DoS phpBB by Przemo i phpBB3 - zabezpieczenie MySQL
DoS phpBB by Przemo i phpBB3 - zabezpieczenie MySQL
Napisany 21 sierpień 2011 - 19:01
Niedawno sobie obmyśliłem, jak można kłaść fora internetowe. Sprawdzałem na phpBB by Przemo i phpBB3 - działa, innych nie sprawdzałem. Sposób jest prosty, wystarczy zapętlić cURL'a który wykonuje żądanie do wyszukiwarki forumowej, powiedzmy 1000x na sekundę. Dzięki temu komunikacja pomiędzy skryptem forum a MySQL siada, bo jest przekroczona ilość dozwolonych żądań do bazy.
Teraz pytanie - czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie skryptu lub całej bazy MySQL przed tego typu atakami które powodują sztuczne żądania? Czy pozostaje tylko filtrowanie ilości żądań via IP i ewentualne filtrowanie tego poprzez dropy?
Napisany 21 sierpień 2011 - 19:40
Fejsujesz? Zostań naszym fanem: http://www.facebook.com/KowR.eu
Napisany 21 sierpień 2011 - 19:51
Napisany 21 sierpień 2011 - 20:40
Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego limitowania połączeń?
Napisany 22 sierpień 2011 - 01:15
W przypadku stosowania fastcgi i hardlimitowaniu maksymalnej liczby instancji PHP użytkownik co najwyżej spowoduje błędy 500 na swoim koncie spowodowane brakiem możliwości odnalezienia wolnego slotu na obsługę żądania.
Jeśli chodzi o ograniczenia - to raczej aplikację powinno się antyfloodowo zabezpieczać (phpBB3 też ma opcję ustawienia interwału antyfloodowego). Można też zabezpieczać na poziomie serwera www (zbyt duża ilość odwołań do search.php to dodanie do droptable) - ale to raczej w przypadku, gdy jest to serwer zarządzalny przez nas samych; bo inni klienci mogli by się buntować, że ich klienci są dropowani.
No i można próbować ustawiać limity per-user na poziomie bazy (ilości zapytań, ilości połączeń; po zastosowaniu łatek na silnik także i ilość obsłużonych wierszy, ilość zajętego czasu itp.),
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników