Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Krzaki zamiast Polskich znaków

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
8 odpowiedzi na ten temat

Krzaki zamiast Polskich znaków

#1 Glibnes

Często na forum

• Użytkownicy
  • 58 postów

Napisany 29 listopad 2011 - 21:35

Mam problem z przeniesieniem bazy danych z jednego serwera na drugi, chociaż nie jestem do końca pewien, czy jest to problem ze złym eksportem i importem czy problem serwera.

Skopiowałem bazę danych z jednego serwera na drugi i teoretycznie wszystko powinno być jak trza (w PhpMyAdmin widać na obydwu serwerach w polach tekstowych normalne, polskie znaki - kodowanie pól ustawione na UTF8-polish). Na obydwu serwerach mam dokładnie ten sam kod źródłowy strony.
Jedyne zauważalne dla mnie różnice to takie, że na drugim serwerze (na który przenoszę dane - VPS na Vihoście) mam nieco nowszego nginxa i mysqla (na obydwu mam wersję 5+).
Po wejściu na stronę - krzaki zamiast polskich ogonów np. w wiadomościach użytkowników.

Czy jakieś same ustawienia serwera (np. coś w locales) albo nginxa mogą powodować taki stan rzeczy, czy to jednak jest wina złego importu?
Dodam, że dane zrzuciłem przez PMA z ustawieniem kodowania pliku na UTF8, podczas importu (próbowałem zarówno przez mysql i source przez linię komend oraz przez samego PMA, w obydwu przypadkach dodawałem SET NAMES 'utf8').

#2 regdos

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1506 postów
  • Firma:regdos.com
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Regdos

Napisany 29 listopad 2011 - 22:02

A w aplikacji masz SET NAMES 'UTF8' ?

#3 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 29 listopad 2011 - 22:06

Może zrób to jakimś programem? Navicat?

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#4 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 29 listopad 2011 - 22:44

Albo użyj funkcji "synchronizuj" dostępnej w PMA

#5 Glibnes

Często na forum

• Użytkownicy
  • 58 postów

Napisany 03 grudzień 2011 - 00:01

Zobacz postregdos, o 29 listopad 2011 - 22:02, powiedział:

A w aplikacji masz SET NAMES 'UTF8' ?
Tego właśnie brakowało, widocznie zapomniałem dodać przy zmianach w kodzie.
Dzięki

#6 fizyka

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisany 07 grudzień 2011 - 15:00

kiedyś też miałem taki problem, ale zdaje mi się, że nie miałem opcji SET NAMES 'UTF-8', więc musiałem o zgrozo, zmieniać wszystko po kolei ;/
Na szczęście to była mała stronka, więc sobie poradziłem, ale na przyszłość radzę wszystkim uważać na nieskiej jakości hostingi, bo właśnie na takim mi się to trafiło.
GImnazjum, liceum, studia - na każdym etapie kształcenia potrzebujesz fizyka wzory z fizyki z objaśnieniami symboli fizycznych.

#7 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 07 grudzień 2011 - 15:04

A co ma hosting do rzeczy? Wszystko polega na zgraniu kodowania znaków podczas eksportu i importu. To, czy hosting jest najwyższych lotów, czy jest tandeciarskim krzakiem nie ma znaczenia, bo i tu i tu jest wykorzystywany ten sam silnik MySQL (co najwyżej w nieco innych wersjach, co też raczej nie ma wpływu na znaki), do tego 99,99% hostingów wykorzystuje phpMyAdmin.

GolGraf - usługi różne

#8 fizyka

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisany 07 grudzień 2011 - 15:08

No tak, ale to chyba dziwne, że na stronie było wszystko OK, a w bazie krzaki?
Mimo wszystko myślę, że to wina hostingu była.
GImnazjum, liceum, studia - na każdym etapie kształcenia potrzebujesz fizyka wzory z fizyki z objaśnieniami symboli fizycznych.

#9 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 07 grudzień 2011 - 16:01

d.v - hosting ma do tej sprawy bardzo dużo. Jeśli ktoś nie pobawi się konfiguracją, tylko zostawi domyślną z DA, to przywita go MySQL w kodowaniu wszystkiego w latin1_swedish_ci. A potem żeby to naprostować, to trzeba się sporo natrudzić. I nie. Nie wystarczy zrobić dobrze eksportu. Bo czasami to się go nie da zrobić bez naruszania bazy danych.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników