Serwery dedykowane od ~300 zł
Serwery dedykowane od ~300 zł
Napisany 18 listopad 2011 - 19:53
Napisany 18 listopad 2011 - 20:12
Napisany 18 listopad 2011 - 20:29
www.ionic.pl, o 18 listopad 2011 - 19:06, powiedział:
wiec nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
Dysk desktopowy: SEAGATE Barracuda 7200 3.5" 500GB 16MB cache - 332 zł netto
Dysk serwerowy: Server SEAGATE Constellation ES 3.5" 500GB 32MB cache - 415 zł netto
wcale nie powiedziane że dobry pecet / supermicro / intel / lga 1155
będzie pracować stabilniej i wydajniej niż przechodzony bądź leżakowany dual core xeon z 1q2007r (Intel Xeon E5345)
Pawle, z całym szacunkiem, ale chyba ta dyskusja nie jest zbyt obiektywna bo Ty oferujesz sprzęt pecetowy, a my wyłącznie serwerowy, więc każdy będzie miał swoje "racje".
Podajesz rok produkcji procesora, ale nie bierzesz pod uwagę, że oferowane procesory w przytaczanych przez Was komputerach też nie mają "bieżącej" daty produkcji.
Poza tym... 2m ode mnie w tej chwili leży jeden nasz stary Dell (obecnie nieużywany), który ma już prawdopodobnie około 10 lat. Przepracował sporo i nigdy nie miał żadnej awarii. Nawet dyski SCSI są tam od nowości, bez żadnych błędów. Serio, dla mnie mówienie, że pecety wytrzymują wydajnościowo i "awaryjnie" tyle samo co serwery typu Dell, IBM, Sun, itp - jest delikatnie mówiąc niepoważne.
elcct, o 18 listopad 2011 - 19:48, powiedział:
Co więcej - kiedyś wsadziliśmy Deskstary do jednego z serwerów backupowych na próbę (jakieś 2x tańsze były). Wrzucane na nie były kopie plików rsynciem, miliony plików. Po 2-3 dniach musieliśmy je wymienić bo nie dość, że kompletnie nie wyrabiały, co nawet potrafiły się zatrzymywać przy rsyncowaniu na tyle długo, że prowadziło to do awarii systemu plików bądź ich "odłączenia" przez system.
Powtarzam po raz kolejny - oferujemy również serwery nowe, prosto od producenta, o wartości kilkanaście razy przewyższającej te z oferty "specjalnej", ale ich cena jest też zupełnie inna.
Tutaj podaliśmy ofertę "tanich" rozwiązań i nikt nie pisze, że właśnie zostały odebrane z fabryki.
Dla mnie źle świadczy o firmie sprzedawanie pecetów za kilkaset zł mówiąc, że to są "serwery". Chyba więc trochę się zagalopowałeś w swojej wypowiedzi.
W pełnej ofercie na naszej stronie są wyszczególnione modele procesorów, ale to nie jest sztywna sprawa - jeśli ktoś chce inny to indywidualnie taki zamawiamy i montujemy. Poza tym... sprawdź proszę datę produkcji też pozostałych procesorów z przytaczanych PC bo nie jest to niestety 2011 rok (i5 np. są od 2009 roku)...
Powtarzając więc po raz kolejny - oferujemy serwer, a nie peceta. Do tych serwerów dajemy sprzętowy kontroler RAID, serwerowe dyski, podwójne zasilacze, gwarancje SLA i profesjonalną lokalizację, a nie ciemny pokój, którego nikt poza właścicielem nie widział.
A.. i odnośnie Waszych wątpliwości... Dyski wstawiane do tych serwerów są nowe, a nie używane, więc dywagacje na temat porównania wątpliwej jakości, używanych, pecetowych dysków SATA (w dodatku bez RAIDa) do tego, co oferujemy w podanych konfiguracjach chyba można zakończyć.
PS. W niektórych własnych serwerach mamy jeszcze pracujące dyski SATA, które chodzą bez przerw od prawie 4 lat. Przy desktopach nie zdążyło mi się, aby jakikolwiek dysk SATA wytrzymywał u mnie więcej niż 2 lata ciągłej pracy. O grzejących się procesorach pecetowych po dłuższym użytkowaniu nie wspominając...
michal.gottlieb@unixstorm.org, tel.: 76 729-36-43, www.unixstorm.org
Unix Storm - Michał Gottlieb, ul. Muzyczna 10, 59-400 Jawor, REGON: 020604248, NIP: PL 6951450898
Napisany 18 listopad 2011 - 20:38
stoi po szafach od lenovo na sasach po delle czy hp z dwoma xeonami 5620 etc ...
Pomijając inne serwery z Waszej i naszej oferty należy obiektywnie przyznać - że troszkę lepiej wypada intel xeon e-3 12xx niż dual core xeon
Ten post był edytowany przez www.ionic.pl dnia: 18 listopad 2011 - 20:45
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.
Napisany 18 listopad 2011 - 20:48
www.ionic.pl, o 18 listopad 2011 - 20:38, powiedział:
stoi po szafach od lenovo na sasach po delle czy hp z dwoma xeonami 5620 etc ...
Ja raczej aż tak odważny nie jestem, aby na takim sprzęcie oferować sensowne usługi, za które mam ręczyć pisemnym SLA.
Stąd też od zawsze korzystamy wyłącznie z serwerów (pod własne usługi głównie nowe IBMy), pod dzierżawy - takie jakie klient wybierze.
No i jak pisałem - jeśli ktoś potrzebuje mocniejszy serwer to takie też mamy, tylko nie w cenie 300 zł netto. Każdy, kto korzystał kiedykolwiek np. naszych kont WWW/Reseller wie, z jakiej klasy sprzętu korzystamy.
michal.gottlieb@unixstorm.org, tel.: 76 729-36-43, www.unixstorm.org
Unix Storm - Michał Gottlieb, ul. Muzyczna 10, 59-400 Jawor, REGON: 020604248, NIP: PL 6951450898
Napisany 18 listopad 2011 - 20:53
mam w serwerowni delle które potrafią "nie wyjść z biosu" w sensie nie włączają się itp. i pojechać do serwisu, sprzęt to sprzęt nie ma co przesadzać.
p.s. eksperymentujecie tak samo jak i my - używany sprzęt to też eksperyment tylko w innym kierunku
Serdecznie przepraszam że rozgadałem się tak w Twoim temacie - jeśli moderacja byłaby tak łaskawa moze zróbmy z tego temat w luźnych dyskusjach coś a'la kolejne rozmowy pecet czy serwer
Ten post był edytowany przez www.ionic.pl dnia: 18 listopad 2011 - 20:58
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.
Napisany 18 listopad 2011 - 21:08
Jeszcze jeśli chodzi o I5, w Kimsufi montuje się również i5 sandy bridge, więc nowa generacja.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników