Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

- - - - -

[Opinie] cal.pl

204 odpowiedzi na ten temat

[Opinie] cal.pl

#1 site

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisany 28 czerwiec 2006 - 07:54

Opinie o cal.pl
Temat uaktualniany na bieżąco

Witam!
Chciałem uzyskać Waszą opinię na temat firmy CAL.pl

Jak się sprawuje serwerek?

Przydatne linki:

Moduł dodawania opinii o firmie: http://www.webhostin...nie/126-cal-pl/
Profil firmy: http://www.webhostin...rma/126-cal-pl/
Dyskusje o ofercie i firmie: Pytania, komentarze

#2 starsin

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 44 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Wroński

Napisany 29 styczeń 2008 - 12:30

programuje juz pare ladnych lat i doskonale zdaje sobie sprawe z tego co piszesz. jednak wolalbym aby cal.pl moglo przesatawic jakies fakty kiedy to dokladnie przeciazalem maszyne i wtedy mozna by porozmawiac o konkretach. optymalnie by bylo jak by mieli jakis system mierzenia obciazenia cos jak jest w insane czy widzialem kiedys w hekko :lol:
AllGamesLeague.com AllGL.pl (cheapvps.co.uk) Liga gier online (StarCraft, Diablo, TeeWorlds etc ...)
Pol-Team.pl (cal.pl) Reprezentacja Polski w StarCraft: BroodWar
PGit.duu.pl (hosting sponsorowany przez szybki-serwer.pl) Projekt serwisu z próbkami gitarowymi
Domeny trzymam w: OVH.pl

#3 starsin

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 44 postów
  • Nazwisko:Wroński

Napisany 12 kwiecień 2008 - 12:07

tez cal.pl moge polecac. serwery w ovh maja takze jest bardzo stabilnie i szybko jak na hosting dzielony. maszynki dosyc mocne i nieprzeciazone. kofiguracja bardzo elastyczna. wlasnie php.ini i dostep do shella i kompilatora takze np. skompilowania sobie jakiegos rozszerzenia php to nie problem. ostatnio nawet jak zaczalem przeciazac konto to przeniesli mnie sami na inny serwer zamiast blokowac konto czy cos w tym stylu. mogli by tylko jakiegos maila wyslac czy cos bo nagle mi padlo konto i musialem dzwonic sie dowiedziec co jest. trafilem teraz na serwer troche gorszy ale za to mniej obciazony takze w sumie to wyszlo mi to na plus.
AllGamesLeague.com AllGL.pl (cheapvps.co.uk) Liga gier online (StarCraft, Diablo, TeeWorlds etc ...)
Pol-Team.pl (cal.pl) Reprezentacja Polski w StarCraft: BroodWar
PGit.duu.pl (hosting sponsorowany przez szybki-serwer.pl) Projekt serwisu z próbkami gitarowymi
Domeny trzymam w: OVH.pl

#4 MiSi3kK

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 289 postów
  • Firma:Accesto sp. z o.o.
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Kurzeja

Napisany 14 kwiecień 2008 - 19:28

Na temat cal.pl niestety długo mógłbym pisać.
Na razie zdradzę tylko tyle, że firma ta jest niesłowna, a ludzie w niej pracujący niepoważni- łącznie z właścicielem.
Prawdopodobnie całość zostanie niedługo opisana oraz umieszczona na blogu oraz forum lub wydana jako artykuł w gazecie.

Osobiście mogę jedynie odradzić zakup czegokolwiek w tej firmie, a na taką opinię wpływa wiele aspektów.
Istnieją o wiele lepsze firmy oferujące lepszy poziom usług w takich samych cenach.

#5 djmcmarco

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 101 postów
  • Imię:Mariusz

Napisany 14 kwiecień 2008 - 20:24

podaj kilka powodów
Polecam usługi firm :
Prohost.pl
hitme.pl
dhosting.pl

#6 Marcin87

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 12 sierpień 2008 - 15:15

Witam,
Od jakiegoś czasu posiadam hosting w CAL.PL muszę przyznać, że jestem BARDZO zadowolony :) konto śmiga bardzo ładnie!

PLUSY:

- Bardzo dobre serwery,
- Brak awaryjności
- up time na poziomie 99,9
- przyjazny kontakt z BOK'iem
- natychmiastowa reakcja na pytania

MINUSY:
- Nie zanotowano ;)

Polecam firmę CAL.PL

#7 Kamil Szymański

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 89 postów
  • Imię:Kamil

Napisany 12 sierpień 2008 - 21:58

Czas abym ja zabrał głos :]
Ponad miesiąc temu, ot tak postanowiłem że kupie konto hostingowe. Po co? Tego sam nie wiem :] Od razu zapłaciłem za rok, of korz wziąłem gratis domenę/y :] Po miesiącu mojego użytkowania, konto sprawuje się wyśmienicie, nie zauważyłem żadnych padów, czy zerwanych połączeń ze sql. Także nie musiałem korzystać z BOKu, czy innej pomocy ze strony Cal.pl. Szczerze polecam tą firmę jako dostawcę kont hostingowych.

Gr, k3mdl :]

#8 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2305 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 19 sierpień 2008 - 13:40

Dyskusja dotycząca złamania regulaminu przez użytkownika Fantom847 została przeniesiona tutaj
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#9 Hamurabii

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 159 postów
  • Firma:brak
  • Imię:Patryk

Napisany 20 sierpień 2008 - 09:40

Korzystałem z CAL. Administracja w porządku - odpowiada szybko i na temat, nie unika odpowiedzi na trudne pytania. Serwer odpowiada szybko, a zapytania generują się jak błyskawica : ). Minusów brak.

Współpracuje z: hitme.pl -VPS'y w dobrej lokalizacji| Livenet.pl - tanie dedyki | OVH.pl - Najlepszy rejestrator domen
Polecam hosting: IQ.pl
Tanie vps: budgetvps.pl, efuturo

#10 juvenito

Czy to ja?

• Support WHT
  • 1048 postów

Napisany 21 sierpień 2008 - 22:55

Zobacz postBartosz Gadzimski, o 19.08.2008, 14:40, powiedział:

Dyskusja dotycząca złamania regulaminu przez użytkownika Fantom847 została przeniesiona tutaj

No więc ja się wypowiem mimo, że sporo czasu minęło :(
Webspell przy ruchu około 100-300 Uniq bierze u mnie 1% zasobów (wg. Insane), więc do jasnej paki jak admin Cal wymyślił 51%?

Ja nie wspomnę co trzymałem na NetEasy i Patryk, żadnych pretensji nie miał.

#11 MasterNETpl

Klasyka Fantastyki

• Firma Bronze
  • 2033 postów
  • Firma:MasterNET.pl
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisany 22 sierpień 2008 - 00:29

@juvenito teraz się dowiedziałeś, że każda firma ma inne współczynniki wg którymi liczy całkowite obciążenie? :(
MasterNET.pl od 7 lat w sieci
Infolinia: +48 12 350 20 01 ..::Autorskie rozwiązania IT | Serwery w Niemczech oraz Polsce

#12 juvenito

Czy to ja?

• Support WHT
  • 1048 postów

Napisany 22 sierpień 2008 - 08:23

Zobacz postAdrian Szczepanik, o 22.08.2008, 01:29, powiedział:

@juvenito teraz się dowiedziałeś, że każda firma ma inne współczynniki wg którymi liczy całkowite obciążenie? :(
No to mają super przelicznik.

#13 proktor

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisany 09 wrzesień 2008 - 15:41

Dostałem e-mail abym się wypowiedział.

Jako osoba która nie jest w temacie tak dobrze jak wy uważam, że hosting spoko. Nie miałem na razie żadnego problemu. Obsługa dobra. Pozdrawiam

#14 xanik

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 26 wrzesień 2008 - 07:42

Witam,

szczerze mówiąc zarejestrowałem się na tym forum aby wypowiedzieć się na temat tej 'firmy'.
Mam już za sobą około roku posiadania konta u nich i na dzień dzisiejszy jestem przekonany,
że nie przedłużę umowy.

Cała firma jest niepoważna. Częste awarie różnych usług (głównie problemy z pocztą) na które
jedynym znanym przez nich lekarstwem jest restart serwera.
Wczoraj przenieśli moje konto na inny serwer generując kolejną pulę problemów:

- zginęła poczta w skrzynkach - łaskawie odtworzyli,
- przestały działać subdomeny - musiałem je sam od nowa konfigurować gdyż na raport o problemie nikt nie odpowiedział,
- przestała dochodzić poczta (do tej pory nie naprawione).

Wszyskie maile są sukcesywnie ignorowane lub w najlepszym wypadku dostaję info 'przecież działa' albo 'zrestartowaliśmy, już działa'.

Mój znajomy który również ma u nich konto ma dokładnie te same problemy - nie jestem zatem odosobniony
ani bynajmniej nie jest to moja wina.

Od jakiegoś czasu notuję wszystkie usterki jako dowód, że gwarantowane 99.9% uptime to fikcja. Z końcem abonamentu przenoszę się do jakiejś profesjonalnej firmy a od tych partaczy będę żądał zwrotu pieniędzy.

#15 michalt

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 104 postów
  • Firma:INFO-CAL
  • Imię:Michal
  • Nazwisko:Trziszka

Napisany 26 wrzesień 2008 - 08:47

Wszystkie uslugi pracuja poprawnie, wczoraj kilka kont zostalo przeniesione na nowa maszyne z powodow modernizacji infrastruktury - kazdy musi to robic. Wszystkim uzytkownikom ktorym przenieslismy konta ( bylo ich 3 ) wszystko dziala poprawnie, procz Pana ktory pisal na forum.

Zaczelismy przenosic konta, backupy sie przywracaly - pierw przywraca sie zawartosc stron, potem baz danych, potem poczty - jak sie przywrocila zawartosc stron to nie bylo jeszcze poczty, wiec nie laskawie przywrocili tylko backup sie przywracal - nie moja wina, ze nie potrafil Pan poczkekac kilku minut na pelne dzialanie. Po drugie subdomeny dzialaly poprawnie, mial Pan je w cache DNS o czym Pana informowalem, poczta dochodzi poprawnie ( byc moze nie dochodziala, zmienilismy na Pana zyczenie lekko konfiguracje ) mogl Pan od razu przeslac jakis login z haslem do danej skrzynki zamiast pisac X maili.

Przepraszam za zamieszanie, ale sie lekko poddenerwowalem.

Wszystkie czynnosci zostaly wykonane zgodnie z regulaminem swiadczenia uslug.

Wszelkich informacji udziele mailowo lub telefonicznie, forum to nie BOK...
Cal.pl - www.cal.pl - zapraszam :)
W razie pytań: michal@cal.pl

#16 xanik

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 26 wrzesień 2008 - 09:26

Zobacz postmichalt, o 26.09.2008, 09:47, powiedział:

Wszystkie uslugi pracuja poprawnie, wczoraj kilka kont zostalo przeniesione na nowa maszyne z powodow modernizacji infrastruktury - kazdy musi to robic. Wszystkim uzytkownikom ktorym przenieslismy konta ( bylo ich 3 ) wszystko dziala poprawnie, procz Pana ktory pisal na forum.
<ciach>
Wszystkie czynnosci zostaly wykonane zgodnie z regulaminem swiadczenia uslug.

regulamin mówi:
2.
Świadczenie usług przez Administratora

2.1. Administrator świadczy usługi nieprzerwanie z wyjątkiem
przerw technicznych, niezbędnych do poprawnego funkcjonowania serwera
Administratora. Na przerwy techniczne składają się okresy związane z
konserwacją, naprawami oraz testowaniem sprzętu informatycznego i
telekomunikacyjnego.
2.2. O planowanych przerwach technicznych
Administrator powiadomi Abonenta w korespondencji e-mail na 24
godziny przed rozpoczęciem prac technicznych.

O żadnych planowanych przenosinach nie byłem poinformowany.

#17 michalt

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 104 postów

Napisany 26 wrzesień 2008 - 09:33

Prosze o kontakt mailowy - to nie bok, nie bede takich spraw zalatwiac na forum.

Pozdrawiam

#18 xanik

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 26 wrzesień 2008 - 09:37

W mailach myślę, że wszystko wyjaśniłem. Ucina Pan dyskusję na forum, którą sam Pan zaczął
(bo chyba nie można uznać za początek dyskusji mojego posta z prywatną opinią o którą prosił twórca wątku).

#19 michalt

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 104 postów

Napisany 26 wrzesień 2008 - 09:38

Uwazam, ze do wszystkiego nalezy sie ustosunkowac - ja poprosilem Pana o kontakt mailowy lub telefoniczny:

"Wszelkich informacji udziele mailowo lub telefonicznie, forum to nie BOK... "

a nie ciagniecie dyskusji na forum ;)

Dobra, ciesze sie ze sprawa zalatwiona.

#20 rafaelb

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów
  • Imię:Rafał

Napisany 01 październik 2008 - 10:23

Posiadaliśmy w Cal.pl konto testowe przez rok, do testów i demonstracji Naszym klientom. Do takich rzeczy jest OK.
Nie zauważyliśmy awarii, ani innych "złych" praktyk. Jednym minusem dla nas była niższa wydajność, ale czego chcesz ok 100zł
Reasumując do stronek jest jak najbardziej ok, do jakiś bardziej wymagających aplikacji to już nie koniecznie.
Kontakt z BOK`iem akceptowalny.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników