Potrzebuję zasięgnąć porady specjalistów. Otóż do stycznia mam czas, żeby przenieść stronę mojej firmy na polski serwer. Stworzenie strony etc. nie zajmie mi problemu, ale nigdy w życiu nie tworzyłem poczty firmowej i teraz zaczynają się schody.
Załóżmy że wykupię np ten pakiet (poczta+domena+strona www):
http://www.1and1.pl/...39B7.TCpfix142a >>>pakiet standard
Pojemność skrzynki meilowej to 2gb, a w mojej firmie przychodzą nieraz meile, o załącznikach 800mb i te 2gb "starczyłyby" na nie więcej niż 3 miesiące, a meile przechowywane są na komputerach przez minimm rok, a nieraz i dłużej. Wiem że takie pliki w załącznikach powinno się wrzucać na odpowiednie serwery, ale powiedzcie to klientom
Przechodząc do sedna sprawy jakby to zrobić, w miarę tanim kosztem, aby zachować firmowego meila np kowalski@tesco.pl, a skrzynka meilowa jednego konta miała pokaźny rozmiar (ok25gb, myślę że starczy na rok). Jest możliwość automatycznego archiwizowania meili np co kwartał na osobny serwer, a lepiej dysk firmowy, żeby wszystkie osoby w biurze miały do tych meili dobry dostęp. A może zwiększenie pojemności 1 skrzynki meilowej (np z tej oferty co wyżej), do pojemności dyskowej która tam jest napisana. Możliwe że piszę jakieś bzdury, ale w tych sprawach orientuję się bardzo słabo. Prosiłbym o jakieś dobre rozwiązania mojego problemu, bo ta poczta mnie trzyma, a ja nie mam pomysłu na nią.
Pozdrawiam i z góry wielkie dziękuję za odpowiedź.
PS
Jeżeli zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie, ale już mam taki mętlik w głowie
Ten post był edytowany przez miedziu dnia: 21 listopad 2011 - 11:56