Aspekty prawne przechowywania danych
Aspekty prawne przechowywania danych
Napisany 09 listopad 2011 - 17:42
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud
Napisany 09 listopad 2011 - 19:15
Aimer, o 09 listopad 2011 - 17:42, powiedział:
Tyczy się to wszystkich: policjantów, prawników firm trzecich, firm zewnętrznych jak i osób fizycznych.
Operatorzy hostingowi dostają naprawdę mało zgłoszeń na podstawie których realnie trzeba coś udostępnić. Większość ( w moim odczuciu ) nadaje się do /dev/null.
Przykłady:
Dostałem kiedyś pismo od prawnika firmy X. Odpisałem, że wniosek jest bezzasadny.
Facet do mnie wydzwaniał i proponował "pracę", bo przecież ja jako doświadczony admin
powinienem móc odpłatnie umieć namierzyć kogoś i podać na tacy dane osobowe właściciela domeny/konta. Gość mnie prawie przez godzinę trzymał przy telefonie i niemal błagał o współpracę.
Kiedyś policjant prosił o jakieś dane wysyłając zwykły e-mail - bez załącznika nawet.
Nie raz i nie dwa pisali zwykli userzy z groźbami, że strona X łamie prawo autorskie Y.
Dziś, tu perełka: pisał facet z CERT Polska, że chce abym zablokował jakąś domenę.
Było to typo nazwy popularnego banku, a na stronie jakiś tam konkurs - pewnie wyślij SMS za 1 zł ( w rzeczywistości 30 zł ).
W każdym z w.w. przypadków odesłałem autorów do diabła. ( oczywiście grzecznie i politycznie )
To nie jest tak, że tylko klienci łamią prawo. Teoretycznie poszkodowani ( prawnicy firm ),
czy strony 3cie ( policja jest stroną 3cią, ma za zadanie dostarczyć prokuratorowi dowodów ) również to robią.
Żaden z nas nie jest od tego, aby wydawać wyroki - od tego jest sąd.
Reasumując: jak ktoś chce prowadzić hosting, to niech wyda te kilkaset złotych na pogaduchę
z prawnikiem specjalistą i zapyta o to co i kiedy musi, a kiedy nie.
Nie dajcie się zastraszyć groźnie wyglądającym pismom/wnioskom.
Wasze zadanie, to nie tylko świadczyć usługę, ale też chronić interesy waszych klientów.
Hosting != operator telekomunikacyjny, więc jak jest nakaz o logi sprzed 6 miesięcy,
a ich nie macie, to nie wasz problem.
Napisany 09 listopad 2011 - 22:17
chociażby dzięki temu mogłem na spokojnie poczytać ustawę Prawo Telekomunikacyjne, tak to nie ma kiedy.
Dużo racji jest w tym, że w większości przypadków ludzie nie mają pojęcia kto ma jakie prawa, co za tym idzie o dostęp do informacji nie jest trudno. W sądach taki materiał dowodowy może zadziałać odwrotnie, bo materiały zdobyte nielegalnie łatwo jest obalić.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników