Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Serwer dedykowany i 1 IP

4 odpowiedzi na ten temat

Serwer dedykowany i 1 IP

#1 Gribo

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisany 21 październik 2011 - 07:19

Witam. Zaznaczam że początkujący w sprawach zarządzania serwerami.

Otóż dostałem niedawno do testów przed zakupem przez firmę serwer dedykowany. Serwer posiada tylko jedno IP. Postawiłem na nim nginx+mysql+postfix i kilka innych rzeczy i przyszedł czas na skonfigurowanie domeny. Nie chcąc stawiać u siebie serwera DNS postanowiłem u operatora domeny (stoi ona w dropped.pl) ustawić rekord A żeby wskazywał mój IP mojego serwera. OK domena już działa poprawnie, ale :

- Czy mogę założyć maila w domenie jeśli jest ona tak przekierowana ?
- Jeśli nie mogę to co mam zrobić by móc korzystać w pełni z domeny (od razu zaznaczam że nie interesuje mnie podpinanie domen do gmaila) tj. email,strony www ?

#2 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 658 postów

Napisany 21 październik 2011 - 07:39

Jeśli domena wskazuje na twój serwer to jest ok. Pamiętaj tylko by widniały także odpowiednie wpisy MX, abyś mógł poprawnie korzystać z poczty.
Biznes-Host.pl - Servery VPS, Hosting www, http://logout.pl/polecam/aimer
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud

#3 Gribo

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisany 21 październik 2011 - 14:36

Czyli oprócz rekoru A powinienem też ustawić też rekord MX ? A na co powinien wskazywać rekord MX ? ip mojego serwera dedykowanego ?

#4 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 21 październik 2011 - 14:38

Skoro poczta ma być przetwarzana przez ten serwer, to raczej nie IP Google czy Onetu...

GolGraf - usługi różne

#5 B0FH

Często na forum

• Użytkownicy
  • 69 postów

Napisany 27 październik 2011 - 23:03

jesli jest IN A to nie jest wymagany wpis MX, jednak powinien byc zeby bylo zgodnie ze specyfikacja

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników