Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Nie można uruchomić terminala na VPS'ie (NX server)

terminal gnome vps child process

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
Brak odpowiedzi na ten temat

Nie można uruchomić terminala na VPS'ie (NX server)

#1 Marek Pestkowski

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisany 07 grudzień 2011 - 09:56

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Zwracam się do was z problemem z Debianem na VPS'ie firmy vihost.pl.

To moje pierwsze kroki z VPS'ami, ale od samego początku pojawił się dość niemiły problem.

Opis:
  • Za pomocą panelu zainstalowałem Debiana 6
  • Na serwerze zrobiłem update systemu (wersja stabilna, wiec weszły tylko jakieś krytyczne poprawki)
  • Dodałem nowego użytkownika zwykłego (dodałem do grupy tty)
  • Zainstalowałem gnome-core
  • Zainstalowałem serwer NX (nomachine.com)
  • Podłączam się zdalnie przez klienta do pulpitu i próbuję uruchomić konsolę (gnome-terminal)
  • Dostaję błąd: "There was an error creating a child process for this terminal"
  • Podobny błąd (forkowanie procesów) gdy uruchamiam cokolwiek co wymaga praw administratora
Na KDE to samo, ale nawet błędu nie pokazuje.

W internecie na forach to był dość popularny problem ok 2 lata temu, powinien być juz zalatany, wszelkie sposoby tam opisywane nie pomogły. Nie wiem na ile to jest związane z łączeniem sie przez NX a na ile z konfiguracja systemu, ale Fedora 14 z prekonfigurowanym NX z auto-instalatora działa poprawnie.

Czy ktoś doświadczył podobnego problemu? Albo ma pomysł jak można go rozwiązać? Dostarczę wszelkie potrzebne dane.

Pozdrawiam,
Marek

Ten post był edytowany przez Marek Pestkowski dnia: 07 grudzień 2011 - 10:00

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników