Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Druga marka

firma marka

23 odpowiedzi na ten temat

Druga marka

#1 Misiek08

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 275 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 19:39

Chciałem Was się zapytać co można zrobić w pewnej hipotetycznej sytuacji.

Mam firmę, kolega chce otworzyć hosting kont WWW. W jaki sposób ma na swojej stronie umieścić dane mojej firmy i nazwę marki, żeby wszystko było legalnie.
Czy wystarczy napisać:

Właścicielem marki asdqwe.pl jest
Nazwa firmy
Właściciel
Ul. Kwiatowa 14
00-000 Warszawa

?

Użytkownik zgadza się na otrzymywanie propozycji od użytkowników oraz ofert od firm (oferty wysyłane nie z kont firmowych będą usuwane).

#2 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3654 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 19 listopad 2011 - 19:45

A będziesz płacił za niego podatki? Przecież faktury będą wystawiane przez Twoją firmę.

Takie dane oczywiście możesz umieścić na jego stronie, ale On będzie i tak nielegalnie "pracował" w firmie.
Pamiętaj też, że cokolwiek się stanie pod jego marką, Ty jako firma za to odpowiadasz.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#3 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1765 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 19 listopad 2011 - 19:47

Zobacz postMisiek08, o 19 listopad 2011 - 19:39, powiedział:

Czy wystarczy napisać:?
Nie wystarczy. Masz "wbite" odpowiednie PKD w swojej DG?

#4 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stecki

Napisany 19 listopad 2011 - 19:47

W zakładce kontakt oraz w regulaminie podajesz dane rejestrowe firmy i wszystko powinno być dobrze :) oczywiście samą domenę rejestrujesz jako firma.
http://wklej.se/ - Wrzuć tekst/kod i podziel się nim z innymi :) Kolorowanie składni, ustawianie hasła, przyjazny adres...

#5 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 19 listopad 2011 - 20:01

Odpowiednie PKD (6311Z), odpowiednie informacje na stronie oraz w regulaminach, wszystkie płatności oraz podatki rozliczane przez Twoją firmę, pełną odpowiedzialność za działania tej marki oczywiście też ponosi Twoja firma. A kolegę możesz zatrudnić jako pracownika swojej firmy bądź stworzyć z nim spółkę (ale to już jest zmiana formy prawnej, czyli całkiem inna bajka).

GolGraf - usługi różne

#6 Misiek08

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 275 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 20:02

Wbite do PKD jest wszystko co potrzeba do prowadzenia takich usług, faktury wystawiam ja jeśli ktoś poprosi, podatki też przeze mnie.

Chodzi tutaj o wykluczenie płacenia za samą firmę ZUSu.

#7 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 19 listopad 2011 - 20:04

Składki i tak będziesz musiał za zatrudnionego pracownika odprowadzać. A jak kolega będzie pracował "na czarno" to licz się z tym, że wpadnie Ci kontrola z PIPy i dowali karę ;)

GolGraf - usługi różne

#8 Misiek08

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 275 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 20:06

Jasne, dzięki za odpowiedzi.

#9 tym

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 767 postów
  • Firma:DG

Napisany 19 listopad 2011 - 20:15

Zobacz postd.v, o 19 listopad 2011 - 20:04, powiedział:

Składki i tak będziesz musiał za zatrudnionego pracownika odprowadzać. A jak kolega będzie pracował "na czarno" to licz się z tym, że wpadnie Ci kontrola z PIPy i dowali karę Dodany obrazek

rotfl... ale że co, śledzą konto/przekaz pieniędzy wszystkich osób w PL? Nie bądź śmieszny. Jak ktoś nie zgłosi, oni będą mieć to gdzieś.
Szukasz ciekawych ofert serwerów VPS? Sprawdź na www.kuptanioserwer.pl
Masz problem z serwerem? Szybka reakcja, najlepsze rozwiązania, dobre ceny, faktura VAT. Kontakt PW.

#10 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 20:22

Zawsze się znajdzie jakiś "życzliwy" .. Dodany obrazek

Ten post był edytowany przez www.mzone-net.eu dnia: 19 listopad 2011 - 20:22

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

#11 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1765 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 19 listopad 2011 - 20:22

Zobacz postMisiek08, o 19 listopad 2011 - 20:02, powiedział:

faktury wystawiam ja jeśli ktoś poprosi
a jak nie poprosi to na lewo? ;D

Zobacz postMisiek08, o 19 listopad 2011 - 20:02, powiedział:

Chodzi tutaj o wykluczenie płacenia za samą firmę ZUSu.
za firmę? chyba za tamtą osobę co będzie "po cichu" sie tym zajmowała w twoim imieniu.

#12 Misiek08

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 275 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 20:30

Kolega musiałby zakładać działalność i płacić dodatkowo 900 zł (czy tam koło 850) miesięcznie.

Z fakturami chodziło o wysyłanie, elektroniczne byłyby z automatu.

#13 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 20:37

No ale na tym polega prowadzenie firmy, jakby to było jakby byłą jedna firma i milion hostingów w sieci?

Uruchomienie firmy to są koszty, nie zawsze można to obejść.
Jeśli to nie Twój biznes, to akurat Ty na tym stracisz, nie Twój kolega.

#14 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 19 listopad 2011 - 20:51

Zobacz postMaq, o 19 listopad 2011 - 19:47, powiedział:

oczywiście samą domenę rejestrujesz jako firma.
To nie jest żaden wymóg.

Zobacz postMisiek08, o 19 listopad 2011 - 20:30, powiedział:

Kolega musiałby zakładać działalność i płacić dodatkowo 900 zł (czy tam koło 850) miesięcznie
Przez pierwsze dwa lata masz zniżke na pierwszą działalność.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#15 Misiek08

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 275 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 21:23

Przez pierwsze 2 lata ok. 350zł, jednak kolega miał firmę 2 lata temu, co go dyskwalifikuje ze zniżek.

Czy ja na tym stracę? To już mój problem, ale raczej narzekać nie będę, bo za siebie zapłaci to co będzie musiał.

#16 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 19 listopad 2011 - 21:40

Czemu tak bardzo chcecie go zniechęcić? Tylko nie mówcie ze nie Dodany obrazek

#17 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 21:55

Maq, o 19 listopad 2011 - 19:47, powiedział:
oczywiście samą domenę rejestrujesz jako firma.
To nie jest żaden wymóg.
Może i nie jest to wymóg, ale tak wygląda bardziej profesjonalnie, jakbym zobaczył że hostingodawca ma domenę zarejestrowaną na osobę fizyczną od razu bym pomyślał że to krzak, a po drugie to rejestrując domenę na firmę możesz wrzucićją w koszty i odliczyć VAT Dodany obrazek

@mSurf.eu - takie pytania niezbyt dobrze świadczą o osobie która chce zacząć sprzedawać usługi hostingowe, tym bardziej jak już się prowadzi firmę, a nie wie się podstawowych rzeczy.

A tak w ogóle to jeszcze sprawdź czy przypadkiem marka którą chcecie użyć nie jest przypadkiem zarejestrowana jako znak zastrzeżony :)

Przez pierwsze 2 lata ok. 350zł, jednak kolega miał firmę 2 lata temu, co go dyskwalifikuje ze zniżek.

Czy ja na tym stracę? To już mój problem, ale raczej narzekać nie będę, bo za siebie zapłaci to co będzie musiał.
Skoro miał już firmę, to wie jak to działa. SKoro ma pomysł na biznes to czemu samemu nie otworzy ponownie działalności gospodarczej samemu, zamiast Ciebie w to wciągać? Niezbyt mi to ładnie pachnie z jego strony.
Jest nawet takie powiedzenie: Mówiły jaskółki że nie dobre są spółki.
Dodany obrazek

Ten post był edytowany przez Maq dnia: 19 listopad 2011 - 21:58

http://wklej.se/ - Wrzuć tekst/kod i podziel się nim z innymi :) Kolorowanie składni, ustawianie hasła, przyjazny adres...

#18 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 19 listopad 2011 - 22:18

Zobacz postMaq, o 19 listopad 2011 - 21:55, powiedział:

Może i nie jest to wymóg, ale tak wygląda bardziej profesjonalnie, jakbym zobaczył że hostingodawca ma domenę zarejestrowaną na osobę fizyczną od razu bym pomyślał że to krzak, a po drugie to rejestrując domenę na firmę możesz wrzucićją w koszty i odliczyć VAT Dodany obrazek
Piszesz jakby z tego odliczenia miało być 1500 zeta vatu, a jest 15 Dodany obrazek Np ja mam wszystkie swoje domeny na siebie, nie na firmę.
Taka rejestracja może wyglądać bardziej profesjonalnie, ale z profesjonalizmem firmy nie ma nic wspólnego
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#19 Misiek08

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 275 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 22:50

W pierwszym poście napisałem przecież:

w pewnej hipotetycznej sytuacji.
Sytacja taka nie ma miejsca w rzeczywistości, jednak może się wydarzyć za około pół roku i chcę być przygotowany na taką ewentualność.

#20 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów

Napisany 19 listopad 2011 - 22:54

Wpisujesz w koszty i dodatkowe pare złotych zyskasz ;p bo obniżysz podstawę do opodatkowania :)
Gdy domena zarejestrowana jest na firmę nadaje to powagi, nie wiem, ale mi to działa akurat na wyobrażnie i widząc rzeczy dla niektórych które mogą się wydawać szczegółami/błachostkami, śpię spokojniej, wygląda poważniej :) Ale oczywiście nie zawsze co ładnie wygląda okazuje się dobre, czy też odwrotnie.

Ja zawsze przed podpisaniem czegoś ważniejszego czytam dokładnie umowy itp., w zeszłym tygodniu trochę ludzie się na mnie powkurzali ;p, jak się za mną utworzyła w Banku kolejka, bo znalazłem nieścisłóśc w umowie :), wyjaśniali to dobre 1,5 godziny i jak się okazało miałem rację, bo na umowie ubezpieczenia widniał inny podmiot aniżeli w OWU :) Bo w międzyczasie zmienili partnera, ale zapomniało im się pozmieniać wzory wszystkich papierów.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników