Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Odstąpię 3 szt - serwery dedykowane od stycznia.

198 odpowiedzi na ten temat

Odstąpię 3 szt - serwery dedykowane od stycznia.

#41 albertw

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • Imię:Albert

Napisany 13 grudzień 2011 - 02:07

Zobacz postc4eva, o 12 grudzień 2011 - 21:13, powiedział:

Ogólnie idea autora tematu bardzo ciekawa, ...

Co w tym ciekawego ? Co to za idealista, który dokłada do interesu nic z tego nie mając z tego tylko same dokładki i problemy. Pierwszy facet, który rozdaje pieniądze dla ideałów? Autor nic nie napisał dlaczego i w jakim celu bo dla mnie to raczej podżeganie do wojny innych „POTENTATÓW HOSTINGOWYCH” z tego forum bo na pewno oni zastanawiają się kto, w jakim celu, dlaczego i na pewno wkurzają się trochę, że ktoś obcy im zabiera potencjalnych klientów na te pół roku. Więc autor wątku powinien dokładnie wszystkim wyszczególnić cel swojego działania i jaki zamysł jest w tym co robi.

Zobacz postSerwer-Pomoc.pl, o 12 grudzień 2011 - 23:57, powiedział:

ale to nie są opłaty rzędu 400-1000zł za dedyka. a prąd to ok 100 -150 zł miesięcznie. (no chyba ze się mylę.)

Raczej się mylisz kolego bo mało tego prądu napisałeś i nie policzyłeś reszty.
Miałem do niedawna fajny serwer na 2 opteronach 12 rdzeniowych, w nim 4 dyski ssd 120Gb, 48Gb ram i w obudowie 2u sprzęt firmowy HP i nie jakieś supercostam, stał sobie 2 dni w domu to aż licznik wariował razem z żoną.

W moich obliczeniach serwer np 2 x XEON 5540, 4dyski SATA 1TB, zasilacz 500watt, wentylatorki i płyta średnio uciągnie w dobę minimum 10KW, a jak wiadomo firmy płacą droższy prąd niż w domu coś ponad 1zł to masz już 300zł /mc jak nic i to na pewno jest mało , a jak podłączysz to przez UPS to masz od razu 20% więcej a jeszcze do tego jakieś zabezpieczenia agregatem dodatkowy duży UPS...
Nie wiem jak obliczył autor wątku, że pociągnie mu max 100-150zł 2 x XEON, który jeden procek pobór prądu ma do 130w a wiadomo, że nie same procki tam działają. Licząc tylko 100watt to jest dziennie 2,5-3zł zł a miesięcznie 70-90zł a tu same procki to już mamy 260watt czyli jest 200zł/miesięcznie.
Jak popatrzysz na oferty to serwerów dedykowanych to taka konfiguracja z dwoma prockami Xeon np 5520 zaczyna się od 500-600 zł/netto a większość powyżej 700zł gdyż jak myślę serwer ciągnie na około 400zł minimum miesięcznie a że maszyna nowa taka licho biednie koszt około 6tys zł. To musi się w rok zwrócić bo za 3 lata to już starocie, a więc trzeba min 200zł na tym miesięcznie zarabiać na czysto.
Nadal nie rozumiem dlaczego i w jakim celu autor tematu daje serwery za grosze dokładając do interesu bo sam prąd to nie wszytko jak by nie liczyć do tego przecież doliczyć trzeba łącze, które kosztuje min. 20-30zł za megabit, w wielkim mieście a na takich peryferiach/wschodzie to myślę że ta górna granica 40zł netto albo więcej jest bardziej prawdopodobna, a jeszcze obsługę, telefony i inne pierdółki, które kosztują.

Może się mylę ale czy nie zdarzy się tak że rozda dla podpuchy 1-2 serwery i na tym się skończy a w styczniu orzeknie że się już nie opłaca i żegnaj sielanko? :)
Jeśli ma przestarzałe serwery lepiej się ich pozbyć i uruchomić naprawdę takie usługi za odpowiednią płatność i na odpowiednim poziomie tym bardziej na profesjonalnych serwerach a nie na jakiś cienkich składakach supermicro i nie dukać o braku SLA, gwarancji jakiejkolwiek jakości i obsługi technicznej.
To tyle i bez obrazy ale taka może być sytuacja gdy się okaże, że jak rozda ze 20-30 maszyn, średnio z poborem prądu 200zł to 5-6k za prąd nie będzie chciał sam nawet połowy płacić bo jaki jest sens takiego biznesu.

Jeszcze raz powtórzę że nie widzę celu dla takich biznesów jakie prowadzi autor tematu. To tyle co miałem do powiedzenia na dziś.
Dobranoc.

#42 glanpolnet

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 44 postów
  • Firma:glanpolnet
  • Imię:Michał

Napisany 13 grudzień 2011 - 07:54

Nie ma co wyciągać pochopnych wniosków aczkolwiek "wujek google" milczy na temat tej firmy co jest co najmniej dziwne.

#43 McNeal

Często na forum

• Firma Bronze
  • 65 postów
  • Firma:Netsite Factory
  • Imię:Piort
  • Nazwisko:Brzostowski

Napisany 13 grudzień 2011 - 09:12

Nie będę komentował w/w długiej rozprawy i skasowałem swoją wypowiedz bo widzę brak możliwości prowadzenia z Panem dyskusji.

Ten post był edytowany przez McNeal dnia: 13 grudzień 2011 - 09:26

#44 c4eva

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisany 13 grudzień 2011 - 10:02

aczkolwiek "wujek google" milczy na temat tej firmy co jest co najmniej dziwne.
Ja też znalazłem. 2ck.pl

Może się mylę ale czy nie zdarzy się tak że rozda dla podpuchy 1-2 serwery i na tym się skończy a w styczniu orzeknie że się już nie opłaca i żegnaj sielanko?

Nawet jeśli to co z tego?
W końcu to jego serwery które użycza za darmo do końca grudnia, a użycza płatnie
od początku stycznia.
Z tego co przeczytałem w jego poście, rozliczysz się z nim w maju za wszystkie miesiące więc nikt nie byłby stratny gdyby w styczniu serwery zniknęły (poza autorem) Dodany obrazek

Jeśli ma przestarzałe serwery lepiej się ich pozbyć i uruchomić naprawdę takie usługi za odpowiednią płatność
Myślenie typu "Na co dajesz darmowe serwery, skoro można wstawić nowe maszyny i zrobić biznes:" jak zawsze zresztą Dodany obrazek
No cóż, taka jest wola autora, po drugie maszyny nie są takie stare i robi z nich dobry użytek.

Ten post był edytowany przez c4eva dnia: 13 grudzień 2011 - 10:03

#45 McNeal

Często na forum

• Firma Bronze
  • 65 postów
  • Firma:Netsite Factory
  • Imię:Piort
  • Nazwisko:Brzostowski

Napisany 13 grudzień 2011 - 10:49

Oczywiście zestawy nie są nowe i pochodzą z końca 2007 i połowy 2008r więc mają trochę latek. Wiadomo iż tak szybko pędzi ta technologia że zakupione 2007 i 2008 roku urządzania nie są już pierwszej świeżości.
Są to z reguły składane na podzespołach głównie supermicro ale czasem również MSI i ASUS a procesory to C2D, QUAD'y 6600 pod 775 oraz 771 Xeon X3300 oraz xeon 53xx no i kilka na s1366 które sa jeszcze w obiegu.

#46 albertw

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • Imię:Albert

Napisany 18 grudzień 2011 - 02:42

I co Panowie dostał ktoś serwer czy to była top podpucha? NIech się te 10 osób pochwali co odtrzymało serwery!

heee...

#47 siebek

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów
  • Imię:Sebastian

Napisany 18 grudzień 2011 - 23:10

Może ja zacznę:
9 grudnia dostałem dane dostępowe do serwera, który do chwili obecnej sprawuje się bez zarzutu.
Konfiguracja:
CPU: Core2 Duo E7200 2.53GHz
RAM: 6GB
HDD: 400GB
BiuroTlumacza.pl to tanie tłumaczenia pisemne - przysięgłe, zwykłe i specjalistyczne. Współpracujemy z kilkudziesięcioma tłumaczami z całej Polski.

#48 Edart

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 880 postów
  • Firma:FHU EDART

Napisany 19 grudzień 2011 - 00:16

przyglądam się tematowi, nie oceniam, ale z wnioskami poczekam aż ktoś znajomy się pochwali z nowej maszynki Dodany obrazek

Najlepszy tani hosting
stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...

#49 MW1965

Nowy użytkownik

• Firma Bronze
  • 0 postów

Napisany 23 grudzień 2011 - 15:57

Ja również dziś otrzymałam swój serwer zgodnie ze specyfikacją czyli: 2 x QUAD 2,33Ghz, 12Gb ram 2 HDD 1TB :)

Ten post był edytowany przez MW1965 dnia: 23 grudzień 2011 - 15:58

#50 glanpolnet

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 44 postów
  • Firma:glanpolnet
  • Imię:Michał

Napisany 23 grudzień 2011 - 16:23

Nikt z bardziej doświadczonych userów nie dostał maszynki ?

#51 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 23 grudzień 2011 - 16:50

Bez obrazy ale jak kolega wyżej dopóki nie dostaną serwera przynajmniej 2 osoby mające sporo postów to dla mnie to wygląda na przekręt "ala rusel" Do tego strasznie McNeal się gubisz raz piszesz że nie ma UPSa potem, że jest 10 kW bez agregatu a jeszcze później że UPS jest podłączony z agregatem.

#52 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 23 grudzień 2011 - 19:17

A czy któryś user który ma dużo postów się zgłosił? :) Bo tak to możecie sobie czekać...

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#53 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 23 grudzień 2011 - 22:51

No oferta ciekawa, ale nie dla mnie, bo nie wiem do czego by się komuś czy mi mogło przydać 10mbit... internet w domu mam kilka razy szybszy...

#54 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów

Napisany 24 grudzień 2011 - 00:24

A czy pod serwer np. z własnym projektem (aplikacja + strona + skrypt wymagający serwera ded) potrzebuje wyższego łącza (przykład)...

Przecież np. NetDC czy KRDC oferują serwery też z takim łączem i co... Jakoś klienci wiedzą na co je wykorzystać...

#55 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 24 grudzień 2011 - 00:27

No zależy ile projekt waży, ale to i tak lepiej postawić sobie maszynę wirtualną na domowym komputerze. A weź potem jakiś backup zrób, nie mówiąc, że więcej userów po prostu zabije łącze...
Nadal nie widzę sensu.

#56 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów

Napisany 24 grudzień 2011 - 01:03

A jak z projektu korzystają osoby poza miejscem zamieszkania? Twój upload może nie ogarniać (zwłaszcza ten w Polsce :D )

#57 Edart

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 880 postów
  • Firma:FHU EDART

Napisany 24 grudzień 2011 - 01:19

Kamikadze zgłosiło się kilka osób które znam, dlatego tak patrze czy i kiedy ktoś z nich dostanie,

Najlepszy tani hosting
stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...

#58 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 24 grudzień 2011 - 02:06

Zobacz postKamikadze, o 24 grudzień 2011 - 01:03, powiedział:

A jak z projektu korzystają osoby poza miejscem zamieszkania? Twój upload może nie ogarniać (zwłaszcza ten w Polsce Dodany obrazek )

Do rzeczy typu svn wystarczy spokojnie. Ale jak to jest poważniejszy projekt, to nadal nie widzę sensu, jak za parę groszy można mieć coś normalnego.

#59 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów

Napisany 24 grudzień 2011 - 02:36

Zobacz postEdart, o 24 grudzień 2011 - 01:19, powiedział:

Kamikadze zgłosiło się kilka osób które znam, dlatego tak patrze czy i kiedy ktoś z nich dostanie,
To w takim razie poczekajmy bo też interesuje mnie ten wątek Dodany obrazek

Zobacz postelcct, o 24 grudzień 2011 - 02:06, powiedział:

Do rzeczy typu svn wystarczy spokojnie. Ale jak to jest poważniejszy projekt, to nadal nie widzę sensu, jak za parę groszy można mieć coś normalnego.

Moim zdaniem w łącze 10mbit/s jest jakiś potencjał ale oczywiście wszyscy muszą mieć 100mbit/s bo jedno zero fajnie wygląda na ekranie a i tak wykorzysta się max 20% zasobów łącza Dodany obrazek

Dobra nie dyskutujmy o tym jak użyć serwer z łączem 10mbits bo to nie od tego wątek.

Ten post był edytowany przez Kamikadze dnia: 24 grudzień 2011 - 02:38

#60 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 24 grudzień 2011 - 19:08

Zobacz postKamikadze, o 24 grudzień 2011 - 02:36, powiedział:

To w takim razie poczekajmy bo też interesuje mnie ten wątek Dodany obrazek

Moim zdaniem w łącze 10mbit/s jest jakiś potencjał ale oczywiście wszyscy muszą mieć 100mbit/s bo jedno zero fajnie wygląda na ekranie a i tak wykorzysta się max 20% zasobów łącza Dodany obrazek

Dobra nie dyskutujmy o tym jak użyć serwer z łączem 10mbits bo to nie od tego wątek.

No nie, standardem jest obecnie 1gpbs... jeżeli cenisz klientów, to nie będziesz pozwalał im czekać :) To nie chodzi o to ile ktoś łącza wykorzysta... ale przyjmijmy masz jakieś dane wygenerowane przez serwer dla klienta, które zajmują sporo - ma czekać godzinę, czy kilka minut ?
No mógłbym założyć... ale serio nie widzę sensu. 10mbit było czymś poważnym w latach 90, teraz skala jest trochę inna - ludzie już nie są na modemach... a niektórym mentalność pozostała w dawnych czasach...

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników