Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

  • progreso.pl

    Partner technologiczny

    Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

    Partner technologiczny

    Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

    Partner technologiczny

    S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

    Partner technologiczny

    Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

 

Jak zatrzymać spam z własnej domeny?


4 odpowiedzi na ten temat

Jak zatrzymać spam z własnej domeny?

#1 europrezes

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 170 postów
  • Skąd:Europa Środkowo-Wschodnia

Napisany 08 październik 2011 - 22:12

Mam przykładową domenę abc.pl a w niej używam e-maila abc@abc.pl. Co dziwne, otrzymuję spam na własną skrzynkę abc@abc.pl z takiego samego adresu, czyli wygląda to tak, jakbym sam sobie to wysyłał.
Jednak treści są nie moje (typowy spam anglojęzyczny) a w źródle wiadomości widnieją nieznane mi serwery nadawcze.
Wpisy DNS domeny zawierają rekord A= IP serwera hostingu i trzy wpisy MX kierujące na prokonto.pl(pocztę obsługiwaną przez o2.pl).
Co zrobić, czy można "zabronić" podszywania się pod mój e-mail? Skoro sam to dostaję, to może i inni, nieznani mi otrzymją spam sygnowany moją domeną?

#2 d.v

    Blargh!

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1689 postów
  • Skąd:Zach-pom.
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 08 październik 2011 - 22:18

http://www.itl.pl/in...tpl,docs4h.html

GolGraf - usługi różne


#3 tom3kk

    Często na forum

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • Skąd:Oświęcim

Napisany 08 październik 2011 - 22:40

Wyglada na brak uwierzytelniania po stronie SMTP (czesciowo), normalnie przed wyslaniem maila uzytkownik powinien sie 'uwierzytelnic',
badz tez blednie skonfigurowany serwer SMTP i np. dla domeny 'abc.pl' jest polityka trusted i w obrebie tej domeny uwierzytelnianie jest niepotrzebne.
To jest dosc czesty problem, czasem sobie testuje telnetem MXy roznych serwisow i odziwo znajduje takie krzaki, na szybko, jedno z polskich for o pewnej tematyce :)
[tomekk@zonk]:/# telnet forum.pl 25
Trying x.x.x.x
Connected to forum.pl.
Escape character is '^]'.
220 forum.pl ESMTP
ehlo test
250-forum.pl
250-AUTH=LOGIN CRAM-MD5 PLAIN
250-AUTH LOGIN CRAM-MD5 PLAIN
250-STARTTLS
250-PIPELINING
250 8BITMIME
mail from: admin@forum.pl
250 ok
rcpt to: admin@forum.pl
250 ok
data
354 go ahead
blad w konfiguracji serwera SMTP
.
250 ok 1318110283 qp 9682
quit
221 forum.pl
Connection closed by foreign host.
[tomekk@zonk]:/# 

U Ciebie pewnie podobnie.

Ten post był edytowany przez tom3kk dnia: 08 październik 2011 - 22:51

stary slackware'owiec

irc.freenode.net  @ #slackware.pl

#4 europrezes

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 170 postów
  • Skąd:Europa Środkowo-Wschodnia

Napisany 08 październik 2011 - 23:12

Krótko mówiąc, czy mogę temu jakoś zaradzić? I czy sądzić, że ten spam ląduje tylko u mnie? Bo gdyby ktoś obcy miał pretensje, że dostaje spam z takiego abc.pl to ja za to nie odpowiadam (traktuję to jako podszywanie się pode mnie).

#5 tom3kk

    Często na forum

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • Skąd:Oświęcim

Napisany 09 październik 2011 - 09:12

Zobacz posteuroprezes, o 08 październik 2011 - 23:12, powiedział:

Krótko mówiąc, czy mogę temu jakoś zaradzić? I czy sądzić, że ten spam ląduje tylko u mnie? Bo gdyby ktoś obcy miał pretensje, że dostaje spam z takiego abc.pl to ja za to nie odpowiadam (traktuję to jako podszywanie się pode mnie).
Rekonfiguracja serwera SMTP, przegladnij logi to sie dowiesz czy jest to rozsylane dalej.

Ah, prokonto.pl - nie wiem, moze napisz do nich - nie uzywalem tego nigdy.

Ten post był edytowany przez tom3kk dnia: 09 październik 2011 - 09:14

stary slackware'owiec

irc.freenode.net  @ #slackware.pl





1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników