Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Serwer w Polsce , a zagranicą

31 odpowiedzi na ten temat

Serwer w Polsce , a zagranicą

#1 Davi

Często na forum

• Użytkownicy
  • 52 postów
  • Firma:Brak Firmy

Napisany 28 lipiec 2011 - 17:37

Witam,
Mam do was takie pytanie czy są duże różnice w ładowaniu serwisów / serwisu który jest na serwerze w Polsce - a np. serwerze we Francji , Niemczech czy Wielkiej Brytanii ?

Ceny znacznie lepsze są właśnie na serwerach zagranicą , a nie wiem czy lokalizacja serwera będzie wielkim odczuciem dla zwykłego użytkownika internetu ?

Dzięki za informacje !

Pozdrawiam

#2 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3654 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 28 lipiec 2011 - 17:41

Dla zwykłych stron nie ma to żadnego znaczenia, może mieć znaczenie przy serwerach gier.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#3 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 28 lipiec 2011 - 17:49

Dla zwykłych stron nie ma większej różnicy jeżeli chodzi o lokalizację Niemcy (D), Holandię (NL), Francję (FR) czy Anglię (UK). Ale już przy lokalizacji Stany Zjednoczone (US) może być widoczne dłuższe ładowanie stron i bardzo wysoki ping. Przy czym jeżeli masz dziadowskiego dostawcę internetu to możesz mieć niskie pingi tylko na terenie kraju a do Niemiec możesz mieć po 160 czy 230, o USA nie wspomnę. W takich wypadkach zależy jak idzie sygnał. Ja korzystając z UPC miałem ze dwa lata temu taki przypadek że sygnał do UK z PL szedł mi z niewiadomych przyczyn przez oba wybrzeża stanów: wschodnie i zachodnie i miałem kosmiczny ping i do 50% zgubionych pakietów.

Co do cen za serwery poza Polską to przyczyna tkwi w tym że u nas jest dużo rzeczy kosmicznie drogich. Zazwyczaj u nas się wszystko rozbija o koszta łącza/ transferu. Na zachodzie masz go sporo i to za nieduże pieniądze z dobra jakością DC. W PL możesz mieć tak samo ale koszta wtedy bardzo mocno wzrastają.

#4 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 506 postów
  • Firma:Rackspace.com
  • Imię:Kamil

Napisany 28 lipiec 2011 - 18:16

Zobacz postMZone Group, o 28 lipiec 2011 - 17:41, powiedział:

Dla zwykłych stron nie ma to żadnego znaczenia, może mieć znaczenie przy serwerach gier.

Szczególnie jak masz serwer z np. ATM lub Singapuru - głupota, zawsze ma wpływ lokalizacja serwera i trasa która musi zostać pokonana.

#5 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów
  • Imię:Ireneusz

Napisany 28 lipiec 2011 - 18:23

Zobacz postDevil, o 28 lipiec 2011 - 18:16, powiedział:

Szczególnie jak masz serwer z np. ATM lub Singapuru - głupota, zawsze ma wpływ lokalizacja serwera i trasa która musi zostać pokonana.

Czytaj co napisał autor postu:

serwerze we Francji , Niemczech czy Wielkiej Brytanii ?

Przy stracie kilkunastu ms na zwykłej stronie nie zauważysz różnicy, no chyba że korzystasz z połączenia modemowego.
A to już nie te czasy.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#6 Davi

Często na forum

• Użytkownicy
  • 52 postów

Napisany 28 lipiec 2011 - 18:56

A np. jeśli ktoś z portalu korzysta z fona to już jest większa różnica ?

I jeszcze jedno pytanko jak bym sobie kupił serwer właśnie w powyższych lokalizacjach i miał np. 10 portali i 10 for - każde z nich by generowało po 150 uu i 800 odsłon to była by już różnica znacząca ?

#7 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 506 postów

Napisany 28 lipiec 2011 - 19:02

Zgadza się - korzystam często z ipada w terenie jako przenośny komputer. Przy założeniach 100 podstron dziennie tracę paręnaście dobrych minut - czekając na wolny internet "4G Play". Uwierz że przeglądając strony z porządnych Polskich serwerowni mam o wiele większy komfort.

Ten post był edytowany przez Devil dnia: 28 lipiec 2011 - 19:03

#8 whatdefak

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 235 postów

Napisany 28 lipiec 2011 - 21:48

Zobacz postDevil, o 28 lipiec 2011 - 19:02, powiedział:

Zgadza się - korzystam często z ipada w terenie jako przenośny komputer. Przy założeniach 100 podstron dziennie tracę paręnaście dobrych minut - czekając na wolny internet "4G Play". Uwierz że przeglądając strony z porządnych Polskich serwerowni mam o wiele większy komfort.

Chyba nie warto płacić te przykładowo 100-200 zł więcej dla to aby sobie 3~4% użytkowników serwisu surfowało po stronie z większym komfortem...

#9 Davi

Często na forum

• Użytkownicy
  • 52 postów

Napisany 28 lipiec 2011 - 21:49

No czyli jednak zdecyduje się na Polskie serwery jako iż dużo osób zaczyna na forach pisać z telefonu wraz z dodatkiem tapatalk .

Dziękuje za opinie

Pozdrawiam

#10 krdc.pl

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 135 postów
  • Firma:Krakowskie DataCenter krdc.pl

Napisany 29 lipiec 2011 - 08:57

Zobacz postDavi, o 28 lipiec 2011 - 17:37, powiedział:

Witam,
Mam do was takie pytanie czy są duże różnice w ładowaniu serwisów / serwisu który jest na serwerze w Polsce - a np. serwerze we Francji , Niemczech czy Wielkiej Brytanii ?

roznica jest odczuwalna

a dlaczego ?
poniewaz czas odpowiedzi w polsce to zalozmy 10ms a w DB 100ms

kazda strona to wiele zadan (kilkanascie do kilkuset)
wiec nie pojedyncze 90ms ale 90ms*jakas ilosc

najprostszy przyklad - google, narzedzia dla webmasterow
pokazuje ze czas otwarcia strony to 1 do 1,5s (czyli juz na granicy uznania jako szybkie)
z polski strona otwiera sie w 200-400ms

#11 sug83

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 80 postów

Napisany 03 sierpień 2011 - 10:44

Odpowiedz na pytanie jest prosta. Jezeli tresc stron kierujesz do Polskich odbiorcow, to serwery w Polsce. Jezeli odbiorcami jest zagraniczny klient to serwer na zachodzie. W przypadku mieszanej klienteli najlepiej dwa serwery w dwoch lokalizacjach i wykorzstanie geolokalizacji,aby routowac ruch na konkretne serwery.

Sent from my Android using Tapatalk
--
Moja wiedza moim majatkiem

#12 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • Nazwisko:Stecki

Napisany 24 sierpień 2011 - 22:52

@Davi - ale znów jest druga strona medalu jeśli chodzi o osoby korzystające z internetu mobilnego :) Znaczna część osób używa w tym przypadku przeglądarki Opera która najpierw ściąga stronę na swoje serwery stronę, kompresuje ją i dopiero przesyła do użytkownika. A te serwery znajdują się gdzieś w Europie, a nie w Polsce :), także użytkownicy Opery mogą odczuć pewne dodatkowe opóźnienia przy ładowaniu treści znajdujących się w Polsce.

Osobiście optuję za dobrą serwerownią w Europie :)

Zresztą specyfika Polskiego rynku jest taka, że większość serwerowni w Polsce nie posiada bezpośredniego styku do TP, i ruch potrafi przejść np. przez Niemcy. A trzeba pamiętać że to właśnie TP zapewnia okno na świat większości Polskich internautów.

Ciekawy przykład (łącze - VDSL z TP):
HostEurope (Niemcy) - 57ms
MasterNet (Polska) - 240ms

-edit-
Ostatnio znajomy posiadający łącze w ramach eWro (Dialog - Wrocław) jak go poprosiłem o przetestowanie serwera (HE, Niemcy), to się mnie zapytał czy ten serwer serwer nie jest przypadkiem gdzieś po sąsiedzku, bo miał do niego ping rzędu 6 ms.

Ten post był edytowany przez Maq dnia: 24 sierpień 2011 - 22:55

http://wklej.se/ - Wrzuć tekst/kod i podziel się nim z innymi :) Kolorowanie składni, ustawianie hasła, przyjazny adres...

#13 dumel

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 14:05

A ja uważam inaczej. Żyjemy w czasach gdy łącza poniżej 1MBit/s zdarzają sie bardzo rzadko w normalnych krajach. Dzisiaj standardem jest już 8Mbit/s i ciągle ten standard rośnie. Dlatego też różnice między serwerem w Polsce a w Chinach (zakładając, że stoi na dobrych łączach - co tam akurat jest także standardem) są praktycznie niezauważalne, z punktu widzenia polskiego użytkownika. Pomijając ogromne transfery wielkich plików, fizyczna lokalizacja hostingu nie ma znaczenia dla końcowego użytkownika. Oczywiście są ludzie korzystający jeszcze z internetu przez modem telefoniczny 56.6, ale chyba do takich osób nikt normalny nie kieruje swojej oferty na stronie. Za hostingiem zagranicą przemawia dodatkowo popieprzone prawo w Polsce i w Unii, jakieś GIODO czy inne głupie przepisy. Pod tym względem hosting w USA, Kanadzie, czy Chinach to wybawienie: zero formalności i problemów z upierdliwymi procedurami.

#14 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 506 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 15:47

dumel zabawne :)

96% Polskich wsi ma dostęp do internetu - średnia to około 0,76MBit/s - to kilka milionów Polaków :) Polska ma wciąż jeden z najdroższych stawek za 1MBbit internetu nie tylko w europie ale czołówka światowa (pomijam afrykę).

Szukaj hostingu który lokuje serwery w np. ATM - posiada on bezpośrednie łącza do ponad 1000 operatorów - tym zadowolisz każdego "Polaka" :)

Ten post był edytowany przez Devil dnia: 29 sierpień 2011 - 15:48

#15 Davi

Często na forum

• Użytkownicy
  • 52 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 15:49

Devil a ten : http://hitme.net.pl/hosting_www.php# ?

#16 Devil

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 506 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 16:00

Może ja proponuje tak:

http://www.unixstorm.org/ - który jest w http://3servicesfactory.com/ - bardzo szybko rozwijające się DC.
http://www.megiteam.pl/ - właśnie jest w ATM - tyle że to dość specyficzny hosting więc nie wiem czy się nada pod twój projekt.

Napisz na PW - mam dla ciebie propozycję z wykorzystaniem technologi CDN w ATM.

Jeżeli to hosting pod forum ze stopki czyli: http://htc.net.pl/ - to polecam wyłącznie obie firmy wyżej.

Hitme ma serwery w NEPHAX w Gdańsku - niestety moje opinie są o nich bardzo, bardzo negatywne (serwerownia :), nie firma)

#17 dumel

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 19:24

Zobacz postDevil, o 29 sierpień 2011 - 15:47, powiedział:

dumel zabawne :)

96% Polskich wsi ma dostęp do internetu - średnia to około 0,76MBit/s - to kilka milionów Polaków :) Polska ma wciąż jeden z najdroższych stawek za 1MBbit internetu nie tylko w europie ale czołówka światowa (pomijam afrykę).

Może zabawne, ale ja nie żartowałem. Wsiowi i tak nie są grupą docelową większości rozwiązań internetowych, o jakich mówię (w przypadku Polski, to głównie mieszkańcy dużych i średnich miast - a tam internet jest szybki). Poza tym nawet jeśli ktoś targetuje we wsiowych, to i tak większość z nich ma typową mentalność: jak ładuje się wolno, to zaczekają, więc dla nich również bez różnicy czy hosting jest w Warszawie czy w Hong Kongu. Nie piszę tego, bo tak mi się wydaje, ale opieram się znajomości wyników badań wewnętrznych przeprowadzonych przez dwa duże polskie portale. Co prawda problem tam nie dotyczył lokalizacji hostingu, ale dotyczył szybkości ładowania się stron i w ogóle kontentu (co w naszym przypadku na jedno wychodzi, bo w końcu o szybkość dostępu nam chodzi). Z badań tych dość jednoznacznie wynikało, że na prowincji, tam gdzie standardy internetu zdecydowaniu odbiegają od powszechnych, ludzie nie postrzegają wolniej ładujących sie stron, jako rzeczywistego problemu: cena, dostępność, stabilność działania, możliwość podłączenia nowych usług, brak fachowej pomocy itp. to były problemy na czele listy.

Zmierzam do tego, że jakby nie patrzył dzisiaj daleki hosting nie jest problemem i dlatego często warto na poważnie rozważyć wyniesienie się poza Polskę i Europę ze swoimi stronami. Oczywiście, że jeśli serwis internetowy oferuje video na żądanie, hosting albumów ze zdjęciami w dużych rozdzielczościach czy generalnie hosting dużych plików, wówczas polska lokalizacja (lub blisko-europejska) jest preferowana. We wszystkich innych wypadkach jednak, a te w internecie dominują, można śmiało się wynieść za ocean (jeden lub drugi) :)

#18 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów

Napisany 29 sierpień 2011 - 20:35

Nie obrażaj mieszkańców Polskiej wsi. To że nie mieszkają w miastach to nie znaczy że są przygłupami jełopami nie mającymi pojęcia o internecie czy serwerach !!! Znalazł się wykształciuch....

#19 Majka

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 47 postów
  • Imię:Beata

Napisany 29 sierpień 2011 - 20:53

Może zabawne, ale ja nie żartowałem. Wsiowi i tak nie są grupą docelową większości rozwiązań internetowych, o jakich mówię (w przypadku Polski, to głównie mieszkańcy dużych i średnich miast - a tam internet jest szybki). Poza tym nawet jeśli ktoś targetuje we wsiowych, to i tak większość z nich ma typową mentalność: jak ładuje się wolno, to zaczekają, więc dla nich również bez różnicy czy hosting jest w Warszawie czy w Hong Kongu
.

Przykre, to co napisałeś. Powinieneś przeprosić wszystkich tych, którzy na wsi mieszkają i mają więcej oleju w głowie niż ty. Dla Ciebie ludzie ze wsi to jakiś podgatunek? Czy dla Ciebie nie zasługują oni na nowinki technologiczne? Smutny ten twój wywód.
Mam nadzieję, że to tylko przejęzyczenie z twojej strony.
| MZone Group | Serwery wirtualne od 5 złotych/m-c (UK oraz PL)| Serwery Reseller od 30 zł/m-c | Serwery VPS już od 20 zł/m-c |

#20 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 29 sierpień 2011 - 21:11

Jawne chamstwo po prostu! Mieszczuch się odezwał...

Dla przykładu znajomy mieszkający w Cekcynie - wieś koło Tucholi, to z kolei miasteczko niedaleko Bydgoszczy :D ma sieć wifi. Działają jako stowarzyszenie i pozyskali troche kasy z gminy na sprzęt. Przez kupe lat inwestowali w infrastrukturę. Obecnie spinają kilka wsi wkoło Cekcyna. A do tego od 2 miesięcy jadą na łączu 100/100 po światłowodzie, które obecnie wykorzystują w około 60 do 80% (dzięki nowej rurce zwiększyli ludziom przyłącza z 1 -2 mbps do 4 i więcej w miarę możliwości sprzętowych i odległości). Wcześniej działali na 20 czy 30 megsów (DSLe i KPSI). Więc nie pitol waść, że polska wieś jest tak bardzo zacofana.

Edit: trochę mało zaktualizowana strona, poczytaj sobie jak się rozwijali: http://cekcyn.net/
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników