Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Serwer w Polsce , a zagranicą

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
31 odpowiedzi na ten temat

Serwer w Polsce , a zagranicą

#21 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 29 sierpień 2011 - 21:58

Miłosz, Tuchola i Cekcyn to nie znów takie małe miejscowości. Bywam tam co jakiś czas, zazwyczaj pociągiem i Tuchola jest dość sporą miejscowością, macie tam chyba nawet swoje DC o ile się nie mylę. Cekcyn ciut mniejszy ale też nie są to dwa domy na krzyż. Prawdziwe zadupie to jest w Wierzchucinie przy dworcu, czasem są problemy z zasięgiem :D

Sam mam domek we wiosce nad Jeziorem Wdzydzkim (kojarzysz może Borsk [byłe lotnisko wojskowe], koło Wiele, Gmina Karsin ?) i zdecydowana większość tych młodszym wiekiem ma w domu internet i komputer. Nie mają ci którym się nie przelewa no i starsze osoby. Więc nie jest to tak że ,,wsiowy" albo ,,ten ze wschodu" jest jakiś gorszy bo mieszka na wsi i nie ma pojęcia o tym co się w świecie dzieje.

To jest jakiś durny stereotyp że mieszkańcy wsi (bo wieśniacy to byli w średniowieczu) są uboższą wersją mieszczucha. To samo dotyczy tak zwanej ściany wschodniej. To że jeden z drugim mieszka na Podlasiu czy na Podkarpaciu nie znaczy że jest obywatelem drugiej kategorii. Fakt, infrastruktura drogowa, kolejowa czy informatyczna jest może mniej rozwinięta na wschód od linii Olsztyn - Warszawa - Tarnów, ale to nie znaczy że mieszkańcy tych ziem są też mniej rozwinięci. Powiem więcej, są często przyjaźniej nastawieni niż nie jeden z miasta. Nie ma w nich tyle zawiści i chęci dosrania drugiemu w imię mojszości mojej prawdy. To są naprawdę fajni ludzie i pisanie o targecie wsiowym świadczy tylko i wyłącznie o tym że osoba pisząca te słowa jest pusta, niedojrzała albo po prostu jest zaplutym bucem widzącym tylko czubek swojego nosa z przekonaniem o wyższości nad alfą i omegą.

#22 dumel

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 22:13

Oczywiście można się obrażać, że jedne kraje są bogatsze, inne biedniejsze a w jeszcze innych panuje głód. Ale ja mówię o faktach a z tymi się nie dyskutuje. W którym miejscu napisałem nieprawdę? Że mieszkańcy polskiej wsi (nawet ci młodsi, nawet ci z szybką siecią) nie są realnym targetem dla większości rozwiązań technologicznych? Że pod nich nie tworzy się nowych e-usług? Że w badaniach wskazują, że szybkość łącza nie jest najważniejszą sprawą. Czy wam się to podoba, czy nie, tak to na razie w Polsce jest i żadne zaklinanie rzeczywistości nie pomoże. Zresztą przejrzyjcie chociaż pobieżnie ofertę reklamową polskich portali internetowych i sami sobie odpowiedzcie na pytanie pod kogo jest targetowana... A reklama w sieci dobrze odzwierciedla w ogóle cały zakres e-usług, które są oferowane.

Przypomnę w skrócie mój argument: z punktu widzenia statystycznego użytkownika polskiej sieci nie ma znaczenia czy hosting znajduje się w Polsce, Europie czy w Chinach. Pomijając niektóre serwisy opierające się na transferach bardzo dużej liczby danych (dużych plików), w dzisiejszym świecie fizyczna lokalizacja hostingu jest sprawą trzeciorzędną. I po co się obrażać? :)

#23 Groszeq

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 39 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 22:27

Zobacz postdumel, o 29 sierpień 2011 - 22:13, powiedział:

Oczywiście można się obrażać, że jedne kraje są bogatsze, inne biedniejsze a w jeszcze innych panuje głód. Ale ja mówię o faktach a z tymi się nie dyskutuje. W którym miejscu napisałem nieprawdę? Że mieszkańcy polskiej wsi (nawet ci młodsi, nawet ci z szybką siecią) nie są realnym targetem dla większości rozwiązań technologicznych? Że pod nich nie tworzy się nowych e-usług? Że w badaniach wskazują, że szybkość łącza nie jest najważniejszą sprawą. Czy wam się to podoba, czy nie, tak to na razie w Polsce jest i żadne zaklinanie rzeczywistości nie pomoże. Zresztą przejrzyjcie chociaż pobieżnie ofertę reklamową polskich portali internetowych i sami sobie odpowiedzcie na pytanie pod kogo jest targetowana... A reklama w sieci dobrze odzwierciedla w ogóle cały zakres e-usług, które są oferowane.

Przypomnę w skrócie mój argument: z punktu widzenia statystycznego użytkownika polskiej sieci nie ma znaczenia czy hosting znajduje się w Polsce, Europie czy w Chinach. Pomijając niektóre serwisy opierające się na transferach bardzo dużej liczby danych (dużych plików), w dzisiejszym świecie fizyczna lokalizacja hostingu jest sprawą trzeciorzędną. I po co się obrażać? :)

Czyli Ci mieszkający na Wsi mają daleko do miast i już nie mogą mieć wielu nowych rozwiązań? Ja mieszkam przykładowo na Wsi mam 7km do miasta i mam to co chcę, internet 20mb z tp. Przeglądam dziennie setki stron, sam prowadzę kilka. To, że ktoś mieszka na wsi nie koniecznie ma cierpliwość i a poczekam sobie jak strona się załaduje. Miastowy ma mniej cierpliwości niż człowiek ze Wsi? Wydaje mi się, że nie zależy to od tego gdzie kto mieszka. Gdyby każdy myślał tak jak Ty (czyli jak baran/cham za przeproszeniem) to reklam nigdzie by nie było bo Wsie to spory obszar Polski :) Czytać jakieś testy przeprowadzone na 2 Wsiach sobie możesz i w nie wierzyć, lecz nie są one prawdziwe i mijają się z prawdą.

Pozdrawiam

Darmowy hosting www:
http://www.activeh.pl

#24 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 29 sierpień 2011 - 22:32

Jesteś Pan po prostu cham i swoimi wypowiedziami dajesz jasno to do zrozumienia. Dodatkowo piszesz bzdury - przeciętnego klienta obchodzi i to bardzo gdzie jest serwer ulokowany. A to chociażby dlatego że zależy mu na jakości i na szybkości działania danej usługi. O ile serwery zlokalizowane w Polsce bądź w Europie działają dość szybko to przy serwerach w USA widać czasem nawet spore spowolnienie i większy ping. Serwery w Chinach potrafią jeszcze wolniej chodzić. Więc nie jest to taka trzeciorzędna sprawa. Klientowi zależy na jakości i szybkości, więc mając do wyboru PL/ Europa lub Chiny wybierze to pierwsze, chociażby ze względu na to ze tutaj łatwiej będzie mu domagać się swoich praw. W Chinach to szukaj wiatru w polu.

Strasznie mocno jątrzysz na osoby mieszkające na wsiach. Nie wiem skąd tyle jadu i nienawiści. Jakiś rolnik zasadził ci widłami w cztery litery jak mu szwędałeś się po polu czy jak ? Wyluzuj, przyjemnie by ci było jakby ktoś ci na siłę wbijał że jesteś gorszy z takiego i takiego powodu ? Na pewno nie. A swoimi wypowiedziami uraziłeś lub mogłeś urazić bardzo wiele osób którym należą się przeprosiny.

#25 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 29 sierpień 2011 - 22:44

Zobacz postPawel_15, o 29 sierpień 2011 - 21:58, powiedział:

Miłosz, Tuchola i Cekcyn to nie znów takie małe miejscowości. Bywam tam co jakiś czas, zazwyczaj pociągiem i Tuchola jest dość sporą miejscowością, macie tam chyba nawet swoje DC o ile się nie mylę. Cekcyn ciut mniejszy ale też nie są to dwa domy na krzyż. Prawdziwe zadupie to jest w Wierzchucinie przy dworcu, czasem są problemy z zasięgiem :D

Sam mam domek we wiosce nad Jeziorem Wdzydzkim (kojarzysz może Borsk [byłe lotnisko wojskowe], koło Wiele, Gmina Karsin ?) i zdecydowana większość tych młodszym wiekiem ma w domu internet i komputer. Nie mają ci którym się nie przelewa no i starsze osoby. Więc nie jest to tak że ,,wsiowy" albo ,,ten ze wschodu" jest jakiś gorszy bo mieszka na wsi i nie ma pojęcia o tym co się w świecie dzieje.
Następnym razem daj cynka, że jedziesz ;)
Ta, Wierzchucin to jeden z końców świata ;) "Pola" tam nie ma, ale jest las :D Znam rejony Wiela, Brus i tych jezior. W porównaniu do tego regiony (i nie tylko tego) to wszelkie miasta z kupą "atrakcji" mogą się schować.

Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#26 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 29 sierpień 2011 - 22:51

Ja tam mieszkam na wsi (około 10 km od miasta). Mam jednego sąsiada, i cieszę się że mieszkam tu a nie w mieście...

Gdy w Polsce ludzie próbują się wyrwać ze wsi, tak w Belgii (i może na całym zachodzie?) ludzie wolą mieszkać na wsi. Cały dzień w mieście wystarcza.

Ten post był edytowany przez mSurf.eu dnia: 29 sierpień 2011 - 23:02

#27 slasar

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 111 postów

Napisany 30 sierpień 2011 - 08:02

Zobacz postdumel, o 29 sierpień 2011 - 22:13, powiedział:

Że mieszkańcy polskiej wsi (nawet ci młodsi, nawet ci z szybką siecią) nie są realnym targetem dla większości rozwiązań technologicznych? Że pod nich nie tworzy się nowych e-usług?

a co to za usługi ?

#28 cloudorado

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 06 wrzesień 2011 - 22:18

Generalnie region na poziomie kontynentu dla stron powinien być odpowiedni, natomiast między kontynentami wpływ opóźnienia jest już zauważalny. Ale oczywiście dużo zależy od łącz między dostawcami, trasami routingu. W każdym razie na pewno w takiej sytuacji warto starać się zmniejszyć wpływ opóźnienia (ang. latency) na ładowanie stron, przez konsolidację wielu elementów stron. Czyli rozbite CSS-y lub JS złączyć w jeden. Użyć CSS sprite. Generalnie w tym Google Page Speed na pewno pomoże.

A tak jeszcze w temacie, to jest takie narzędzie CloudSleuth, gdzie podają czas ładowania strony dla różnych dostawców z różnych lokacji. Zobacz jak się zmienia czas ładowania strony w zależności od lokacji! Można też wejść na konkretnego dostawcę i zobaczyć jakie ma czasy ładowania z różnych miejsc świata. Kilkanaście a nawet kilkadziesiąt sekund jest niejednokrotnie uzyskiwane, a 8 sekund to magiczna granica, przy której użytkownicy się frustrują długim czasem ładowania.

Ten post był edytowany przez cloudorado dnia: 06 wrzesień 2011 - 22:20

#29 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 20 wrzesień 2011 - 22:37

Zobacz postDavi, o 28 lipiec 2011 - 17:37, powiedział:

Mam do was takie pytanie czy są duże różnice w ładowaniu serwisów / serwisu który jest na serwerze w Polsce - a np. serwerze we Francji , Niemczech czy Wielkiej Brytanii ?

Jeśli porównujesz jedynie różnicę w zakresie opóźnień sieciowych w zależności od lokalizacji to dla większości zastosowań nie będzie miało to znaczenia.

Jednak polskie i zagraniczne oferty naogół różnią się ceną wyłącznie na pierwszy rzut oka, ponieważ większość osób z nieznanych mi powodów (może brak doświadczenia, wiedzy, etc.) porównuje jedynie parametry techniczne, a zupełnie pomija kwestie najważniejsze, czyli wsparcie oraz gwarancje.

Jeśli porównamy "like for like", a nie tylko parametry techniczne to często wypada to bardzo korzystnie na rzecz polskich firm. Przysłowiowy diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach, obecnie już ceny łączy nie wpływają tak znacząco na cenę usługi w Polsce ja jeszcze kilka lat temu, obecnie jak na całym świecie największy wpływ na cenę ma czynnik ludzki czyli wsparcie i staranność w świadczonej usłudze ponieważ przekłada się to na gwarancję.

Dla przykładu OVH posiada niskie ceny jednak wsparcie w cenie to jedynie w dni pracujące w godzinach pracy (jeśli dobrze pamiętam to 09:00 - 17:00) i dodatkowo duża szansa że będziemy musieli dodatkowo zapłacić za to zgłoszenie. Jeśli bawimy się tylko i potrzebujemy testowy serwer lub dla własnych potrzeb to zapewne jest to odpowiednie, jedna jeśli chcemy świadczyć usługi dla innych to powinniśmy traktować nie tylko siebie ale także naszych klientów poważnie.

Należy także nie porównywać jedynie cyferek 99,9999% lub 99,95% w gwarancji, a w szczególności porównać co się będzie działo jeśli cyferki nie zostaną dotrzymane. Od wielu lat jeden z polskich dużych dostawców usług hostingu posiada dużo dziewiątek jednak jeśli nie dotrzyma tej super gwarancji otrzymacie jedynie kilka drobnych złotych.

Powracając jednak do pytania, według mnie lokalizacja dla większości zastosowań nie będzie miała znaczenia, jednak proponuję porównać poza aspektami technicznymi także pozostałe, w szczególności co się stanie jeśli będziesz potrzebował wsparcia lub awaria się przedłuży. Choć zawsze można jechać "bez trzymanki" później tłumacząc to w różny dziwny sposób klientowi ;-) Niezbyt dużo już mnie zdziwi w tej branży ;-)

g.

http://beta.rootbox.pl - kod promocyjny: smerfetka

#30 mdenis

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 14 postów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Denis

Napisany 21 wrzesień 2011 - 18:45

Nie można też zapomnieć o aspekcie SLA które zazwyczaj gwarantuje parametry do brzegu sieci. Jeżeli np do UK macie 10 hopów to macie dużo większe prawdopodobieństwo, że coś się po drodze wysypie. Większość firm zlokalizowanych w sensownych DC w Polsce ma do klienta końcowego 3-5 hopów (pomijam niektórych ISP którzy biorą łącza z dziwnych miejsc np. ośrodków akademickich via sieć pionnier). Opcję w USA raczej bym odradził, bóg jeden wie przez ile potencjalnie awaryjnych punktów będzie przechodziła ta transmisja. Wszystko zależy kto czego oczekuje od usługi (stabilność, support, cena). I jak zwykle niektórzy podnoszą lament jak to w Polsce jest drogo, co nie jest do końca prawdą, wystarczy chwilę poszukać, napisać parę maili i można znaleźć zbliżoną parametrami usługę w Polsce w cenie tej z DE czy NL.
Real Man use telnet on port 80

#31 hd-it

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 41 postów

Napisany 21 wrzesień 2011 - 19:18

Ilość skoków 5 lub 10 to małe wartości, bardziej liczy się czas odpowiedzi.
Jeśli nie potrzebujesz jakiegoś mega supportu i SLA i masz pojęcie jak to ma działać to wybierz serwer zagranicą.
'Know your role, do your job'

#32 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów
  • Firma:FragArena.pl
  • Imię:Kamil

Napisany 21 wrzesień 2011 - 22:32

Możesz i całą trasę przez kontynent zrobić na jednym hopie w drugiej warstwie i nic nie będziesz po drodze na trasie widział, liczy się tutaj fizyczne rozmieszczenie punktów oraz polityka BGP, a co za tym idzie, trasy routingowe, które w przypadku serwerów krajowych są po prostu krótsze.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników