Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.
Firma w Polsce, zus w UK
Firma w Polsce, zus w UK
Napisany 22 listopad 2011 - 12:52
Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.
Napisany 22 listopad 2011 - 13:02
Napisany 22 listopad 2011 - 13:21
Przeprowadź się do UK, znajdź pracę i masz po kłopocie.
| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |
| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |
Napisany 22 listopad 2011 - 13:25
www.mzone-net.eu, o 22 listopad 2011 - 13:21, powiedział:
Przeprowadź się do UK, znajdź pracę i masz po kłopocie.
Ostatnio widziałem ogłoszenie firmy hostingowej z UK, która szukała do pracy zdalnej pracownika z Polski
Napisany 22 listopad 2011 - 13:29
On chce pracować w UK tylko aby nie płacić ZUS, to co innego.
Ten post był edytowany przez www.mzone-net.eu dnia: 22 listopad 2011 - 13:30
| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |
Napisany 22 listopad 2011 - 15:03
Dex666, o 22 listopad 2011 - 12:52, powiedział:
Mam wrażenie, że to nie zadziała.
Zadałem kiedyś ZUSowi pytanie o podobną sprawę składek przy zatrudnieniu w Polsce i zagranicą (tylko wtedy nie chodziło o prowadzenie firmy, a zwykły etat i umowę zlecenie). Odnalazłem nawet maila z odpowiedzią, ale oszczędzę Szanownym WHTowcom wklejania całości ;-).
No w każdym razie wymowa (przynajmniej w tamtej konkretnej sprawie) była taka, że jeśli pracujesz tylko zagranicą to płacisz składki zagranicą. A jeśli pracujesz tutaj i tutaj (uważam, że prowadzenie firmy w Polsce pod to podejdzie) to ważne jest gdzie mieszkasz, a to z kolei definiują dyrektywy unijne. Liczy się w każdym razie nie gdzie mieszkasz "na papierze", ale gdzie faktycznie przebywasz przez większą część roku. Wszystko zakładając, że oba kraje są w UE.
Tak więc jeśli nie zamierzasz się przeprowadzić do UK, nic z tego - od firmy prowadzonej w Polsce wedle mojej interpretacji odpowiedzi ZUS - należą się składki na normalnych zasadach.
Przy czym te zasady są na tyle skomplikowane przy ubezpieczeniach międzynarodowych, że proponuję po prostu kontakt z ZUSem z opisaniem sytuacji. Na privie podam adres e-mail. Można też skontaktować się z ZUSem przez dowolny serwis społecznościowy (serio, serio). Odpowiadają sprawnie.
Ten post był edytowany przez alien dnia: 22 listopad 2011 - 15:06
Napisany 22 listopad 2011 - 16:09
Zatrudnienie nawet na najmniejszy etat w UK nie ma nic wspólnego z prowadzeniem przez Ciebie działalności gospodarczej. Nie rozumiem, co miałoby mieć wspólnego jedno z drugim, zwłaszcza jeśli mieszkasz w Polsce (tak wnioskuję).
Mieszkasz w Polsce - zakładasz firmę w Polsce i tam płacisz podatki, zusy.
Mieszkasz W UK - tutaj zakładasz firmę, tutaj płacisz podatki, ubezpieczenie itd.
Nie kombinuj. Kłamstwo ma krótkie nogi.
Napisany 22 listopad 2011 - 16:54
z tego co słyszałem da się takie coś zrobić, ponoć wielu taksówkarzy "pracuje" na Litwie, byle tylko się z zusu wypisać.
nie jestem pewien i pewnie nie tak łatwo to zrobić, ale ponoć skoro pracujesz w 2 krajach, to sam wybierasz ten w którym chcesz być ubezpieczony. A zus wiadomo, łatwo klientów się nie chce pozbyć...
Majka, może Ci to trudno zrozumieć ale sporo osób woli korzystać ze świadczeń Królowej niż naszego badziewia.
a co z tego wyjdzie w przyszłości to inny temat.
Ten post był edytowany przez Edart dnia: 22 listopad 2011 - 16:58
Najlepszy tani hosting stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...
Napisany 22 listopad 2011 - 17:17
a co z tego wyjdzie w przyszłości to inny temat.
No to się nie ma co dziwić, przecież w UK jest sama sielanka, zero kłopotów, raj na ziemi
A tak na poważnie, rozumiem ludzi którzy kombinują, w końcu Polska sama powoduje to, że ludzie zaczynają myśleć.
No ale co by było gdyby każdy zarejestrował się w UK nielegalnie i płacił National Contributions u królowej?
My i tak jesteśmy uważani za cwaniaków, nie tylko w UK.
Napisany 22 listopad 2011 - 17:21
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm
Napisany 22 listopad 2011 - 17:41
Edart, o 22 listopad 2011 - 16:54, powiedział:
No cóż, ZUSu muszę bronić ;-). Ich odpowiedź była bardzo rzeczowa, z cytowaniem dyrektyw unijnych, które te sprawy określają. Zatem myślę, że jest tak jak mówią. Nie wiem tylko czy między tymi dwoma sprawami jest pełna analogia.
Napisany 22 listopad 2011 - 17:43
to tak jakbyś się pytał radcy prawnego zatrudnionego w ubezpieczalni czy dobrze Ci odszkodowanie policzyli, hehe
Najlepszy tani hosting stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...
Napisany 22 listopad 2011 - 17:48
Proszę też pamiętać, że tropieniem fikcyjnej rzeczywistości zainteresowana jest też druga strona. Dex666 ubezpieczy się w UK, parę razy pójdzie do lekarza w Polsce, za którego rachunek NFZ wyśle na Wyspy i się ktoś zacznie zastanawiać dlaczego osoba mieszkająca w Wielkiej Brytanii tak często bywa u lekarza w Polsce.
Ale jeszcze raz podkreślę, niech ktoś się zapyta w ZUS jak to jest z DG, bo w moim zapytaniu był poruszany wyłącznie temat pracy / zlecenia.
Ten post był edytowany przez alien dnia: 22 listopad 2011 - 17:48
Napisany 22 listopad 2011 - 18:04
Polecam ci temat spółek offshore - szczególnie Saint Kitts i Nevis.
Jeżeli chodzi o praktykę to na wyspach Marshalla za rejestrację płaciłem koło 2000 euro (wraz z wszelkimi kosztami rejestracji i pierwszego roku działalności) w następnych latach zamyka się max w 4000 zł rocznie. Nawet uzyskanie obywatelstwa nie jest problemem.
Ten post był edytowany przez Devil dnia: 22 listopad 2011 - 18:52
Napisany 22 listopad 2011 - 21:52
Napisany 22 listopad 2011 - 22:08
Z tym, że jej właściciel jest etatowym pracownikiem jakiejś tam zagranicznej (czy to litewskiej, czy angielskiej) firmy, przez co w Polsce nie musi odprowadzać składek ZUS.
Napisany 22 listopad 2011 - 22:12
Jednak na to trzeba mieć trochę szczęścia, w USA jest wiele tanich hostingów oferujących "okazyjne" serwery, tylko czekają aż podasz numer karty, założysz subskrypcję itp.
My Polacy słyniemy z kombinacji i znajdowania różnych kruczków prawnych. W każdym kraju są takie osoby, nie ma to znaczenia czy to Polska, chiny czy UK< wszyscy kombinują, Polacy robią to po prostu na większą skalę.
Jak VCR napisał łatwo to obejść i kto będzie chciał na pewno sobie poradzi, ja nie jestem jednak zwolennikiem dawania takich informacji na publicznym forum.
Napisany 22 listopad 2011 - 22:24
Wg. tamtego prawa nie trzeba podawać adresu rejestracji firmy. Więc rozliczasz się przez Marshalle a dane masz Polskie
Ten post był edytowany przez Devil dnia: 22 listopad 2011 - 22:27
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników