tym panelem sobie dowolnie zarządzać i rzucać go po serwerach a nie tak jak w przypadku cPanel wymagany jest zakup do każdego serwera z osobna. Więc koszty wzrastają.
Chyba się lekko zagalopowałeś. ispmgr też jest licencjonowany per serwer i nie możesz sobie nim od tak rzucać.
Oczywiście nie dotyczy to wersji cluster, ale ona nie kosztuje dwieściepare zł.

Jeśli chodzi o migrację, to jest ona dosyć... problematyczna.
Chociażby dlatego, że zmienia się struktura katalogów i docrootem robi się (przynajmniej w wersji na Debiana) dosyć dziwna konstrukcja zawarta w /var/www/.

#22 statnet

Regularny użytkownik

• Firma Bronze
  • 96 postów
  • Firma:STATNET
  • Imię:Maciej

Napisany 20 grudzień 2011 - 22:02

Zobacz postwww.mzone-net.eu, o 20 grudzień 2011 - 21:41, powiedział:

statnet, a jak wygląda konwersja kont z DA i cPanel na ISPManager?

ispmgr posiada funkcję importu z lokalnego archiwum DA, cpanel, plesk

Zobacz postMiłosz, o 20 grudzień 2011 - 21:43, powiedział:

Demko nie działa

Faktycznie do dema czasami ciężko się dobić, ale można pobrać 14 dniową wersję testową i zainstalować na własnym serwerze
-Maciej http://statnet.pl hosting dedykowany - serwery VPS
serwery dedykowane - optymalizacja i monitoring serwerów

#23 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów
  • Firma:Grand-Host.pl
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Wywrocki

Napisany 20 grudzień 2011 - 22:19

Dostałem informację od statnet, że wystarczy napisać na maila do nich do supportu i da się zmienić IP serwera gdzie ma być Panel instalowany, także to nie jest problem żeby przenieść licencję Panelu na inny serwer ;)

Jeśli chodzi o migrację to zawsze można zrobić to z backupów, ewentualnie przywracać ręcznie, w zależności od ilości kont tak? kafi jakby było 1000 kont + to bym nawet o tym nie myślał tylko generalnie szukałbym skryptu przenoszącego ewentualnie kombinował w inny sposób. Z racji tego, że tych kont nie jest przerażająco dużo można to zrobić bardzo późno w nocy ręcznie przy użyciu 2 maszyn, ewentualnie dodatkowej pary rąk w konsoli ;)

Ale i tak dzięki za informacje.

EDIT: statnet mnie ubiegł, także dziękuję Panie Maćku za wyjaśnienie.
Zostanę przy wyborze ISP Manager.

Kolejna kwestia to Panel billingowy, zostawać przy WHMCS czy wybierać coś tańszego ewentualnie bezpłatnego stale rozwijanego?

Hosting, Domeny, Reseller, Strony WWW, Serwis PC. Grand-Host.pl - Zapraszamy!
Wystawiamy Rachunki - wszystkie ceny BRUTTO | Kontakt: info@grand-host.pl

#24 Marek607

Weteran WHT

• WHT+
  • 1051 postów
  • Firma:Biznes-Host.pl sp. z o.o.
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:Drzewiecki

Napisany 20 grudzień 2011 - 22:43

WHMCS jest ok, fajna alternatywą jest hostbill, jednak tutaj Irek musiałby conieco napisać :)
Prywatnie testuje jeszcze jeden skrypt billingowy (a w zasadzie testowałem, bo obecnie brak czasu), jednak jest uboższy niż WHMCS.
Marek Drzewiecki - marek@biznes-host.pl - tel. 503 414 990 (24h) - Biznes-Host.pl

#25 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 22:44

Najwidocznej źle twój post zrozumiałem. Myślałem, że masz na myśli to, że jedną fizyczną licencją chcesz obsłużyć kilka serwerów, a tak to się nie da ;) Natomiast przenieść na inny adres IP można w miarę bezproblemowo.

Kolejna kwestia to Panel billingowy, zostawać przy WHMCS czy wybierać coś tańszego ewentualnie bezpłatnego stale rozwijanego?
BillManager ;]

PS: Znowu będę zły, niedobry i czepialski :P
Na stronie jako parametr kont hostingowych masz podany cPanel PL. Więc nie zapomnij dopełnić formalności związanych z tą, jakże dla niektórych maruderów ważną zmianą.

#26 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów

Napisany 20 grudzień 2011 - 22:59

No okej, nie czepiam się, warto sobie wyjaśnić pewne kwestie żeby nie było niedomówień ;)

Przeglądałem billmanager w wersji demo i prezentuje się bardzo dobrze pod względem wizualnym i funkcjonalnym, dodatkowo integruje się dobrze z ISP Manager i raczej skorzystam pewnie z opcji jakie oferuje ultimahost.pl ewentualnie statnet.pl tylko to już się zastanowię.

kafi racja mam cPanel PL w wersji polskiej po zalogowaniu i tak też jest, chyba, że chodzi CI o reseller to tutaj już trzeba poprawić, albo ja teraz Ciebie nie rozumiem :P więc wyjaśnij mi proszę.

#27 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 21 grudzień 2011 - 00:11

Chodzi tu o to, że skoro jest w tej tabelce napis cPanel, to jak by nie patrzeć na to jest to parametr usługi, o ważności takiej jak quota, czy tzw. "limit transferu". Dobrze więc by było zapytać, czy twoi użytkownicy wyrażą zgodę na zmianę z pięknego ochach cP na takie "dziwadło" :)

#28 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów

Napisany 21 grudzień 2011 - 11:27

No jasne, masz tutaj rację. Mailing zostanie wysłany do Naszych Klientów. Ale myślę, że nie będzie z tym problemu z racji tego, że ceny pakietów hostingowych mogą uleć znacznemu zmniejszeniu cenowemu. Chyba, że ktoś bardzo usilnie będzie chciał cPanel to się danego Klienta przeniesie na serwer z cP ;)

#29 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1095 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 22 grudzień 2011 - 10:20

Andrzeju Dodany obrazek Przed jakąkolwiek zabawą w zmianę panelu najpierw sam go dokładnie przetestuj na np.jakimś VPS-ie. Nie wszystkim ten panel leży i np. ja z tego dziwadła nie mogłem korzystać bo po pierwsze mi się okropnie nie podobał a po drugie miałem problemy w odnalezieniu się w nim. Pobaw się nim, przetestuj. Żebyś później po np. miesiącu czasu nie zmieniał znowu oprogramowania na np. DirectAdmin...

Ten post był edytowany przez webh.pl dnia: 22 grudzień 2011 - 10:20

#30 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3655 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 22 grudzień 2011 - 11:15

Do tego co dodał Kamil dopiszę tylko, że zmiana panelu może spowodować stratę dużej ilości klientów. Większość klientów nie lubi zmian, a już w ogóle kiedy zmienia im się panel na jakiś cudowny.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#31 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów

Napisany 15 styczeń 2012 - 14:30

Mam jeszcze pytanie odnośnie przenosin. Dwa osobne dedyki czy zrobić to na jednym, oczywiście tutaj pytanie do ultimahost ewentualnie znawców ISP manager i cpanel? ;)

#32 Toma

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 25 postów
  • Firma:View IT Support

Napisany 15 styczeń 2012 - 15:23

Witam. Z wypowiedzi wywnioskowałem ze chodzi o minimalizację kosztów związanych z utrzymaniem. Każdy obecnie panel hostingowy spełnia oczekiwania klienta pod względem konfiguracji usługi hostingowej i związanych z nim elementów. Zasadniczym pytaniem jest akceptacja nowego panelu dla klienta. W tym przypadku ISP manager nie jest w ścisłej czołówce. DA otrzymał wysoki poziom tylko dlatego że jest używany przez wielu usługodawców - cena, możliwości. CP wydaje mi się jest dość znaczącym panelem na rynku. Przez wielu uważanym na "idealny" . Na temat jego elastyczności można by pisać wiele. Osobiście długo bym się zastanawiam nad zmianą. Również pewnie pokusiłbym się użyć jakiejś formy zapytania do klientów. To by dość jasno określiło za i przeciw. CP podobnie jak PLESK ma zwolenników i przeciwników. W mojej skromnej opinii ISP manager nie jest dobrym rozwiązaniem dla firmy która chce zaistnieć na rynku lub nie ma sklasyfikowanej pozycji na rynku.

#33 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów

Napisany 15 styczeń 2012 - 16:09

Pytałem o coś zupełnie innego no ale dobra, w końcu to tylko wht ;)

Jeśli chodzi o Twoją wypowiedź to generalnie Klienci wolą mieć więcej medium na serwerze za marne grosze. Dlatego jeśli dodatkowo można obciąć koszty by dać upragnione "WIĘCEJ za mniej" to czemu nie. Zwłaszcza, że w każdej firmie jest różna polityka i nikt nie powie że w każdym pakiecie są jakieś utajnione - ukryte opłaty o których Klient nie wie. ;) No fakt płaci się za pakiet na cały rok, ale mniejsze firmy liczą wszystkie grosiki. Każdy kiedyś zaczynął od zera, każdemu kiedyś ktoś rzucał kłody pod nogi. Dlatego jeśli ktoś sobie samemu nie pomoże to nie osiągnie niczego. ;)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników