Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Kopiowanie zagranicznych stron.

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
6 odpowiedzi na ten temat

Kopiowanie zagranicznych stron.

#1 Bazyleusz

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisany 15 październik 2011 - 09:16

Jak to właściwie wygląda od strony prawnej? Pojawiły się demotywatory w USA, a potem w innych krajach. Można zrobić bez żadnych konsekwencje kopie takiej strony w swoim kraju? Ta sama grafika ten sam pomysł? Czy też są jakieś prawa autorskie za które trzeba płacić?

#2 YagAA

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 152 postów

Napisany 15 październik 2011 - 09:40

Można kopiować, serwisów się raczej nie zgłasza do urzędów patentowych, więc nie ma problemu.

#3 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stecki

Napisany 15 październik 2011 - 11:10

Ta sama grafika ten sam pomysł?
Mi to wygląda na bezczelne kopiowanie...
http://wklej.se/ - Wrzuć tekst/kod i podziel się nim z innymi :) Kolorowanie składni, ustawianie hasła, przyjazny adres...

#4 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3654 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 15 październik 2011 - 11:34

Każda grafika, zdjęcie było przez kogoś wykonane, więc samym w sobie podchodzi pod prawa autorskie. Jeśli niefortunnie umieścimy zdjęcie jakiegoś gostka, także nie będziemy bezkarni. Pamiętajcie, że czasami są to zdjęcia normalnych ludzi w śmiesznych sytuacjach, nie każdemu jest miło jak się z niego śmieje pół świata.

Oczywiście może być tak, że lata nic się nie stanie, a może być także tak że po miesiącu otrzymamy dziwne maile.
Ryzyk fizyk, moim zdaniem zabawa nie warta świeczki i bardzo ryzykowna.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#5 YagAA

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 152 postów

Napisany 15 październik 2011 - 11:35

No grafikę wypadałoby zmienić, ale "kopiowanie" pomysłu to żadne przestępstwo. Jest wolny rynek, możesz stworzyć coś, co funkcjonuje już gdzieś indziej. Przykład "kopiowania" w Internecie to np demoty, czy gruper,citeam itp. Przykład z życia - dopalacze (coś, co na zachodzie funkcjonowało od lat, zostało przeniesione do nas).

#6 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stecki

Napisany 15 październik 2011 - 12:20

Ja teraz mam taki problem że ktoś stworzył konkurencyjny serwis i na tyle bezczelny że pokopiował żywcem ode mnie takie rzeczy jak FAQ, Regulamin czy Politykę prywatności, pozmieniał jedynie nazwę serwisu i kilka drobiazgów dopasowując pod swój serwis, ale 90% jest identyczna.
Napisałem grzecznie z 2 miesiące temu na formularz kontaktowy z tamtej strony, zero odzewu, nawet pokusiłem się napisanie abuse do strato.de (ma serwer u wykupiony u nich) wraz z przykładami oraz linkiem do wayback machine który potwierdza że te treści były u mnie wcześniej (tamten serwis istnieje jakoś od pół roku, mój 5 lat).
Teraz już nie mam pomysłu co dalej mógłbym z tym zrobić, mam teoretycznie jego dane (stworzyła to "firma"), ale pójście do sądu to raczej nie jest gra warta świeczki.
http://wklej.se/ - Wrzuć tekst/kod i podziel się nim z innymi :) Kolorowanie składni, ustawianie hasła, przyjazny adres...

#7 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 506 postów
  • Firma:Rackspace.com
  • Imię:Kamil

Napisany 15 październik 2011 - 14:05

Jeżeli tworzysz jakieś "dzieło" - tekst, obraz to automatycznie objęte jest to prawem autorskim

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników