Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

- - - - -

[opinie] hostingfirmowy.pl

hostingfirmowy oszustwo rozszerzenie co

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
13 odpowiedzi na ten temat

[opinie] hostingfirmowy.pl

#1 dariusz_iz

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 17:41

Chciałbym uczulić potencjalnych klientów hostingfirmowy.pl.
W zeszłym roku wykupiłem domenę *.co. Ze względu na to, że kupiłem jedną to druga była w ofercie za 0zł wraz z informacją, że przedłużenie też 0zł. Jakie było moje zdziwienie jak w chwili obecnej przychodzi od nich info,że aby przedłużyć to kosz 121zł.

Wysyłam więc do nich e-mail:
...Umieszczanie informacji przy zakupie towaru (domeny), że następny rok jest 0zł ma znamiona reklamo-informacji. W wypadku gdy taka informacja handlowa decyduje o zakupie towaru staje się faktem, czyli musi obowiązywać. Jeśli nie ma znamiona oszustwa i nieuczciwej konkurencji. Natomiast, gdy informacja ta nie zdecyduje o zakupie towaru staje się fałszywą reklamą towaru. Wprowadzającą potencjalnego klienta w błąd. Innymi słowy staje się nieuczciwą reklamą. Prawo konsumenta w obu wypadkach jest bezlitosne.
W zaistniałej sytuacji Regulamin państwa usługi nie ma tu nic do rzeczy, gdyż jest on podrzędny w stosunku do reklamo-informacji zamieszczonej przez Was na Waszych serwerach przed decyzją mojego zakupu domen u państwa....

i otrzymuję odpowiedź:
"Nigdzie nie dostał Pan informacji o tym, że domena kosztuje 0zł dostał Pan puste pola przy cenach a system nie był na to przygotowany i Pana przepuścił dalej w procedurze.
Proszę pamiętać, że wykorzystywanie błedów w oprogramowaniu w celu uzyskania korzyści majątkowych w Pana przypadku wyłudzenia domeny też mija się z prawem.
Czekamy zatem na pozew z Pana strony."

Tylko dziwne, że te tzw. błędy w oprogramowaniu wisiały około 9 miesięcy i nie było pustych pól tylko "0".
W/g mnie tylko ośmieszają się i grają nieuczciwie lub brak im kompetencji w obsłudze swoich serwerów.
Swoją drogą poniosłem koszty SEO i inne na tej domenie. Resztę pozostawię bez komentarza, proponując uważać na nich.
dm

#2 vet0

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 88 postów
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Górliński

Napisany 22 listopad 2011 - 18:24

Nie wiem czy masz racje, czy nie, ale informacja przydatna.

Standartowa Odpowiedz Administratora:
"Dziwne... a u mnie dziala"

#3 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 18:35

Ciekawe, że na stronie ograniczają możliwość zakupu tylko dla firm z Polski. Z tego co mi wiadomo jest to niezgodne z prawem.

#4 komar07

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 17 grudzień 2011 - 13:42

Witam
Karol Jakubiuk się kłania, odpowiadam za obsługę klientów w HostingFirmowy.pl

Opisana przez Pana sytuacja rzeczywiście miała miejsce, szkoda tylko, ze wkleił Pan wybiórczo nasze odpowiedzi a nie wkleił Pan swojej korespondencji.

Z tym, że kompletnie nie rozumiem skąd wziął Pan promocję, w której kupując jedną domenę druga jest za darmo? Nigdy nie mieliśmy takie promocji.

Wykorzystał Pan chwilowy błąd naszego systemu do zamawiania, w momencie wprowadzenia domen .co można było je rejestrować natomiast nie była ustalona na nie cena stąd zarejestrował Pan domenę za 0zł (natomiast na stronie widniało puste pole z ceną - nie było żadnej wzmianki o kwocie = 0zł).

Poinformowaliśmy Pana o błędzie i wzięliśmy koszty rejestracji na siebie, a sam błąd został usunięty na następny dzień.
Teraz jest Pan wielce zdziwiony, że nie można przedłużyć domeny za 0zł - proszę pokazać mi firmę (oprócz Ery ;] ) w której takie rzeczy są możliwe - sami bardzo chętnie skorzystamy z takiej oferty.

W tym momencie próbuje Pan wymusić przedłużenie usługi za 0zł a do tego chce Pan wyłudzić koszty poniesione na "pozycjonowanie" rzekomej strony (http://panterka.co/) strasząc nas sądem.

Trochę pomyślunku Panie Dariuszu - a jak znajdzie pan firmę rejestrującą domeny za 0zł proszę podzielić się z nami tą informacją chętnie skorzystamy.

@elcct
Tu się Pan myli - nie jest to niezgodne z prawem - nie jesteśmy firmą świadczącą usługi publiczne - świadczymy usługi na terenie Polski i nasza oferta skierowana jest do firm Polskich. Sami możemy wybierać komu sprzedamy usługi, a komu nie - aż tak prawo polskie nie jest restrykcyjne.

A dla przykładu i naprzeciw wywodom o prawie Unii Europejskiej domeny np. .fr mogą rejestrować tylko obywatele francuscy (francuskie obywatelstwo) podobna sytuacja dotyczy domeny .ie (Irlandia)

Ten post był edytowany przez komar07 dnia: 17 grudzień 2011 - 13:44

#5 slasar

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 111 postów

Napisany 17 grudzień 2011 - 13:56

a propos domen francuskich : http://www.ovh.pl/domeny/dotfr.xml

#6 komar07

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 17 grudzień 2011 - 17:41

Rzeczywiście nie dawno uwolniono domenę .fr

#7 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 669 postów
  • Imię:Łukasz

Napisany 17 grudzień 2011 - 19:21

@komar07 - piszesz o błędzie w systemie i o jego wykorzystywaniu, ale jeśli było tak jak piszesz to równie dobrze autor tematu może Ciebie podać do sądu o wprowadzenie w błąd/niezgodność towaru z umową etc etc
Jeśli hosting w Polsce to tylko Castpol, a jeśli w Holandii/UK bez limitów to tylko Site5 - (a kod FREETRIAL przy zamówieniu na 1 miesiąc pozwala testować za darmo!).
Jeśli VPS'y to jedynie Ultimahost - VPS_50 - 50% rabatu na pierwszą płatność za serwer VPS.
Otrzymaj 100% więcej pieniążków z pierwszej wpłaty w e24cloud!

#8 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 17 grudzień 2011 - 19:24

To że był błąd w systemie to nie znaczy że nie było wszystko określone w regulaminie, hein?

#9 albertw

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • Imię:Albert

Napisany 18 grudzień 2011 - 02:38

Kupowałem dla znajomego domenę w tamtym roku ale się nie załapał mi się za 0 zł bo po 3 dniach koleś mówił mi o błędzie, dopłacie i nowa wartośc do zapłaty na fakturze z tego co pamiętam.

#10 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 18 grudzień 2011 - 03:17

ale jeśli było tak jak piszesz to równie dobrze autor tematu może Ciebie podać do sądu o wprowadzenie w błąd/niezgodność towaru z umową etc etc
Podać to może i do Ojca Dyrektora, ale czy coś z tego wyniknie...
Jak widać firma wywiązała się z zawartej umowy, pomimo, że była stratna.
Po prostu na tamtą chwilę rejestracja to 0zł, odnowienie niech i będzie, że też. Ale na obecną chwilę cennik się po prostu zmienił, no i nikt nie zmusza pana Alberta, żeby domenkę przedłużał...

Jak rok temu jabłka na straganie były po 2zł, to w tym roku też domagałeś się, że skoro rok temu były po 2, to i w tym też po 2 muszą być?

#11 komar07

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 19 grudzień 2011 - 11:08

@kafi
Dokładnie to samo przekazałem Panu Dariuszowi, jednak tej korespondencji już nie wkleił.

#12 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 669 postów
  • Imię:Łukasz

Napisany 19 grudzień 2011 - 12:16

Zobacz postkafi, o 18 grudzień 2011 - 03:17, powiedział:

Podać to może i do Ojca Dyrektora, ale czy coś z tego wyniknie...
Jak widać firma wywiązała się z zawartej umowy, pomimo, że była stratna.
Po prostu na tamtą chwilę rejestracja to 0zł, odnowienie niech i będzie, że też. Ale na obecną chwilę cennik się po prostu zmienił, no i nikt nie zmusza pana Alberta, żeby domenkę przedłużał...

Jak rok temu jabłka na straganie były po 2zł, to w tym roku też domagałeś się, że skoro rok temu były po 2, to i w tym też po 2 muszą być?

Faktycznie, nie doczytałem. Myślałem, że było napisane w momencie rozpoczęcia korzystania z oferty o tym, że jest 0zł, a potem nagle przy pierwszym przedłużeniu sobie urosło :-)
Jeśli hosting w Polsce to tylko Castpol, a jeśli w Holandii/UK bez limitów to tylko Site5 - (a kod FREETRIAL przy zamówieniu na 1 miesiąc pozwala testować za darmo!).
Jeśli VPS'y to jedynie Ultimahost - VPS_50 - 50% rabatu na pierwszą płatność za serwer VPS.
Otrzymaj 100% więcej pieniążków z pierwszej wpłaty w e24cloud!

#13 dariusz_iz

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 31 styczeń 2012 - 00:47

hehehehehe.... panie Karolu, pewnie już sam pan w to wierzy co pisze???

Może trochę wyprostuję: cytat"Poinformowaliśmy Pana o błędzie i wzięliśmy koszty rejestracji na siebie, a sam błąd został usunięty na następny dzień." --> Jeśli mnie poinformowaliście o błędzie to poproszę info kiedy i jak, oraz kopię tej informacji. Bo info takowe dopiero otrzymałem podczas próby wyjasniania zmiany ceny domeny po roku.
Prawidłowo pana zdanie powinno wyglądać tak: "Wzieliśmy koszty rejestracji na siebie, błąd zastał usunięty po 9 miesiącach, a pana poinformowaliśmy o błędzie po roku."
Jednocześnie piszę jeszcze raz dla tych co nie czytają ze zrozumieniem: Tylko dziwne, że te tzw. błędy w oprogramowaniu wisiały około 9 miesięcy i nie było pustych pól tylko "0".
Panie Karolu informuję pana że kupując u was domenę byłem zwykłym użytkownikiem waszego panela klienta, nie osobą która łamała zabezpieczenia aby osiągnąć jakiś zysk. Pisząc do mnie: Proszę pamiętać, że wykorzystywanie błedów w oprogramowaniu w celu uzyskania korzyści majątkowych w Pana przypadku wyłudzenia domeny też mija się z prawem Oskarżacie mnie jako złodzieja wyłudzającego domenę dostepną dla klienta w waszym "sklepie" za 0zł, czy to jest w/g pana ok???? Czy jako klient mam być wróżką i wiedzieć, że macie sklepik, który nie potraficie obsłużyć i nie wolno mi dotykać tego co oferujecie bez opłaty???? oraz, że oferta cenowa na przedłużenie to tylko nic nie warte zapewnienia??? Tylko w tej ofercie dziwne jest to, że dwie domeny i ich cena na przedłużenie była prawdą a ta *.co już nie.
Ja tu widzę jedno, daliście d**y a teraz przekręcacie tak aby było po słusznej linii firmy. Wystarczyło po moim pierwszym e-mailu pytajacym was o co w tym chodzi zwykłe "przepraszam, bo mieliśmy błędy". Nie poszanowaliście mnie jako klienta, dlatego straciliście moje dwie domeny. Stracicie i trzecią, bo nie chcę być waszym klientem. Miłego dnia p. Karolu.

@theqkash --> dobrze wcześniej myślałeś.

Ten post był edytowany przez dariusz_iz dnia: 31 styczeń 2012 - 00:48

#14 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 31 styczeń 2012 - 17:40

Zobacz postkomar07, o 17 grudzień 2011 - 13:42, powiedział:

@elcct
Tu się Pan myli - nie jest to niezgodne z prawem - nie jesteśmy firmą świadczącą usługi publiczne - świadczymy usługi na terenie Polski i nasza oferta skierowana jest do firm Polskich. Sami możemy wybierać komu sprzedamy usługi, a komu nie - aż tak prawo polskie nie jest restrykcyjne.

A dla przykładu i naprzeciw wywodom o prawie Unii Europejskiej domeny np. .fr mogą rejestrować tylko obywatele francuscy (francuskie obywatelstwo) podobna sytuacja dotyczy domeny .ie (Irlandia)

Niestety, ale nie mylę sie:

http://europa.eu/you...ng/index_en.htm

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników