Awaryjne przełączenie serwera
Awaryjne przełączenie serwera
Napisany 18 sierpień 2011 - 21:53
posiadam serwer dedykowany na którym mam standardowe usługi (ftp,mail,www).
Szukam jakiegos prostego rozwiązania na przykładowo awarię serwera głównego.
Chciałbym aby można było jak najszybciej przełączyć ruch z domen (zaparkowanych na głównym serwerze) na serwer zapasowy.
Napisany 18 sierpień 2011 - 22:42
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm
Napisany 18 sierpień 2011 - 22:50
jasne, o 18 sierpień 2011 - 21:53, powiedział:
posiadam serwer dedykowany na którym mam standardowe usługi (ftp,mail,www).
Szukam jakiegos prostego rozwiązania na przykładowo awarię serwera głównego.
Chciałbym aby można było jak najszybciej przełączyć ruch z domen (zaparkowanych na głównym serwerze) na serwer zapasowy.
Można tu przytoczyć dość sporo rozwiązań - diabeł tkwi w szczegółach
Pytanie jaką zawartość serwujesz via WWW i FTP - jeśli jest dynamiczna to musisz zadbać również o jakąś synchronizację (rsync, synchronizacja baz danych - bez odpowiedniego podejścia można popaść w niezłe kłopoty).
Co do maila w sensie SMTP to secondary MX powinien wystarczyć - co do POP3 i IMAP to również powstaje problem synchronizacji.
Jeśli rozwiązanie ma być proste, gotowe i zapewniające przy tym szybki failover WWW to może rzuć okiem np. na:
http://www.zoneedit.com/failover.html
Zasadniczo sprawy zapewnienia redundancji potrafią być naprawdę skomplikowane - używając komercyjnych rozwiązań również dość kosztowne.
Napisany 28 sierpień 2011 - 09:53
Obecnie mam serwer glowny z panelem DA. Zainstaluje drugi serwer (awaryjny) lecz nie chce juz dodatkowo DA tylko cos darmowego.
I jak tu teraz utrzymac kopie danych 1:1 na serwerze awaryjnym wraz ze wszystkimi skrzynkami email ?
Moge oczywiscie RSYNC uzyc, lecz co w przypadku gdy na serwerze glownym uzytkownik domeny zalozy nowe skrzynki email po przez DA ?
Przeciez RSYNC juz mi w tym nie pomoze
Napisany 28 sierpień 2011 - 10:44
PS: Jak chcesz to wykonać małym nakładem roboty, to raczej zainwestuj w drugą kopię DA - będzie łatwiej.
Największy problem będzie z bazą danych - bo jej chyba jako jedynej nie można replikować w prosty sposób kopiowania plików.
Ten post był edytowany przez kafi dnia: 28 sierpień 2011 - 10:46
Napisany 28 sierpień 2011 - 11:31
Za duzo chyba roznic srodowiskowych.... Byc moze klopotu moglbym uniknac uzywajac takiej samej dystrybucji...
Biore pod uwage teraz kopie wraz z DA. Czy na serwerze awaryjnym musze miec tez wykupiona licencje DA ? aby system mogl byc odtworzony i normalnie pracowac (nie potrzebowalbym dostepu do DA w awaryjnym) ?
Drugie pytanie brzmi... Co z adresami IP w plikach konfiguracyjnych ? przeciez na awaryjnym bede mial inne ip, maski ... ?
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników