Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Poszukuję miejsca kolokacji serwera dla firmy

31 odpowiedzi na ten temat

Poszukuję miejsca kolokacji serwera dla firmy

#1 fudi

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów
  • Imię:Tomasz

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:00

Witam.

Jestem aktualnie w trakcie rejestracji działalności gospodarczej, poszukuję miejsca do kolokacji mojego serwera dedykowanego o następujących parametrach:
Procesor:
2 szt. AMD 8-Core Opteron 6128 2.0 GHz 12MB cache
Pamięci:
2 szt. 8GB (1x8GB) DDR3 1333MHz ECC RDIMM
Dyski SAS:
2 szt.300 GB SAS 6G 15k obr/min 3,5" Hot Plug
Kontrolery RAID:
Kontroler SATA Raid 0,1,10
Kontroler Adaptec 6405 SAS/SATA 6G Raid (0,1,10,5) + 512MB cache
Karty sieciowe:
1 szt. szt. Intel 2-port RJ45 GbE Server Adapter
Karty zdalnego dostępu:
Pełny zdalny dostęp (KVM przez LAN) + oprogramowanie do zarządzania
Zasilacze nadmiarowe:
Zasilacze nadmiarowe 2x650W (1+1) Hot-Plug

Na serwerze miały by się znajdować serwer VPS udostępniane klientom, niestety trudno jest mi określić zapotrzebowanie na (transfer) szczególnie na początku funkcjonowania serwera dlatego interesowała by mnie umowa podpisana na rok w której mogę dynamicznie zmienić transfer za który płacę.
Z tego co się orientuję ATAMAN oferuje łącze 1Gbit/s ale 100Mbit/s powinno wystarczyć pod jeden serwer dedykowany.

Oczywiście jak każdy zależy mi na maksymalnej oszczędności pieniędzy jednak darujmy sobie tą linijkę na całą inwestycję nie chciał bym przekroczyć kwoty 1000zł brutto, jeśli by się udało coś taniej wykombinować było by ok.

Interesują mnie nie tylko konkretne oferty od firmy ale również wasze rady gdzie warto zkolokować taką maszynę.

Jeśli są potrzebne jakieś parametry o których zapomniałem proszę o tym napisać, oczywiście interesuje mnie tylko i wyłącznie kolokacja na terenie RP!

Zapomniałem na śmierć dodać że jest to serwer typu rack wielkości 1U.

Dzięki serdecznie za każdego posta.

Użytkownik zgadza się na otrzymywanie propozycji od użytkowników oraz ofert od firm (oferty wysyłane nie z kont firmowych będą usuwane).

Ten post był edytowany przez fudi dnia: 30 sierpień 2011 - 14:02

#2 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 792 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:08

Startujesz z firmą, ale nie wiesz gdzie kolokować co Ci potrzeba ? Oferte też ktoś za Ciebie zrobi ?
Robiłeś jakiś biznes plan ? rozeznanie serwerowni ? czy tak po prostu kupiłeś serwer na allegro i otwierasz firme ?
ATM jest ok, ale za kolokacje sporo zabulisz zobacz onecolo.pl oni kolokują swój sprzęt w ATM i jest taniej.

#3 wiktor12348

Często na forum

• Użytkownicy
  • 62 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:11

Kraków odpowiada ??
Jeśli tak proszę o kontakt na PW.

Pozdrawiam.

#4 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:11

nvu, czemu tak zaraz naskakujesz? Kolega szuka kolokacji i trzeba mu doradzić. Oprócz Atmana jest jeszcze sporo innych firm
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#5 UPhost.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1158 postów
  • Firma:UPhost
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Miodek

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:13

Mogę polecić

krdc.pl
balticdatacenter.pl

Skontaktuj się.
UPHost.pl - Serwery www, Serwery Reseller, Serwery za SMS, ! VPS od 18,50 zł Miesięcznie Polska lokalizacja ! Intel Xeon X3430 Quad Core w Polsce już od 271 zł miesięcznie ! Internet JEST NASZ !

#6 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:18

A ja mogę polecić Sys-Com Datacenter w Bydgoszczy ;) Niedługo oficjalna oferta.

#7 3SF

Nowy użytkownik

• Firma Bronze
  • 9 postów
  • Firma:3Services Factory
  • Imię:Arkadiusz
  • Nazwisko:Bień

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:24

Zobacz postfudi, o 30 sierpień 2011 - 14:00, powiedział:

Witam.

Jestem aktualnie w trakcie rejestracji działalności gospodarczej, poszukuję miejsca do kolokacji mojego serwera dedykowanego o następujących parametrach:
Procesor:
2 szt. AMD 8-Core Opteron 6128 2.0 GHz 12MB cache
Pamięci:
2 szt. 8GB (1x8GB) DDR3 1333MHz ECC RDIMM
Dyski SAS:
2 szt.300 GB SAS 6G 15k obr/min 3,5" Hot Plug
Kontrolery RAID:
Kontroler SATA Raid 0,1,10
Kontroler Adaptec 6405 SAS/SATA 6G Raid (0,1,10,5) + 512MB cache
Karty sieciowe:
1 szt. szt. Intel 2-port RJ45 GbE Server Adapter
Karty zdalnego dostępu:
Pełny zdalny dostęp (KVM przez LAN) + oprogramowanie do zarządzania
Zasilacze nadmiarowe:
Zasilacze nadmiarowe 2x650W (1+1) Hot-Plug

Na serwerze miały by się znajdować serwer VPS udostępniane klientom, niestety trudno jest mi określić zapotrzebowanie na (transfer) szczególnie na początku funkcjonowania serwera dlatego interesowała by mnie umowa podpisana na rok w której mogę dynamicznie zmienić transfer za który płacę.
Z tego co się orientuję ATAMAN oferuje łącze 1Gbit/s ale 100Mbit/s powinno wystarczyć pod jeden serwer dedykowany.

Oczywiście jak każdy zależy mi na maksymalnej oszczędności pieniędzy jednak darujmy sobie tą linijkę na całą inwestycję nie chciał bym przekroczyć kwoty 1000zł brutto, jeśli by się udało coś taniej wykombinować było by ok.

Interesują mnie nie tylko konkretne oferty od firmy ale również wasze rady gdzie warto zkolokować taką maszynę.

Jeśli są potrzebne jakieś parametry o których zapomniałem proszę o tym napisać, oczywiście interesuje mnie tylko i wyłącznie kolokacja na terenie RP!

Zapomniałem na śmierć dodać że jest to serwer typu rack wielkości 1U.

Dzięki serdecznie za każdego posta.
Witam, kolokacja pojedynczych U to jeden z elementów naszej oferty, zapraszam serdecznie na naszą stronę
www.3servicesfactory.com gdzie można zapoznać się z opisem ośrodka oraz naszych usług,
jeżeli jest Pan zainteresowany szczegółami naszej oferty proszę o kontakt z naszym handlowcem jacek.chylak@3servicesfactory.com

Pozdrawiam

#8 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:50

Miłosz zapytałem po prostu czy on jest na to gotowy, nie wspomnę że maszyna ma dziwną konfigurację pod VPSy. To tak jakbym kupił maszyne do lodów i się pytał od kogo brać chemie, jak to robić, gdzie sprzedawać, i w jakich cenach. Ja nie mówię, że musi się znać na wszystkim ale jakieś rozeznanie w rynku przynajmniej.. a nie robiąc offtopu poleciłem mu onecolo.pl

btw 3SF krążyły plotki, że u was minimum szafe trzeba kolokować ?

Ten post był edytowany przez nvu dnia: 30 sierpień 2011 - 14:51

#9 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:52

Ale może chce tam mieć VPSy z usługami dedykowanymi dla jakiejś grupki swoich klientów

#10 fudi

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 14:59

Zobacz postnvu, o 30 sierpień 2011 - 14:08, powiedział:

Startujesz z firmą, ale nie wiesz gdzie kolokować co Ci potrzeba ? Oferte też ktoś za Ciebie zrobi ?
Robiłeś jakiś biznes plan ? rozeznanie serwerowni ? czy tak po prostu kupiłeś serwer na allegro i otwierasz firme ?
ATM jest ok, ale za kolokacje sporo zabulisz zobacz onecolo.pl oni kolokują swój sprzęt w ATM i jest taniej.

Przepraszam kolego że Cię obraziłem.
Owszem napisałem biznes plan, natomiast rozeznanie serwerowni robię właśnie w tej chwili, natomiast otwarcie firmy planuję przed 10 października.
Nie nie kupiłem serwera na allegro kupiłem od renomowanej firmy która udzieliła mi 3 lat gwarancji (w przypadku awarii naprawa w ciągu 24h).
Czy oczekuję gotowej oferty ... przeczytaj dokładnie pierwszy post jest niejasny to sprostuję:
na tym forum udzielają się profesjonalne firmy które są wstanie na postawie podanych przeze mnie danych udzielić mi wstępnej informacji odnośnie kosztów kolokacji.
Wystarczyło napisać iż polecasz onecolo.pl z miłą chęcią sprawdzę tą ofertę jak i każdą inną która zostanie polecona w tym temacie.

Jeszcze raz przepraszam jeżeli mój post Cię obraził.

Pozdrawiam:
Tomasz

#11 3SF

Nowy użytkownik

• Firma Bronze
  • 9 postów
  • Firma:3Services Factory
  • Imię:Arkadiusz
  • Nazwisko:Bień

Napisany 30 sierpień 2011 - 15:01

Zobacz postnvu, o 30 sierpień 2011 - 14:50, powiedział:

Miłosz zapytałem po prostu czy on jest na to gotowy, nie wspomnę że maszyna ma dziwną konfigurację pod VPSy. To tak jakbym kupił maszyne do lodów i się pytał od kogo brać chemie, jak to robić, gdzie sprzedawać, i w jakich cenach. Ja nie mówię, że musi się znać na wszystkim ale jakieś rozeznanie w rynku przynajmniej.. a nie robiąc offtopu poleciłem mu onecolo.pl

btw 3SF krążyły plotki, że u was minimum szafe trzeba kolokować ?

... i właśnie są to plotki .... :) ...

posiadamy możliwość kolokowania również pojedynczych U. Cała paleta usług jest bardzo rozbudowana a jednocześnie dobierana starannie pod indywidualne potrzeby dlatego nie będę zanudzał użytkowników forum ofertami ponieważ każdy bezpośrednio zainteresowany może te informacje od nas otrzymać.
Jeśli klient tego oczekuje może oczywiście fizycznie zobaczyć dokładnie w którym module i miejscu znajduje się jego szafa/U/blade Cloud'a etc. oraz zapoznać się z infrastrukturą Data Center 3SF.

Pozdrawiam.

#12 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 30 sierpień 2011 - 15:02

Zobacz postnvu, o 30 sierpień 2011 - 14:08, powiedział:

Co się z wami dzieje? Jeden drugiemu musi dopiec... Aż tak nie nawidzisz WHT że chcesz aby wszyscy odeszli?

#13 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 15:13

Zobacz postfudi, o 30 sierpień 2011 - 14:59, powiedział:

Owszem napisałem biznes plan, natomiast rozeznanie serwerowni robię właśnie w tej chwili, natomiast otwarcie firmy planuję przed 10 października.
Nie nie kupiłem serwera na allegro kupiłem od renomowanej firmy która udzieliła mi 3 lat gwarancji (w przypadku awarii naprawa w ciągu 24h).
Czy oczekuję gotowej oferty ... przeczytaj dokładnie pierwszy post jest niejasny to sprostuję:
na tym forum udzielają się profesjonalne firmy które są wstanie na postawie podanych przeze mnie danych udzielić mi wstępnej informacji odnośnie kosztów kolokacji.
Wystarczyło napisać iż polecasz onecolo.pl z miłą chęcią sprawdzę tą ofertę jak i każdą inną która zostanie polecona w tym temacie.
Najlepiej będzie jak powysyłasz zapytania do różnych firm. Indywidualnie zawsze coś więcej ugrasz niż miałbyś patrzeć tylko na oferty ze stron www.

#14 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 506 postów
  • Firma:Rackspace.com
  • Imię:Kamil

Napisany 30 sierpień 2011 - 15:39

To ja polecam firmę Miłosza lub ATM, Beyond

Ten post był edytowany przez Devil dnia: 30 sierpień 2011 - 15:40

#15 fudi

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 15:49

Zobacz postnvu, o 30 sierpień 2011 - 14:50, powiedział:

(...) nie wspomnę że maszyna ma dziwną konfigurację pod VPSy. (...)

NVU czy możesz mi rozszerzyć swoją wypowiedź odnośnie zdania zawartego w cytacie?

Co sądzicie o kolokacji serwera dedykowanego w :
CD Altus / Katowice
Może ktoś już ma jakieś doświadczenia z tym CD?

Ten post był edytowany przez fudi dnia: 30 sierpień 2011 - 15:59

#16 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 30 sierpień 2011 - 16:08

Porozmawiaj z Miłoszem, który wypowiedział się w tym temacie. Miłosz ma swoje własne małe DC, zaproponuje Ci pewnie jakąś dobrą ofertę, i będziesz miał porządnego fachowca w razie czego. Kolokację jednak też warto wybrać w pobliżu prowadzenia działalności (lub swojego domu), w przypadku konieczności fizycznego dostępu do serwera.

Ten post był edytowany przez MZone Group dnia: 30 sierpień 2011 - 16:09

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#17 ZooMpl

Stały użytkownik

• Support WHT
  • PipPipPipPipPip
  • 389 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Ostrowski

Napisany 30 sierpień 2011 - 18:23

Z tego co wiem Miłosz ma DC w Bydgoszczy i Tucholi, może warto do niego zapukać?;) Naturalnie, jeśli Ci te miejscowości nie przeszkadzają.

#18 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 18:29

Ok, dzięki za odpowiedź na moje pytania... Spokojnie ja na nikogo nie naskakuje, tylko chciałem się dowiedzieć czy fudi w ogóle wie co robi. Bo często jest, że kolega powie super biznes wkładasz kase a potem płacz, że nic nie zarabia (byla taka firma w serwerach gier która mase kasy włożyła i splajtowała)

Sprawdź onecolo tak jak mówiłem to jest ATM który Cię taniej wyniesie, jeszcze nephax,szara,ionic wybór masz duży kwestia do jakiego klienta chcesz dotrzeć, w jakiej cenie, i jaką jakość chcesz mieć.

Jeszcze kwestia gwarancji.. naprawa w ciągu 24h załóżmy, że masz awarie będziesz czekał 24h zanim to zrobią ?

Ten post był edytowany przez nvu dnia: 30 sierpień 2011 - 18:30

#19 inside

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 10 postów
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Strzeboński

Napisany 30 sierpień 2011 - 18:34

Zerknij do http://idhosting.pl , pewnie po kontakcie z wlascicielem skolokuje Ci serwer. Wlasne datacenter w czestochowie , dobre pingi powinno cie to zadowolić.

#20 fudi

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 34 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 19:32

Zobacz postUPhost.pl, o 30 sierpień 2011 - 14:13, powiedział:

Mogę polecić

krdc.pl
balticdatacenter.pl

Skontaktuj się.

Zobacz postMiłosz, o 30 sierpień 2011 - 14:18, powiedział:

A ja mogę polecić Sys-Com Datacenter w Bydgoszczy ;) Niedługo oficjalna oferta.

Zobacz post3SF, o 30 sierpień 2011 - 14:24, powiedział:

Witam, kolokacja pojedynczych U to jeden z elementów naszej oferty, zapraszam serdecznie na naszą stronę
www.3servicesfactory.com gdzie można zapoznać się z opisem ośrodka oraz naszych usług,
jeżeli jest Pan zainteresowany szczegółami naszej oferty proszę o kontakt z naszym handlowcem jacek.chylak@3servicesfactory.com

Pozdrawiam

Zobacz postDevil, o 30 sierpień 2011 - 15:39, powiedział:

To ja polecam firmę Miłosza lub ATM, Beyond

Zobacz postZooMpl, o 30 sierpień 2011 - 18:23, powiedział:

Z tego co wiem Miłosz ma DC w Bydgoszczy i Tucholi, może warto do niego zapukać?;) Naturalnie, jeśli Ci te miejscowości nie przeszkadzają.

Zobacz postnvu, o 30 sierpień 2011 - 18:29, powiedział:

Ok, dzięki za odpowiedź na moje pytania... Spokojnie ja na nikogo nie naskakuje, tylko chciałem się dowiedzieć czy fudi w ogóle wie co robi. Bo często jest, że kolega powie super biznes wkładasz kase a potem płacz, że nic nie zarabia (byla taka firma w serwerach gier która mase kasy włożyła i splajtowała)

Sprawdź onecolo tak jak mówiłem to jest ATM który Cię taniej wyniesie, jeszcze nephax,szara,ionic wybór masz duży kwestia do jakiego klienta chcesz dotrzeć, w jakiej cenie, i jaką jakość chcesz mieć.

Jeszcze kwestia gwarancji.. naprawa w ciągu 24h załóżmy, że masz awarie będziesz czekał 24h zanim to zrobią ?

Zobacz postinside, o 30 sierpień 2011 - 18:34, powiedział:

Zerknij do http://idhosting.pl , pewnie po kontakcie z wlascicielem skolokuje Ci serwer. Wlasne datacenter w czestochowie , dobre pingi powinno cie to zadowolić.

Super dziękuję za wszystkie odpowiedzi jutro roześlę mailing i poczekam na oferty zwrotne od firm.

Szkoda tylko że nvu nie rozszerzył swojej wypowiedzi bardzo mi na tym zależało.

Pozdrawiam i mam nadzieję w październiku, zapraszam do korzystania z moich usług.

Do końca września jeszcze oczekuję na nowe propozycje dobrych polskich data center.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników