Mam serwer dedykowany w OVH od prawie pół roku.
http://www.ovh.pl/se...perplan_ssd.xml
Mój serwer intensywnie się komunikuje z Allegro WebAPI (czyli FR <-> PL). Wszystko działało świetnie, do wczoraj. W niedzielę przed godz. 23 komunikacja z WebAPI zaczęła się sypać - czasy odpowiedzi na requesty zaczeły się wydłużać i sypać timeoutami. Praktycznie od godz. 23 w niedzielę do godz. 10 rano w poniedziałek - większość requestów wyrzucała timeouty.
Od godz. 10 rano w poniedziałek, sytuacja znacznie się poprawiła (timeouty zniknęły), ale czasy odpowiedzi wciąż były dłuższe niż zwykle. Liczyłem na to, że być może to tylko chwilowa awaria, ale dzisiaj (poniedziałek) ok. godz. 23 sytuacja znowu się powtórzyła (mnóstwo timeoutów). Bardzo ciekawa jest także powtarzalność czasowa problemu - znów zaczął się ok. godz. 23.
Wygląda na to, iż między godz. 23 a 10 rano komunikacja Francja-Polska z OVH do Allegro (Poznań) zaczyna się sypać. Problem na pewno nie leży po stronie Allegro - gdyż z innego serwera (lokalizacja Polska) requesty do Allegro idą bez problemu.
Wracając do OVH to pojedyncze pingi do Allegro, idą szybko (30 ms), natomiast jak jest wysyłanych więcej requestów na raz - to wtedy zaczynają się timeouty.
Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją ?
Czy można ten problem rozwiązać nie zmieniając lokalizacji serwera ?
Dzięki za sugestie i pomoc
Pozdrawiam
Mateusz