Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

rozbudowują sieć, czy hosting potanieje?

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
24 odpowiedzi na ten temat

rozbudowują sieć, czy hosting potanieje?

#21 ABRH-

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • Firma:Telnet B Dunaj
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Dunaj

Napisany 30 listopad 2011 - 11:07

To odgrzeję kotleta bo umknął mi :) Co do tego współdzielenia.. to mnie osobiście mimo iż nie kocham TP irytują oferty "po cudzym drucie" ..a ma pan dostęp do sieci TP?
A co do prawa własności.. ciekawe czy któryś z Panów posiadających własna nieruchomość był by taki szczęśliwy jak by mu tam gdzie kiedyś planuje garaż pociągnęli "kabelek" 60cm pod powierzchnią? To trzeba ze wszystkim i do wszystkiego z umiarem.

#22 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2540 postów

Napisany 30 listopad 2011 - 11:14

A co do prawa własności.. ciekawe czy któryś z Panów posiadających własna nieruchomość był by taki szczęśliwy jak by mu tam gdzie kiedyś planuje garaż pociągnęli "kabelek" 60cm pod powierzchnią? To trzeba ze wszystkim i do wszystkiego z umiarem.
Ja nie piszę, że jakichś tam odszkodować płacić nie trzeba, a zamiast tego stosować metody rodem z PRLu.
Ale niech te odszkodowania będą adekwatne do poniesionej "szkody", a nie wzięte z kosmosu przez chytruska, który się chce dorobić.

#23 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 30 listopad 2011 - 11:38

Chytrusek chce się dorobić, bo takie jego prawo, jako właściciela. Skoro konkurencji zależy na dostępie, to niech płaci tyle, ile właściciel wymaga. Proste prawo rynku. To nie TP zależy na udostępnianiu łącz, tylko innym na uzyskaniu tego dostępu. W innych dziedzinach nikt nie zwróciłby na to uwagi, ale w telekomunikacji mamy nadzór państwowy i tylko dlatego "wolny rynek" jest tłumiony. Z drugiej strony TP miało gigantyczną przewagę na starcie, więc może i takie tłumienie jest potrzebne. Nie oceniam czy to dobrze, czy źle, że tak się dzieje, sam jestem od wielu lat klientem TP, bo konkurencja nie miała mi nic sensownego do zaoferowania, ale z drugiej strony dzięki tej konkurencji ceny usług TP spadają. Jednak wypowiedzi o "chytruskach" są nie na miejscu na wolnym rynku.

GolGraf - usługi różne

#24 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 30 listopad 2011 - 11:54

Ale ja nie neguję, że on nie ma prawa. I że jak nie chce wziąć tyle, ile mu dajemy, to trzeba mu ziemię zabrać siłą.

Myśl moja jest taka, że właśnie przez zmianę mentalności ludzi [którzy na wszystkim chcą zarobić, czasami nawet niezdroworozsądkowo] inwestycje w cokolwiek są bardzo trudne. I to właśnie nie ze względu na koszt sprzętu, ale użerania się z osobą, która przykładowo ma pole na którym nic nie rośnie, a chce miliony złotych za to, że ktoś tam coś zakopie.

Skoro konkurencji zależy na dostępie, to niech płaci tyle, ile właściciel wymaga.
Ale po co ma płacić tym właścicielom za możliwość postawienia własnej rurki, skoro może wypijawkować ją po kosztach od np. tpnetu?
A jeśli regulator tym, którzy poniosą te wielkie koszta, będzie rozkazywał udostępniać po kosztach dla konkurencji, to jaki sens cokolwiek budować?

#25 ABRH-

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • Firma:Telnet B Dunaj
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Dunaj

Napisany 30 listopad 2011 - 14:04

Właśnie z tymi nakazami jest problem Ja na łącze TP nie mam szans bo nie zainwestują kabla ileś km by zaraz go oddać.
Co do prawa własności to jednak prawo nakazowe czasami jest konieczne. Bez niego nie było by drogi żelaznej w stanach.. Jednostka nie może hamować zmian cywilizacyjnych bo to antyspołeczne. Oczywiście nie mówię o PRL-owych praktykach "słup na środku podwórka" albo won, tylko o realnych odszkodowaniach. Inna sprawa że słowo realne u nas w PL to jakieś dziwne :) Maja "zabrać" 1m pod drogę na wiosnę? To ja jesienią tam sad robię.. bo więcej zapłacą :) (a z czyich pieniędzy to zapłacą?.. moralność Kalego). Przepraszam za offa ale jakoś ten temat podziałał.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników