Kafi,
W pewnym sensie mogę się z tobą zgodzić że do takich celów lepszym posunięciem byłoby wykupienie dedyka. Ale autor chcę VPS więc dlaczego mamy upierać się nad wciśnięciem mu dedyka? Może nie chcę bawić się w monitorowanie, administrowanie serwerem dedykowany co jak wszyscy wiemy jest trudniejsze niż postawienie kilku aplikacji na VPS i nie martwienie się o problemy z hardwarem, itp.
Co do virtualizacji, dobrze, może i ovz oraz xen są wirtualkami ale np. KVM już Ci naprawdę może zagwarantować owe zasoby. A jeżeli ktoś po prostu chce postawić parę serwerów dla jakiegoś swojego małego projekciku, to nie wpajajmy mu stosowaniem czegoś bardziej profesjonalnego co byłoby tylko stratą pieniędzy. Kupi, przetestuje i stwierdzi, naszym zadaniem jest mu pomóc dokonać wyboru jak i wyrazić opinie na jego decyzje.
Co do twojej wypowiedzi związanej z czasem dostępu procesora, nie okłamujmy się na ovz firmy robią naprawdę duży overselling, a niektórzy nawet nie przycinają procka, może taki mu dajmy? W końcu będzie miał 100%. Nie mówiłem że XEN jest doskonały, ale trudniej zrobić na nim overselling i daje on większe możliwości jak i lepszą jakość o ile firma również nie robi jakichś kombinacji, dlatego dobrze byłoby mu polecić jakąś sprawdzoną markę. Skoro miał do wyboru te dwie wirtualizacje, to doradziłem mu tą drugą
Pozdrawiam