steven, o 16.05.2006, 18:28, powiedział:
Proporcja ta na Polskim rynku wynosi srednio 1:1 do 1:3 (w zaleznosci od typu i historii firmy)... Ty podajesz tu dane, z ktorych wynika proporcja calkowicie odwrotna - bo 7:1 (7 tysiecy serwerow na niecale tysiac domen).. Dosc nieprawdopodobny wynik - no chyba ze serwerami nazywasz np. konta pocztowe lub wiele lat temu sprzedawany twor pod tytulem konto pocztowe + strona WWW (malo ktos juz pamieta takie czasy)...
civ.pl / konta.pl "zablysnely" wlasnie dzieki takim kontom, ktore po 40/70/100 pln swego czasu schodzily jak swieze buleczki. Nie wiem skad masz inne dane i z jakiego okresu pochodza - od moze dwoch lat kiedy domeny .pl mocno stanialy nikt juz nie zaklada stron w czyjejs subdomenie. Ale pewnie dobrze pamietasz czasy kiedy posiadanie swojej domeny bylo rarytasem. Dla przykladu sprzedawane przez nas dawno temu "konto www" moznabylo miec nawet za 70 pln, "serwer pro" kosztowal wtedy 250 pln i trzebabylo jeszcze do niego dokupic domene za ~200 pln. Taki serwer kosztowal wiec ponad 6 razy wiecej i nawet firmy wybieraly tansza opcje. A my "starych" klientow mamy naprawde duzo.
Ja nie mam dostepu do waszych danych... Ale istnieje cos takiego jak google i zapytania zaawansowane. I te zapytania po wylaczeniu duplikatow wykazaly jedynie niecale tysiac roznych stron, umieszczonych w lekko ponad 200 roznych subdomenach znajdujacych sie w .civ.pl.
Z ciekawosci - wklej to zapytanie? Bo ja w googlu "recznie" po przejrzeniu paru stron wynikow moge naliczyc wiecej niz 200. Oczywiscie w statystykach uwzgledniamy *wszystkie* konta www / serwery wirtualne, nawet te ktore ktos zalozyl w 2000 roku i do dzis uzywa wylacznie poczty. Nie uwzgledniamy natomiast samych kont e-mail (ktore sprzedawalismy chyba do ok. 2003 roku i sprzedalismy ich moze 300 szt. - zdecydowanie wiekszym powodzeniem cieszylo sie konto www ktore na tamte czasy mialo calkiem niezle parametry i wtedy naprawde popularna domene .civ.pl ).
Jak na rzekome 9 tysiecy serwerow wirtualnych (minus powiedzmy tysiac, do ktorych sa domeny w .pl i ktore sa sprzedane w nowej ofercie progresso.pl) te dane sa conajmniej dosc dziwne...
Juz nie zawyzajmy

Napisalem "ok. 7 tys". Uscisle - jest to niecale 7 tys.
Co do ilosci rekordow passwd - w przypadku wiekszosci architektur webhosterow znajduja sie tam wszystkie konta (skrzynki pocztowe, konta ftp, konta www i inne twory), ktorzy stworzyli uzytkownicy w ramach pojedynczo oplacanych uslug serwerow dedykowanych...
U nas konta pocztowe trzymane sa w katalogu uzytkownika w pliku vpasswd, w katalogu domains (vpopmail). W passwd sa wylacznie wpisy dot. fizycznych uzytkownikow. Na tych swiezszych maszynach sa tez dodatkowe konta FTP, ale ich oczywiscie nie uwzgledniamy i latwo je wyfiltrowac bo wszystkie maja przedrostek ftp_.
I ok - tego nie jestem w stanie zwalidowac - wiec przyjmuje ze moga tam byc wieksze dyski i przyznaje racje..
Wszystkie dyski to 73GB SCSI 10k rpm, co zreszta kazdy nasz uzytkownik moze latwo sprawdzic jednym poleceniem
Podsumowujac...
Mozna nas sprawdzic na wiele sposobow, zdajemy sobie z tego sprawe i wiemy ze klamstwa w sieci bardzo szybko wychodza na jaw - wiec oszukiwanie uzytkownikow byloby podcinaniem galezi na ktorej siedzimy. A nam na niej jest bardzo dobrze i nie zamierzamy tego zmieniac.
Popatrz na to z innej strony. W ciagu ostatnich 8 miesiecy odkad jestesmy w GTSie przybylo nam ok 400 domen .pl i blisko 900 serwerow (faktycznie zamowien bylo blisko 1,5 tys - z czego ponad 1/3 to serwery testowe, nieoplacone). Przez te 8 miesiecy sprzedajemy wylacznie konta.. mozna powiedziec drogie (300 pln, dopiero ostatnio zmniejszylismy troszke ceny). Wczesniej dzialalismy 5 lat, czyli ok 60 miesiecy. czyli statystycznie biorac powinnismy w tamtym okresie sprzedac 7,5 razy serwerow niz w ciagu ostatnich 8 miesiecy - 900 * 7,5 = 6750. A pamietaj, ze kiedys sprzedawalismy konta za 70 pln i ich sprzedaz (liczona na sztuki) byla 4-5 krotnie wieksza. Dlatego odliczajac liczbe kont z ktorych uzytkownicy mogli w tym czasie zrezygnowac - ta liczba jest naprawde realna
Twoja wypowiedz wywolala u mnie troche zalu, troche zazdrosci, troche zawisci... Generalnie nie spodziewalem sie ataku z Twojej strony - ale jak pisal Wojtek - nie gniewamy sie. Dobrze rozumiem ze walczysz z nieuczciwa konkurencja, nawet jak jest od Was duzo mniejsza (jak my) i poki co nie stanowi jeszcze zadnego zagrozenia dla Waszych interesow, ale w tym przypadku niestety nie wybrales wlasciwego celu
Pozdrawiam Ciebie i cala ekipe home.pl ! Obysmy kiedys mogli pokonkurowac na top100 troche blizej siebie :-)
No to juz koncze...
pozdr.