Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Aspekty prawne przechowywania danych

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
44 odpowiedzi na ten temat

Aspekty prawne przechowywania danych

#41 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 658 postów

Napisany 09 listopad 2011 - 17:42

Dodam, że w przypadku wydania danych, logów itp. przez ISP dla policji bez nakazu, abonent może dochodzić roszczeń od operatora z tytułu udostępnienia jego danych na drodze cywilnej. Na trzepaku jest podobny temat do tego.
Biznes-Host.pl - Servery VPS, Hosting www, http://logout.pl/polecam/aimer
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud

#42 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2002 postów

Napisany 09 listopad 2011 - 19:15

Zobacz postAimer, o 09 listopad 2011 - 17:42, powiedział:

Dodam, że w przypadku wydania danych, logów itp. przez ISP dla policji bez nakazu, abonent może dochodzić roszczeń od operatora z tytułu udostępnienia jego danych na drodze cywilnej. Na trzepaku jest podobny temat do tego.
Wszyscy w tym kraju próbują sobie upraszczać życie. Trzeba mieć tego świadomość.
Tyczy się to wszystkich: policjantów, prawników firm trzecich, firm zewnętrznych jak i osób fizycznych.
Operatorzy hostingowi dostają naprawdę mało zgłoszeń na podstawie których realnie trzeba coś udostępnić. Większość ( w moim odczuciu ) nadaje się do /dev/null.

Przykłady:

Dostałem kiedyś pismo od prawnika firmy X. Odpisałem, że wniosek jest bezzasadny.
Facet do mnie wydzwaniał i proponował "pracę", bo przecież ja jako doświadczony admin
powinienem móc odpłatnie umieć namierzyć kogoś i podać na tacy dane osobowe właściciela domeny/konta. Gość mnie prawie przez godzinę trzymał przy telefonie i niemal błagał o współpracę.

Kiedyś policjant prosił o jakieś dane wysyłając zwykły e-mail - bez załącznika nawet.

Nie raz i nie dwa pisali zwykli userzy z groźbami, że strona X łamie prawo autorskie Y.

Dziś, tu perełka: pisał facet z CERT Polska, że chce abym zablokował jakąś domenę.
Było to typo nazwy popularnego banku, a na stronie jakiś tam konkurs - pewnie wyślij SMS za 1 zł ( w rzeczywistości 30 zł ).

W każdym z w.w. przypadków odesłałem autorów do diabła. ( oczywiście grzecznie i politycznie )
To nie jest tak, że tylko klienci łamią prawo. Teoretycznie poszkodowani ( prawnicy firm ),
czy strony 3cie ( policja jest stroną 3cią, ma za zadanie dostarczyć prokuratorowi dowodów ) również to robią.

Żaden z nas nie jest od tego, aby wydawać wyroki - od tego jest sąd.

Reasumując: jak ktoś chce prowadzić hosting, to niech wyda te kilkaset złotych na pogaduchę
z prawnikiem specjalistą i zapyta o to co i kiedy musi, a kiedy nie.
Nie dajcie się zastraszyć groźnie wyglądającym pismom/wnioskom.
Wasze zadanie, to nie tylko świadczyć usługę, ale też chronić interesy waszych klientów.

Hosting != operator telekomunikacyjny, więc jak jest nakaz o logi sprzed 6 miesięcy,
a ich nie macie, to nie wasz problem.

#43 elcct

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 430 postów

Napisany 09 listopad 2011 - 20:21

Zobacz postbellerofont, o 09 listopad 2011 - 19:15, powiedział:

Gość mnie prawie przez godzinę trzymał przy telefonie i niemal błagał o współpracę.

I nie zapłacił ? Czas to pieniądz.

#44 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2002 postów

Napisany 09 listopad 2011 - 20:33

Zobacz postelcct, o 09 listopad 2011 - 20:21, powiedział:

I nie zapłacił ? Czas to pieniądz.
Cieszyłem się bardziej z tego, iż w końcu zrozumiał, że nic to nie da i przestał dzwonić.

#45 zderki

Czasami na forum

• WHT Pro
  • 48 postów
  • Firma:prog-res

Napisany 09 listopad 2011 - 22:17

hehe, ja tam lubię, kiedy mi się ciśnienie podnosi ;P
chociażby dzięki temu mogłem na spokojnie poczytać ustawę Prawo Telekomunikacyjne, tak to nie ma kiedy.

Dużo racji jest w tym, że w większości przypadków ludzie nie mają pojęcia kto ma jakie prawa, co za tym idzie o dostęp do informacji nie jest trudno. W sądach taki materiał dowodowy może zadziałać odwrotnie, bo materiały zdobyte nielegalnie łatwo jest obalić.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników