Netia kupuje Dialog i Crowley za blisko miliard złotych
Netia kupuje Dialog i Crowley za blisko miliard złotych
Napisany 30 wrzesień 2011 - 13:17
Netia poinformowała, że zawarła umowy nabycia w całości akcji firm Telefonia Dialog oraz Crowley Data Poland. Obie transakcje łącznie opiewają na kwotę blisko miliarda złotych.Jak czytamy w oficjalnym komunikacie prasowym Netii, najnowsze zakupy firmy wpisują się w strategię działania zdefiniowaną do 2020 roku. Celem tej strategii jest, jak nietrudno się domyślić, osiągnięcie pozycji lidera na rynku usług online w Polsce. Niewątpliwie przejęcie Dialogu i Crowleya daje duży potencjał na spełnienie tego celu — byle tylko nie okazał się on zbyt duży. Powodzenie całej operacji uzależnione jest bowiem jeszcze od pozytywnej decyzji Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który musi zbadać, czy tak duże zakupy nie wpłyną negatywnie na konkurencję na polskim rynku. Decyzja spodziewana jest w czwartym kwartale tego roku lub w pierwszym kwartale następnego.Jak podaje Netia, wartość Telefonii Dialog wyceniona została na 890 mln złotych, a Crowley Data Poland na 100 mln złotych. „Nowa Netia” ma generować szacunkowo około 100 mln złotych synergii rocznie i zwiększy zasięg własnej sieci dostępowej o około 40 procent, do 2,2 mln gospodarstw domowych. Szczegółowy plan integracji obu spółek w ramach Grupy Netia zostanie zaprezentowany w drugim kwartale 2012 roku.
Źródło: http://www.dobreprog...nosc,28096.html
Napisany 30 wrzesień 2011 - 13:36
GolGraf - usługi różne
Napisany 30 wrzesień 2011 - 13:46
@Pawel_15
Póki co konkurencja Netii polega na zaniżaniu kosztów supportu i obsługi łącz operatorskich, oferując b. często łącza po śmiesznej cenie, gdzie inni operatorzy w tej samej lokalizacji różnią się cenowo stosunkowo niewiele, owszem, Netia działa, dopóki coś się nie zepsuje, a wtedy liczmy na to, że nie zbliża się wieczór a nie daj Bóg - weekend :-)
Nie mówiąc o tym, że trasy pakietów nie są zbyt ciekawe, no ale... coś za coś.
Napisany 30 wrzesień 2011 - 18:02
^^KaMaZZ~.^, o 30 wrzesień 2011 - 13:46, powiedział:
Nie mówiąc o tym, że trasy pakietów nie są zbyt ciekawe, no ale... coś za coś.
Nie przesadzajmy, my mamy sesje BGP z netią oraz tranzyt do warszawy od ponad roku (jesteśmy wpięci w trakt Piła - Szczecin) i działa bardzo dobrze, przez rok były chyba 3 przerwy planowane (informacje min. tydzień wcześniej) oraz problemu typu nie odbieranie community przez BGP Netii, rozwiązane w 2-3 godz. po zgłoszeniu problemu w ich systemie. Jedynym minusem jaki do tej pory zauważyłem, jest brak kontaktu z administratorami. Zawsze trzeba pisać w ich systemie i ktoś z ericssona oddzwania (ericsson ich obsługuje)
Serwery dedykowane / Kolokacja / Outsorucing IT
NIP: 854 227 97 93 / tel. 661 247 291 / k.puchala@pro-admin.pl
Napisany 30 wrzesień 2011 - 18:48
vlop, o 30 wrzesień 2011 - 18:02, powiedział:
Ja też mam łącze z Netii i nie mam na co narzekać. Może i miałbym z TP, ale chłopaki po pół roku błagania o instalację położyli światło, a potem stwierdzili, że jednak nie chcą ode mnie kilku tysięcy zł miesięcznie. Ale tak to jest jak ustalali inną cenę na początku, a na umowie opłaty wzięli z d...
vlop, zależy od Twoich opiekunów z Netii. Ja ze swoimi mam bardzo dobry kontakt i wszystko szybko można załatwić. Także bezpośrednio mogę kontaktować się z dwoma adminami.
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm
Napisany 30 wrzesień 2011 - 19:07
Miłosz, o 30 wrzesień 2011 - 18:48, powiedział:
Ja też mam łącze z Netii i nie mam na co narzekać. Może i miałbym z TP, ale chłopaki po pół roku błagania o instalację położyli światło, a potem stwierdzili, że jednak nie chcą ode mnie kilku tysięcy zł miesięcznie. Ale tak to jest jak ustalali inną cenę na początku, a na umowie opłaty wzięli z d...
vlop, zależy od Twoich opiekunów z Netii. Ja ze swoimi mam bardzo dobry kontakt i wszystko szybko można załatwić. Także bezpośrednio mogę kontaktować się z dwoma adminami.
Ja nie kontaktuje się z nimi zbyt często, więc nie jest to jakaś wielka wada. Jeszcze jedno mi się przypomniało co mogę dodać do minusów posiadania (transmisji) od Netii, pingi do bramy po 'drugiej' stronie oscylują w granicach 15-17ms, co nie jest jakimś rekordem (mamy drugą rurkę transmisji od TK i czasy są niższe o min. 50%) ale to też jakoś wielce mi nie przeszkadza. Prawda jest taka, że ceny dają naprawdę dobre, obsługujemy trochę sieci z polski i wielu naszych klientów przechodzi do netii bo jest po prostu taniej.
Napisany 30 wrzesień 2011 - 19:31
Napisany 30 wrzesień 2011 - 19:32
a jak wygląda cenowo TK vs Netia ?
Napisany 30 wrzesień 2011 - 19:42
slasar, o 30 wrzesień 2011 - 19:32, powiedział:
a jak wygląda cenowo TK vs Netia ?
Jeśli chodzi o sam internet to TK jest droższe o jakieś 10-15%, ale umowa nam się kończy w styczniu/lutym i już dostałem ofertę tańszą od obecnej ceny z netii o około 5%, jeśli chodzi o tranzyt netia dużo tańsza i byli zainteresowanie sprzedaniem "mini" wolumenu (co jest ważne bo na początku byłem wrogo nastawiony do jakiejkolwiek usługi z netii) a TK sprzedawał (nie wiem jak teraz może się obudzili) minimum 1gbps.
Generalnie operatorzy zaczęli dostrzegać to, że ci mniejsi pchają się do warszawy, gdzie kupuje się wszystko za 'grosze' i po ok. 2 latach od inwestycji w tranzyt oferują nam ceny zbliżone do tego co kupujemy bezpośrednio w warszawie.
Napisany 30 wrzesień 2011 - 20:03
Napisany 30 wrzesień 2011 - 20:35
Miłosz, o 30 wrzesień 2011 - 18:48, powiedział:
TP jest dla mnie takim samym operatorem, jak cała reszta, lecz niestety, jest to komuna, podobnie jak TKT ( które de facto na tą chwilę oferuje jeszcze bardziej awaryjną usługę niż Netia, no ale trzeba się z tym liczyć, remonty torów i stacji kolejowych oraz niezbyt rozwinięte centrale robią swoje ), lecz usługa, o ile już uda się ją pozyskać, jest praktycznie bezawaryjna w bezpiecznym stopniu określając ten fakt ( nikt nie ma uptime 100%, jak dobrze wiemy ).
Wypadałoby, abyś w końcu zaczął pojmować fakt - jakość, a cena, to, że Tobie niewspółmierny do odległości ping nie przeszkadza, nie oznacza, że innym również, zaś sam fakt bezawaryjności pominę, gdyż tego typu statystyki zlicza się z całego core sieci jak i z końcówek klienckich, a nie z usługi jednego klienta.
PS: Może w momencie, kiedy nastąpi ( puk puk, odpukać ) u Ciebie awaria w weekend wieczorem, kiedy panicznie będziesz potrzebował łącza, zweryfikujesz troszkę swoje 'dobre mniemanie o Netii' ;-)
Jakość ma swoją cenę, a oferując cenę dużo niższą od innych na czymś trzeba oszczędzić, w tym przypadku oszczędza się na supporcie, gdyż samo łącze to już cena włókna, protekcji, portów i patchcordów, sam Internet jest za darmo.
Ten post był edytowany przez ^^KaMaZZ~.^ dnia: 30 wrzesień 2011 - 20:39
Napisany 30 wrzesień 2011 - 20:57
U znajomego, który miał 30 megsów - potem zwiększył, metro tepsy nie wytrzymało ruchu 50 megsów. No niestety, ale ich infrastruktura się u niego zapchała. TP z uśmiechem zwiększyło mu łącze nie sprawdzając możliwości. Technicy, którzy byli wzywani 100 mln razy sami to stwierdzili, ale oczywiście TP twierdzi, że jest ok i nie może obniżyć do 30. Więc teraz płaci więcej za jeden wielki syf, gdyż przy 40 megsach łącze się wykrzacza. Tylko nie pisz, że to wina urządzeń sieciowych i routera
Netia temat łącza u nas ogarnęła jakoś w jeden miesiąc bez najmniejszych problemów. Przy podłączeniu 50 przyjechali, potestowali, ok, włączyli. Potem przy przełączaniu na 100 to samo. Nie wrzucili odrazu 100 i nie sprawdzali metodą "a włączymy i zobaczymy co się stanie, jak bedzie działać to dobrze, jak nie to mamy ich w D".
#edit:
Mała poprawka. Jak zwróciliśmy im uwagę na ceny jakie ustalali na początku, to po miesiącu myślenia obniżyli stawke o 10 zł netto
Napisany 30 wrzesień 2011 - 21:03
Jest jeszcze masa innych operatorów, do których można podejść radiem, które jakościowo nie odbiega światłu, a przerzucenie i 300Mbps radiem to nie jest problem, o ile dobrało się wcześniej odpowiednio sprzęt i wyliczyło niedostępność, która pozwoli na zastosowanie modulacji 256QAM.
Napisany 30 wrzesień 2011 - 22:58
A fakt był taki, że owy znajomy nie był wpięty w półkę adsl2+ (wymuszenie modulacji ... powodowało całkowity brak synchronizacji)
A odnośnie sieci klienckiej netii - to po co mają cokolwiek swojego budować i płacić kupę forsy na inwestycje, skoro za grosze mogą wysępić LLU/BSA od tp i to niech tpnet męczy się, żeby je zapewniać
Napisany 01 październik 2011 - 11:44
Napisany 02 październik 2011 - 06:31
By "ktoś" sprawdzał czy jak kupię sobie auto to nie zagroże sąsiadowi (czy on przypadkiem nie ma gorszego...)
Napisany 02 październik 2011 - 08:03
Na infolinii Netii to nie wiem skąd się wzięli ludzie, robili jakąś łapankę na ulicy czy co? W TP natomiast ostatnio dużo się pod tym względem poprawiło.
Napisany 02 październik 2011 - 09:14
Pantheon, o 02 październik 2011 - 06:31, powiedział:
By "ktoś" sprawdzał czy jak kupię sobie auto to nie zagroże sąsiadowi (czy on przypadkiem nie ma gorszego...)
Maq, o ile wiesz do kogo uderzać w TP to masz szansę coś załatwić..
Napisany 02 październik 2011 - 09:39
Ale tak czy siak lepiej oceniam obsługę na zwykłej infolinii w TP aniżeli w Netii.
W obydwóch firmach mają niezły burdel, z tym że konsultanci potrafią być bardziej pomocni.
Parę dni temu dzwonił do mnie jakiś naganiacz z TP w sprawie neostrady, chciał zaoferować mi szybszy internet bo w systemie ma żę u mnie jest 10Mbit/s, jakie zdziwienie jego było jak stwierdziłem że rok temu migrowałem na 20Mbits (po miesiącu od włączenia 10Mbits), a od 3 miesięcy mam 40Mbits u nich
Albo gdy dzwoniłem do nich w celu instalacji neo, to w zależności od konsultanta na którego się trafiło możliwe prędkości oscylowały od 1Mbits do 10Mbits (i to w ten sam dzień)
Ten post był edytowany przez Maq dnia: 02 październik 2011 - 09:50
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników