Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

konfiguracja DNS, a IPv6, wydelegowanie subdomeny

DNS IPv6 subdomena wildcard IPv4

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
3 odpowiedzi na ten temat

konfiguracja DNS, a IPv6, wydelegowanie subdomeny

#1 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stecki

Napisany 06 listopad 2011 - 07:18

Witam,

otóż mam utworzone własne DNSy, większość wpisów w nich kieruje na serwer gdzie równocześnie jest IPv4 jak i IPv6, niby wszystko ładnie działa (IPv6 sprawdziłem na http://ipv6-test.com/validate.php).
Ale teraz jedną z subdomen chciałem wydelegować na inną maszynę, która posiada jedynie IPv4 i tu nasuwa się pytanie. Utworzyłem w DNSach wpis A z IP innego serwera, próbując dostać się z domu wszystko działa poprawnie, ale co się stanie jak na tą subdomenę wejdzie osoba która ma już IPv6?
Czy po prostu obejrzy zawartość drugiego serwera korzystając z IPv4, czy jednak trafi na ten pierwszy serwer gdzie jest IPv6 na którym ustawione są wildcardy na całą domenę główną?

Niby ipv6-test.com pokazuje że subdomena nie ma wpisu AAA, ale szczerze mówiąc to mi nie wyjaśnia sytuacji.

Pozdrawiam,
Paweł
http://wklej.se/ - Wrzuć tekst/kod i podziel się nim z innymi :) Kolorowanie składni, ustawianie hasła, przyjazny adres...

#2 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 658 postów

Napisany 06 listopad 2011 - 07:43

Jak już to wpisu AAAA.
Wystąpi to samo co w przypadku gdyby domena miała AAAA a nie miała A. Nie nastąpi połączenie.
Biznes-Host.pl - Servery VPS, Hosting www, http://logout.pl/polecam/aimer
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud

#3 samu

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 268 postów
  • Firma:ADMIN.NET.PL (MyDevil.net)
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Szafrański

Napisany 06 listopad 2011 - 16:13

Jeśli ta osoba ma IPv6 i IPv4, a subdomena na którą wejdzie posiada tylko wpis IN A, to zobaczy normalnie stronę. Problem pojawiłby się jedynie, gdyby taka osoba miała IPv6, a nie miała IPv4.
MyDevil.net - niebiańskie konta shell
Do IRC i dla developerów - ponad 40 vhostów, www, python, perl, ruby, java, tcl, lua, C(++), D. Sprawdź sam!

#4 B0FH

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 17 listopad 2011 - 17:01

IPv6 ma wyższy priorytet od IPv4, więc jeśli domena posiada rekordy A (IPv4) oraz AAAA (IPv6) to domyślnie jeśli klient posiada IPv6 będzie korzystać z IPv6, w przeciwnym razie z IPv4

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników