Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Firma w Polsce, zus w UK

35 odpowiedzi na ten temat

Firma w Polsce, zus w UK

#1 Dex666

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 12:52

Witam, czy ktoś z Was ma doświadczenie w takiej formie prowadzenia działalności gosp. ? Z tego co się dowiedziałem, jeśli zostanę zatrudniony w UK (nawet w najmniejszym wymiarze etatu) nie będę musiał płacić w polsce składek zdrowotnych oraz ubezpieczeniowych.

Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.

Użytkownik nie zgadza się na otrzymywanie ofert od firm.

#2 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3128 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 22 listopad 2011 - 13:02

U nas też coś takiego możesz zrobić. Inna sprawa, że pracodawca wysysa energię i czas tak skutecznie, by już na rozkręcenie własnego biznesu nie było siły : )

#3 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 22 listopad 2011 - 13:21

Z tego co się dowiedziałem, jeśli zostanę zatrudniony w UK (nawet w najmniejszym wymiarze etatu)
I będziesz dojeżdżał samolotem na 5 rano do pracy? Przecież to o czym piszesz jest zwykłym kombinowaniem i omijaniem systemu.

Przeprowadź się do UK, znajdź pracę i masz po kłopocie.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#4 slasar

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 111 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 13:25

Zobacz postwww.mzone-net.eu, o 22 listopad 2011 - 13:21, powiedział:

I będziesz dojeżdżał samolotem na 5 rano do pracy? Przecież to o czym piszesz jest zwykłym kombinowaniem i omijaniem systemu.

Przeprowadź się do UK, znajdź pracę i masz po kłopocie.

Ostatnio widziałem ogłoszenie firmy hostingowej z UK, która szukała do pracy zdalnej pracownika z Polski ;)

#5 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 13:29

Nie oferujemy zatrudnień na lewo, jeśli o to Ci chodzi.

On chce pracować w UK tylko aby nie płacić ZUS, to co innego. :)

Ten post był edytowany przez www.mzone-net.eu dnia: 22 listopad 2011 - 13:30

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

#6 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów
  • Firma:Vbiz.pl

Napisany 22 listopad 2011 - 15:03

Witam,

Zobacz postDex666, o 22 listopad 2011 - 12:52, powiedział:

Witam, czy ktoś z Was ma doświadczenie w takiej formie prowadzenia działalności gosp. ? Z tego co się dowiedziałem, jeśli zostanę zatrudniony w UK (nawet w najmniejszym wymiarze etatu) nie będę musiał płacić w polsce składek zdrowotnych oraz ubezpieczeniowych.

Mam wrażenie, że to nie zadziała.
Zadałem kiedyś ZUSowi pytanie o podobną sprawę składek przy zatrudnieniu w Polsce i zagranicą (tylko wtedy nie chodziło o prowadzenie firmy, a zwykły etat i umowę zlecenie). Odnalazłem nawet maila z odpowiedzią, ale oszczędzę Szanownym WHTowcom wklejania całości ;-).

No w każdym razie wymowa (przynajmniej w tamtej konkretnej sprawie) była taka, że jeśli pracujesz tylko zagranicą to płacisz składki zagranicą. A jeśli pracujesz tutaj i tutaj (uważam, że prowadzenie firmy w Polsce pod to podejdzie) to ważne jest gdzie mieszkasz, a to z kolei definiują dyrektywy unijne. Liczy się w każdym razie nie gdzie mieszkasz "na papierze", ale gdzie faktycznie przebywasz przez większą część roku. Wszystko zakładając, że oba kraje są w UE.

Tak więc jeśli nie zamierzasz się przeprowadzić do UK, nic z tego - od firmy prowadzonej w Polsce wedle mojej interpretacji odpowiedzi ZUS - należą się składki na normalnych zasadach.

Przy czym te zasady są na tyle skomplikowane przy ubezpieczeniach międzynarodowych, że proponuję po prostu kontakt z ZUSem z opisaniem sytuacji. Na privie podam adres e-mail. Można też skontaktować się z ZUSem przez dowolny serwis społecznościowy (serio, serio). Odpowiadają sprawnie.

Ten post był edytowany przez alien dnia: 22 listopad 2011 - 15:06

#7 Majka

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 47 postów
  • Imię:Beata

Napisany 22 listopad 2011 - 16:09

Zatrudnienie nawet na najmniejszy etat w UK nie ma nic wspólnego z prowadzeniem przez Ciebie działalności gospodarczej. Nie rozumiem, co miałoby mieć wspólnego jedno z drugim, zwłaszcza jeśli mieszkasz w Polsce (tak wnioskuję).
Mieszkasz w Polsce - zakładasz firmę w Polsce i tam płacisz podatki, zusy.
Mieszkasz W UK - tutaj zakładasz firmę, tutaj płacisz podatki, ubezpieczenie itd.
Nie kombinuj. Kłamstwo ma krótkie nogi.
| MZone Group | Serwery wirtualne od 5 złotych/m-c (UK oraz PL)| Serwery Reseller od 30 zł/m-c | Serwery VPS już od 20 zł/m-c |

#8 Edart

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 880 postów
  • Firma:FHU EDART

Napisany 22 listopad 2011 - 16:54

alien, skoro pytałeś w zusie to innej odpowiedzi się nie mogłeś spodziewać Dodany obrazek

z tego co słyszałem da się takie coś zrobić, ponoć wielu taksówkarzy "pracuje" na Litwie, byle tylko się z zusu wypisać.
nie jestem pewien i pewnie nie tak łatwo to zrobić, ale ponoć skoro pracujesz w 2 krajach, to sam wybierasz ten w którym chcesz być ubezpieczony. A zus wiadomo, łatwo klientów się nie chce pozbyć...

Majka, może Ci to trudno zrozumieć ale sporo osób woli korzystać ze świadczeń Królowej niż naszego badziewia.
a co z tego wyjdzie w przyszłości to inny temat.

Ten post był edytowany przez Edart dnia: 22 listopad 2011 - 16:58

Najlepszy tani hosting
stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...

#9 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 17:17

Majka, może Ci to trudno zrozumieć ale sporo osób woli korzystać ze świadczeń Królowej niż naszego badziewia.
a co z tego wyjdzie w przyszłości to inny temat.

No to się nie ma co dziwić, przecież w UK jest sama sielanka, zero kłopotów, raj na ziemi ;)

A tak na poważnie, rozumiem ludzi którzy kombinują, w końcu Polska sama powoduje to, że ludzie zaczynają myśleć.
No ale co by było gdyby każdy zarejestrował się w UK nielegalnie i płacił National Contributions u królowej?
My i tak jesteśmy uważani za cwaniaków, nie tylko w UK.

#10 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 22 listopad 2011 - 17:21

Bo dla UK to czysty zysk.. ubezpieczenia, podatki.. A w polsce wydaje sie żondofi, że jak podniesie składki i podatki to będą mieć więcej kasy. Ale na krótką mete, bo znowu więcej osób ucieknie
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#11 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 17:41

Zobacz postEdart, o 22 listopad 2011 - 16:54, powiedział:

alien, skoro pytałeś w zusie to innej odpowiedzi się nie mogłeś spodziewać Dodany obrazek

No cóż, ZUSu muszę bronić ;-). Ich odpowiedź była bardzo rzeczowa, z cytowaniem dyrektyw unijnych, które te sprawy określają. Zatem myślę, że jest tak jak mówią. Nie wiem tylko czy między tymi dwoma sprawami jest pełna analogia.

#12 Edart

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 880 postów
  • Firma:FHU EDART

Napisany 22 listopad 2011 - 17:43

celowo wybrali takie dyrektywy które im pasują ;)
to tak jakbyś się pytał radcy prawnego zatrudnionego w ubezpieczalni czy dobrze Ci odszkodowanie policzyli, hehe

Najlepszy tani hosting
stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...

#13 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 17:48

Wiesz co, ale to nie jest kwestia wyboru, bo dyrektywy są dość jednoznaczne. A ZUS nie jest radcą prawnym, tylko instytucją państwową.
Proszę też pamiętać, że tropieniem fikcyjnej rzeczywistości zainteresowana jest też druga strona. Dex666 ubezpieczy się w UK, parę razy pójdzie do lekarza w Polsce, za którego rachunek NFZ wyśle na Wyspy i się ktoś zacznie zastanawiać dlaczego osoba mieszkająca w Wielkiej Brytanii tak często bywa u lekarza w Polsce.

Ale jeszcze raz podkreślę, niech ktoś się zapyta w ZUS jak to jest z DG, bo w moim zapytaniu był poruszany wyłącznie temat pracy / zlecenia.

Ten post był edytowany przez alien dnia: 22 listopad 2011 - 17:48

#14 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 506 postów
  • Firma:Rackspace.com
  • Imię:Kamil

Napisany 22 listopad 2011 - 18:04

Emerytura, Państwo, podatki - po co ? Dodany obrazek Więcej samemu w życiu na starość odłożysz niż masz liczyć na Państwo. Przepraszam za moje poglądy - ale w Polsce nigdy w życiu po doświadczeniach nie otworzę biznesu.

Polecam ci temat spółek offshore - szczególnie Saint Kitts i Nevis.

Jeżeli chodzi o praktykę to na wyspach Marshalla za rejestrację płaciłem koło 2000 euro (wraz z wszelkimi kosztami rejestracji i pierwszego roku działalności) w następnych latach zamyka się max w 4000 zł rocznie. Nawet uzyskanie obywatelstwa nie jest problemem.

Ten post był edytowany przez Devil dnia: 22 listopad 2011 - 18:52

#15 vcr

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 21:52

Panowie i Panie kiedyś interesowałem się tym tematem z wiadomego powodu. Sprawa wygląda tak iż osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą i dodatkowo zatrudniona na etacie (pełny etat) jest zwolniona z opłacania składek społecznych, z działalności opłaca tylko składkę zdrowotną. Dodatkowo pracując na etacie musi mieć jakąś minimalną kwotę podstawy do obliczenia składki (odpowiednią ilość kasy w umowie). To tyle odnośnie Polski. Sprawa z Anglią czy Litwą ma się podobnie tylko, że za granica Dodany obrazek. W Polsce jest wiele firm oferujących usługi tego typu. Wystarczy wpisać w google hasło "mały zus" lub "optymalizacja zus". Rejestrują przedsiębiorce jako pracownika etatowego za granica i w ten sposób jest on zwolniony z płacenia ZUS w Polsce. Ciekawe jest to, że rejestrując się na Litwie nie trzeba się ruszać z Polski, wszystko załatwia pośrednik. Jeśli chodzi o Anglię to trzeba było lecieć tam raz żeby osobiście coś podpisać. Za to oczywiście co miesiąc pośrednik pobiera kasę. Z tego co wyliczyłem to można w ten sposób zaoszczędzić połowę kasy, którą wpłacamy co miesiąc do ZUS, czyli ok 400 do 500 zł. Sposób niby legalny choć wiosną tego roku słyszałem (więc to co pisze należy potraktować jako plotkę), że ZUS ma zacząć to jakoś kontrolować. Jak, to nie mam pojęcia.

#16 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 22 listopad 2011 - 22:00

Tylko pozostaje pytanie jak w przypadku otwierania hostingu (przy uczciwych zamiarach i bez robienia rolki na klientach) klienci będą widzieć taki egzotyczny adres. Na plus czy na minus.

#17 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 22:08

Klienci go nie będą widzieć. Bo firma jest polska, w Polsce płaci podatki.

Z tym, że jej właściciel jest etatowym pracownikiem jakiejś tam zagranicznej (czy to litewskiej, czy angielskiej) firmy, przez co w Polsce nie musi odprowadzać składek ZUS.

#18 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 22 listopad 2011 - 22:12

W tej chwili chyba to nie ma znaczenia jaki jest adres w kontakcie, jednak o ile jest to Europa. Jak widzę na stronie adres z Malezji to trochę obawiam się jakikolwiek zakupów w takim sklepie.

Jednak na to trzeba mieć trochę szczęścia, w USA jest wiele tanich hostingów oferujących "okazyjne" serwery, tylko czekają aż podasz numer karty, założysz subskrypcję itp.

My Polacy słyniemy z kombinacji i znajdowania różnych kruczków prawnych. W każdym kraju są takie osoby, nie ma to znaczenia czy to Polska, chiny czy UK< wszyscy kombinują, Polacy robią to po prostu na większą skalę.

Jak VCR napisał łatwo to obejść i kto będzie chciał na pewno sobie poradzi, ja nie jestem jednak zwolennikiem dawania takich informacji na publicznym forum.

#19 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 506 postów
  • Firma:Rackspace.com
  • Imię:Kamil

Napisany 22 listopad 2011 - 22:24

Oj Panowie Dodany obrazek - można mieć wirtualne biura za kilka euro w całej Europie - więc w zakładce pojawia się 5 adresów w Europie - to chyba jeszcze lepiej wzbudza zaufanie Dodany obrazek A podatki rozliczane są na wyspach Marshalla.

Wg. tamtego prawa nie trzeba podawać adresu rejestracji firmy. Więc rozliczasz się przez Marshalle a dane masz Polskie :)

Ten post był edytowany przez Devil dnia: 22 listopad 2011 - 22:27

#20 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 22 listopad 2011 - 22:58

Ale skąd te dane Polskie, swoje osobiste czy jak ?

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników