Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Serwery dedykowane od ~300 zł

Oferta specjalna dla WHT

26 odpowiedzi na ten temat

Serwery dedykowane od ~300 zł

#21 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1765 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 18 listopad 2011 - 19:53

Paweł & Patryk: pytajcie elcct (w sumie wam odpowiedział) bo chyba nie zrozumieliście mojej ironi skoro mnie sie pytacie ;)

#22 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2029 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 18 listopad 2011 - 20:12

Ja tam żadnej ironii nie widzę ...
.

#23 UnixStorm.org

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 262 postów
  • Firma:Unix Storm
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Gottlieb

Napisany 18 listopad 2011 - 20:29

Zobacz postwww.ionic.pl, o 18 listopad 2011 - 19:06, powiedział:

Zdefiniuj co to jest dysk serwerowy a co nie Dodany obrazek to raz a dwa 90% firm daje kadłubek della / hp / etc. a stuff typu ram, dyski jak leci,
wiec nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
Przykład z brzegu:
Dysk desktopowy: SEAGATE Barracuda 7200 3.5" 500GB 16MB cache - 332 zł netto
Dysk serwerowy: Server SEAGATE Constellation ES 3.5" 500GB 32MB cache - 415 zł netto

@Unixstorm
wcale nie powiedziane że dobry pecet / supermicro / intel / lga 1155
będzie pracować stabilniej i wydajniej niż przechodzony bądź leżakowany dual core xeon z 1q2007r (Intel Xeon E5345)
Owszem, nie jest powiedziane, że działał gorzej, ale nie jest też powiedziane, że będzie działał lepiej.
Pawle, z całym szacunkiem, ale chyba ta dyskusja nie jest zbyt obiektywna bo Ty oferujesz sprzęt pecetowy, a my wyłącznie serwerowy, więc każdy będzie miał swoje "racje".
Podajesz rok produkcji procesora, ale nie bierzesz pod uwagę, że oferowane procesory w przytaczanych przez Was komputerach też nie mają "bieżącej" daty produkcji.
Poza tym... 2m ode mnie w tej chwili leży jeden nasz stary Dell (obecnie nieużywany), który ma już prawdopodobnie około 10 lat. Przepracował sporo i nigdy nie miał żadnej awarii. Nawet dyski SCSI są tam od nowości, bez żadnych błędów. Serio, dla mnie mówienie, że pecety wytrzymują wydajnościowo i "awaryjnie" tyle samo co serwery typu Dell, IBM, Sun, itp - jest delikatnie mówiąc niepoważne.

Zobacz postelcct, o 18 listopad 2011 - 19:48, powiedział:

W istocie, dysk który posiadam w OVH EQ jest to Hitach, mutacje najnowszej serii Deskstar 3K3000 - a strona producenta mówi, że jest on przystosowany do ciągłej pracy (http://www.hitachigs...deskstar-7k3000). Na pewno taki dysk jest lepszy od kilkuletniego "serwerowego" SATA, jeśli chodzi o transfer itd.
Dyski Deskstar to są właśnie dyski przeznaczone do użytku desktopowego. Hitachi robi osobne modele dla serwerów.
Co więcej - kiedyś wsadziliśmy Deskstary do jednego z serwerów backupowych na próbę (jakieś 2x tańsze były). Wrzucane na nie były kopie plików rsynciem, miliony plików. Po 2-3 dniach musieliśmy je wymienić bo nie dość, że kompletnie nie wyrabiały, co nawet potrafiły się zatrzymywać przy rsyncowaniu na tyle długo, że prowadziło to do awarii systemu plików bądź ich "odłączenia" przez system.

Serwerowy bym powidział to taki, który jest przystosowany do ciągłej pracy. WD Green SATA są montowane, jak sobie zamówisz dysk USB 2TB (swoją drogą mam ten dysk u siebie w komputerze jako backup i działa szybciej niż mój 3 letni 7200 Samsunga).
Modele serwerowe mają inne oznaczenia i ceny również dość zauważalnie odbiegające od wersji desktopowych (pomijając już np. 2x większy cache w większości przypadków).

Sprzęt z 2007 (4 lata!) teoretycznie już powinien zapracować na siebie i dać jakiś zysk. Oferowanie go w cenie podobnej do sprzętu kilka lat nowszego to trochę nieładne według mnie i źle świadczy o firmie. Nawet na reklamie nie jest napisane o jaki Xeon chodzi - mało zorientowany klient, może pomyśleć że to coś dobrego...

Powtarzam po raz kolejny - oferujemy również serwery nowe, prosto od producenta, o wartości kilkanaście razy przewyższającej te z oferty "specjalnej", ale ich cena jest też zupełnie inna.
Tutaj podaliśmy ofertę "tanich" rozwiązań i nikt nie pisze, że właśnie zostały odebrane z fabryki.
Dla mnie źle świadczy o firmie sprzedawanie pecetów za kilkaset zł mówiąc, że to są "serwery". Chyba więc trochę się zagalopowałeś w swojej wypowiedzi.

W pełnej ofercie na naszej stronie są wyszczególnione modele procesorów, ale to nie jest sztywna sprawa - jeśli ktoś chce inny to indywidualnie taki zamawiamy i montujemy. Poza tym... sprawdź proszę datę produkcji też pozostałych procesorów z przytaczanych PC bo nie jest to niestety 2011 rok (i5 np. są od 2009 roku)...

Powtarzając więc po raz kolejny - oferujemy serwer, a nie peceta. Do tych serwerów dajemy sprzętowy kontroler RAID, serwerowe dyski, podwójne zasilacze, gwarancje SLA i profesjonalną lokalizację, a nie ciemny pokój, którego nikt poza właścicielem nie widział.

A.. i odnośnie Waszych wątpliwości... Dyski wstawiane do tych serwerów są nowe, a nie używane, więc dywagacje na temat porównania wątpliwej jakości, używanych, pecetowych dysków SATA (w dodatku bez RAIDa) do tego, co oferujemy w podanych konfiguracjach chyba można zakończyć.

PS. W niektórych własnych serwerach mamy jeszcze pracujące dyski SATA, które chodzą bez przerw od prawie 4 lat. Przy desktopach nie zdążyło mi się, aby jakikolwiek dysk SATA wytrzymywał u mnie więcej niż 2 lata ciągłej pracy. O grzejących się procesorach pecetowych po dłuższym użytkowaniu nie wspominając...
Konta WWW/SSH, Konta Reseller, Serwery VPS, Outsourcing.
michal.gottlieb@unixstorm.org, tel.: 76 729-36-43, www.unixstorm.org
Unix Storm - Michał Gottlieb, ul. Muzyczna 10, 59-400 Jawor, REGON: 020604248, NIP: PL 6951450898  

#24 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 18 listopad 2011 - 20:38

Pawle, z całym szacunkiem, ale chyba ta dyskusja nie jest zbyt obiektywna bo Ty oferujesz sprzęt pecetowy, a my wyłącznie serwerowy, więc każdy będzie miał swoje "racje".
Ale chyba nie wydaje Ci sięże my mamy w ofercie wyłącznie serwery na podstawkach pc ?
stoi po szafach od lenovo na sasach po delle czy hp z dwoma xeonami 5620 etc ...

Pomijając inne serwery z Waszej i naszej oferty należy obiektywnie przyznać - że troszkę lepiej wypada intel xeon e-3 12xx niż dual core xeon Dodany obrazek A i system montażu / chłodzenia chętnie Ci kiedyś zademonstruję jak skończymy klepać serię serwerów od a z zaprojektowaną przez nas (montaż odpowiednio dobranych podzespołów + obudowy na zamówienie wraz z systemami mocowania i chłodzenia w rack). Serio nie chodzi o to by postawić 10 pecetów w ciemnym pokoju i biegać co 15 minut i coś wymieniać ;)

Ten post był edytowany przez www.ionic.pl dnia: 18 listopad 2011 - 20:45

Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#25 UnixStorm.org

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 262 postów
  • Firma:Unix Storm
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Gottlieb

Napisany 18 listopad 2011 - 20:48

Zobacz postwww.ionic.pl, o 18 listopad 2011 - 20:38, powiedział:

Ale chyba nie wydaje Ci sięże my mamy w ofercie wyłącznie serwery na podstawkach pc ?
stoi po szafach od lenovo na sasach po delle czy hp z dwoma xeonami 5620 etc ...
Nie twierdzę, że macie tylko PC, ale takie też (głównie) oferujecie, więc logicznym jest, że będziesz takich rozwiązań bronił i wcale mnie to nie dziwi. Powiesz mi za to, że uważasz za lepsze rozwiązanie oferowanie profesjonalnie usług (np. webhostingowych) na pecetach zamiast na sensowych serwerach?
Ja raczej aż tak odważny nie jestem, aby na takim sprzęcie oferować sensowne usługi, za które mam ręczyć pisemnym SLA.
Stąd też od zawsze korzystamy wyłącznie z serwerów (pod własne usługi głównie nowe IBMy), pod dzierżawy - takie jakie klient wybierze.

Pomijając inne serwery z Waszej i naszej oferty należy obiektywnie przyznać - że troszkę lepiej wypada intel xeon e-3 12xx niż dual core xeon Dodany obrazek
Problem w tym, że ja nie twierdzę, że te procesory będą wydajniejsze. Twierdzę, że usługa jako całość jest pewniejsze, stabilniejsza, mniej awaryjna i jesteśmy w stanie zagwarantować dla niej wyższe SLA. Dla niektórych jest to ważniejsze niż moc przerobowa procesora.

No i jak pisałem - jeśli ktoś potrzebuje mocniejszy serwer to takie też mamy, tylko nie w cenie 300 zł netto. Każdy, kto korzystał kiedykolwiek np. naszych kont WWW/Reseller wie, z jakiej klasy sprzętu korzystamy.

A i system montażu / chłodzenia chętnie Ci kiedyś zademonstruję jak skończymy klepać serię serwerów od a z zaprojektowaną przez nas (montaż odpowiednio dobranych podzespołów + obudowy na zamówienie wraz z systemami mocowania i chłodzenia w rack).
My nie eksperymentujemy, więc w tym temacie nie będę ciągnął dyskusji.
Konta WWW/SSH, Konta Reseller, Serwery VPS, Outsourcing.
michal.gottlieb@unixstorm.org, tel.: 76 729-36-43, www.unixstorm.org
Unix Storm - Michał Gottlieb, ul. Muzyczna 10, 59-400 Jawor, REGON: 020604248, NIP: PL 6951450898  

#26 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 18 listopad 2011 - 20:53

Da się zapewnić SLA na nie markowym sprzęcie - nie można jak pisałem wyżej popadać w takie skrajności,
mam w serwerowni delle które potrafią "nie wyjść z biosu" w sensie nie włączają się itp. i pojechać do serwisu, sprzęt to sprzęt nie ma co przesadzać.

p.s. eksperymentujecie tak samo jak i my - używany sprzęt to też eksperyment tylko w innym kierunku Dodany obrazek

Serdecznie przepraszam że rozgadałem się tak w Twoim temacie - jeśli moderacja byłaby tak łaskawa moze zróbmy z tego temat w luźnych dyskusjach coś a'la kolejne rozmowy pecet czy serwer Dodany obrazek

Ten post był edytowany przez www.ionic.pl dnia: 18 listopad 2011 - 20:58

Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#27 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 18 listopad 2011 - 21:08

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ja tylko dodam jeszcze, że nie wyobrażam sobie mieć desktopa z 2007, a co dopiero serwer. Co z tego, że niezawodnie działa, jak to już nie ta epoka szczególnie, wydajność nie ta i prawdopodobieństwo awarii większe.
Jeszcze jeśli chodzi o I5, w Kimsufi montuje się również i5 sandy bridge, więc nowa generacja.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników