c4eva, o 12 grudzień 2011 - 21:13, powiedział:
Ogólnie idea autora tematu bardzo ciekawa, ...
Co w tym ciekawego ? Co to za idealista, który dokłada do interesu nic z tego nie mając z tego tylko same dokładki i problemy. Pierwszy facet, który rozdaje pieniądze dla ideałów? Autor nic nie napisał dlaczego i w jakim celu bo dla mnie to raczej podżeganie do wojny innych „POTENTATÓW HOSTINGOWYCH” z tego forum bo na pewno oni zastanawiają się kto, w jakim celu, dlaczego i na pewno wkurzają się trochę, że ktoś obcy im zabiera potencjalnych klientów na te pół roku. Więc autor wątku powinien dokładnie wszystkim wyszczególnić cel swojego działania i jaki zamysł jest w tym co robi.
Serwer-Pomoc.pl, o 12 grudzień 2011 - 23:57, powiedział:
Raczej się mylisz kolego bo mało tego prądu napisałeś i nie policzyłeś reszty.
Miałem do niedawna fajny serwer na 2 opteronach 12 rdzeniowych, w nim 4 dyski ssd 120Gb, 48Gb ram i w obudowie 2u sprzęt firmowy HP i nie jakieś supercostam, stał sobie 2 dni w domu to aż licznik wariował razem z żoną.
W moich obliczeniach serwer np 2 x XEON 5540, 4dyski SATA 1TB, zasilacz 500watt, wentylatorki i płyta średnio uciągnie w dobę minimum 10KW, a jak wiadomo firmy płacą droższy prąd niż w domu coś ponad 1zł to masz już 300zł /mc jak nic i to na pewno jest mało , a jak podłączysz to przez UPS to masz od razu 20% więcej a jeszcze do tego jakieś zabezpieczenia agregatem dodatkowy duży UPS...
Nie wiem jak obliczył autor wątku, że pociągnie mu max 100-150zł 2 x XEON, który jeden procek pobór prądu ma do 130w a wiadomo, że nie same procki tam działają. Licząc tylko 100watt to jest dziennie 2,5-3zł zł a miesięcznie 70-90zł a tu same procki to już mamy 260watt czyli jest 200zł/miesięcznie.
Jak popatrzysz na oferty to serwerów dedykowanych to taka konfiguracja z dwoma prockami Xeon np 5520 zaczyna się od 500-600 zł/netto a większość powyżej 700zł gdyż jak myślę serwer ciągnie na około 400zł minimum miesięcznie a że maszyna nowa taka licho biednie koszt około 6tys zł. To musi się w rok zwrócić bo za 3 lata to już starocie, a więc trzeba min 200zł na tym miesięcznie zarabiać na czysto.
Nadal nie rozumiem dlaczego i w jakim celu autor tematu daje serwery za grosze dokładając do interesu bo sam prąd to nie wszytko jak by nie liczyć do tego przecież doliczyć trzeba łącze, które kosztuje min. 20-30zł za megabit, w wielkim mieście a na takich peryferiach/wschodzie to myślę że ta górna granica 40zł netto albo więcej jest bardziej prawdopodobna, a jeszcze obsługę, telefony i inne pierdółki, które kosztują.
Może się mylę ale czy nie zdarzy się tak że rozda dla podpuchy 1-2 serwery i na tym się skończy a w styczniu orzeknie że się już nie opłaca i żegnaj sielanko?
Jeśli ma przestarzałe serwery lepiej się ich pozbyć i uruchomić naprawdę takie usługi za odpowiednią płatność i na odpowiednim poziomie tym bardziej na profesjonalnych serwerach a nie na jakiś cienkich składakach supermicro i nie dukać o braku SLA, gwarancji jakiejkolwiek jakości i obsługi technicznej.
To tyle i bez obrazy ale taka może być sytuacja gdy się okaże, że jak rozda ze 20-30 maszyn, średnio z poborem prądu 200zł to 5-6k za prąd nie będzie chciał sam nawet połowy płacić bo jaki jest sens takiego biznesu.
Jeszcze raz powtórzę że nie widzę celu dla takich biznesów jakie prowadzi autor tematu. To tyle co miałem do powiedzenia na dziś.
Dobranoc.

Ten temat jest zamknięty