Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

  • progreso.pl

    Partner technologiczny

    Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

    Partner technologiczny

    Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

    Partner technologiczny

    S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

    Partner technologiczny

    Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

 

postfix a filtry


  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie
4 odpowiedzi na ten temat

postfix a filtry

#1 qubaaa

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • Imię:Kuba

Napisany 09 październik 2011 - 15:32

Witam. Na początku zaznaczę, że poczytałem sieć oraz forum na ten temat, jednak nie do końca rozwiązałem problem.
Proszę o sprawdzenie, czy domena miodek.org ma poprawne ustawienia, jeśli chodzi o mailing.

Póki co sprawdziłem spf oraz zadbałem o poprawne fqdn. W konfiguracji postfixa nie wykonywałem żadnych większych zmian.

Po szybkich testach wniosek taki, że maile najwyraźniej poprawnie docierają do gmaila, interii, gazety oraz o2. Mam niestety problem z onetem. Mail wysyła się natychmiastowo, jednak od razu ląduje w spamie. Co jeszcze mogę zrobić? Jest gdzieś w sieci jakiś konkretny artykuł o polityce antyspamowej onetu? Niestety duży procent osób porejestrowanych u mnie ma tam skrzynki.

Dodam jeszcze, że w mailu jako nadawca oraz reply-to podaję inny adres (wiążący się z konkretną stroną, a hostuję ich na tej maszynie kilka) niż ten, z którego wysyła postfix (www-data@miodek.org). Czy takie działanie ma jakies minusy (widzę, że gmail do pierwszego maila dodaje od: adresstrony przez adresmailera).
Ustawienie takiej samej domeny nadawcy jak i domeny mailera nie sprawiło, że onet przestał wrzucać maile do spamu, tak więc myślę, że to tutaj nie gra jakieś większej roli prócz ta informacyjna dla użytkownika. Oczywiście domena nadawcy oraz ta z której wysyła postfix są na tym samym IP. Domena korzysta również z google apps, ale tę sprawę chyba załatwiłem poprawnym rekordem txt?

Proszę o jakieś delikatne nakierowanie, co jeszcze mogę zrobić.
Pozdrawiam. ;)

#2 tym

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 767 postów
  • Skąd:Poznań
  • Firma:DG

Napisany 09 październik 2011 - 15:34

Wszystko ok, ustaw tylko rev na host.miodek.org i nie powinno być już problemów.
Szukasz ciekawych ofert serwerów VPS? Sprawdź na www.kuptanioserwer.pl
Masz problem z serwerem? Szybka reakcja, najlepsze rozwiązania, dobre ceny, faktura VAT. Kontakt PW.

#3 qubaaa

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • Imię:Kuba

Napisany 09 październik 2011 - 16:09

Domniemam, że na hetznerze jest to reverse DNS entry przy adresie IP mojego serwera? Dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi czekać aż zmiany wejdą w życie i testować dalej.

#4 tym

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 767 postów
  • Skąd:Poznań
  • Firma:DG

Napisany 09 październik 2011 - 16:32

Zobacz postqubaaa, o 09 październik 2011 - 16:09, powiedział:

Domniemam, że na hetznerze jest to reverse DNS entry przy adresie IP mojego serwera? Dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi czekać aż zmiany wejdą w życie i testować dalej.

Tak, bo tylko to zostało... esmtp przedstawia się hostname, a rev jest inny... onet może mieć problem tylko z tą opcją... spf etc. są skonfigurowane poprawnie.
Szukasz ciekawych ofert serwerów VPS? Sprawdź na www.kuptanioserwer.pl
Masz problem z serwerem? Szybka reakcja, najlepsze rozwiązania, dobre ceny, faktura VAT. Kontakt PW.

#5 qubaaa

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • Imię:Kuba

Napisany 10 październik 2011 - 15:51

Po aktualizacji reverse DNS onet nie wrzuca już do spamu. Wszystko zatem w porządku. Dziękuję za tę informację. Pozdrawiam.





1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników