Kto ma pojęcie czym jest spowodowany problem i jak go usunąć?
Serwer VPS z Windows 2008 R2 działający od Października.
Przeznaczenie serwera - maszyna developerska dla .NETa.
Zainstalowane Visual Studio i nieużywana baza SQL Server.
Na serwerze odpalony IIS ale tylko do sporadycznego wrzucania plików przez FTP.
Serwer zaktualizowany i od dłuższego czasu nie domagający się żadnych aktualizacji, aktualizacje uruchamiane były ręcznie - brak automatycznego aktualizowania.
Typowa praca na serwerze: zalogowanie się przez RDP, odpalenie kodu w C# który zasysa i parsuje stronę www, zapisanie wyników parsowania na dysk. Wylogowanie z RDP.
Serwer działał w takim trybie od Października, od skonfigurowania go na początku nie były dokonywane żadne nowe zmiany w konfiguracji, najwyżej dodanie użytkownika do FTP.
W czwartek serwer pracuje jeszcze dobrze, loguję się na niego, coś tam sprawdzam w kodzie, parę razy go kompiluję i uruchamiam i kończę pracę. Operacja jaką wykonywałem codziennie wielokrotnie.
Piątek - nie można dostać się do serwera przez RDP. Myślałem że padł tunel który pozwalał mi wyjść przez korporacyjne proxy ale po powrocie do domu okazuje się że i bezpośrednio się nie da zalogować.
Sprawdzam status serwera w panelu zarządzania - jest wyłączony. Ja go nie wyłączałem ani żaden program nie miał powodu aby go wyłączyć.
Kontakt z obsługą techniczną i dostaję screenshota że system nie może wstać:
win.png 27,93K
16 Ilość pobrańDiagnoza że coś się stało z plikami językowymi - dziwne, ale ok, może jakaś aktualizacja się jednak zrobiła.
Ponieważ serwer nie może wstać, dostawca odpala nowego VPSa a obraz tamtego montuje dodatkowo abym mógł sobie dograć pliki językowe do instalacji.
Niestety dostęp do plików jest nie możliwy, nie wszystkich, ale bardzo wielu. Są, mają rozmiar, daty i wszystko ale nie można ich wyświetlić, ani skasować.
Sprawdzam partycję na której miałem swoje dane - kody źródłowe i efekty działania programu.
To samo, wielu plików nie da się otworzyć.
Próbuję skopiować dane na ten nowy serwer, niestety nie udaje się:
blad.png 55,33K
26 Ilość pobrańBłąd urządzenia wejścia wyjścia.
W event logu dostęp do praktycznie dowolnego pliku z obrazu starego serwera tworzy wpis:
bledy_event_log.png 55,12K
22 Ilość pobrańSerwer praktycznie nic nie robił i nie było powodu aby zepsuła się logiczna struktura plików w systemie NTFS ale naturalne było odpalenie chckdsk aby naprawić te błędy.
Narzędzie było odpalane kilka razy - co najmniej trzy - raz z linii komend, raz z gui raz po restarcie systemu.
Za każdym razem zatrzymywało się na jednym sektorze na długo po czym zawieszało cały serwer.
Nie udało się naprawić logicznej struktury plików, cały czas są błędy w dostępie do nich.
Sprawdziłem dysk z danymi programem do sprawdzania kondycji dysków twadych.
Quick Scan błędów na dysku pokazał taki obraz:
bledy_data.png 13,18K
10 Ilość pobrańKto wie co się zepsuło?
Kto ma pomysł jak to naprawić?
Jak się na przyszłość przed tym zabezpieczyć (nie licząc oczywistego backupu)?